REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik države, ki ga priznava Slovenija, slikan objet s pripadniki mafije, tihotapci mamil in morilci

Predsednik države, ki ga priznava Slovenija, slikan objet s pripadniki mafije, tihotapci mamil in morilciJuan Guaidó, Miro Cerar in kolumbijska mafija

Se še spomnite Juana Guaidója, nesojenega »predsednika Venezuele«, ki ga je na pritisk Washingtona tudi Slovenija »prepoznala« kot legitimnega predsednika Venezuele?

Opozarjali smo, da bo to napaka, toda vlada je kljub temu naredila usoden in napačen korak.

Od kar je aktualni predsednik ZDA, ki mu Slovenija tako »modro« sledi po zunanjepolitičnih poteh (slovenski komentatorji na desnici pa zahtevajo, da to politiko še bolj sinhroniziramo z ZDA!) našel nekaj novih svetovnih problemov (neuspešen nakup Grenlandije, neuspešna pogajanja s talibani, spreminjanje vremenskih napovedi v ZDA) je sicer poročanje o Venezueli postalo manj zanimivo tudi za slovensko javnost.

Pripadniki mafijske združbe Rastrojos se poleg trgovine s kokainom ukvarjajo tudi z nezakonitim rudarjenjem in ugrabitvami zaradi izsiljevanja odkupnin.

Slovenija se sedaj ukvarja bolj s tem, kako omogočiti repatriacijo Slovencev, ki iz Venezuele, prizadete zaradi ameriških sankcij, bežijo v staro domovino.

Pri tem uradna Ljubljana na pomoč »režima« Nicolasa Madura, ki ga Slovenija ne priznava, sedaj seveda ne more računati.

Venezuelski veleposlanik je Slovenijo iz Dunaja takrat sicer opozarjal, da naj se vzdrži škodljivih ravnanj, toda nič ni pomagalo, pritisk ZDA je bil očitno premočan.

Guaido z pripadnikoma kolumbijske mafije
Guaidó s pripadnikoma kolumbijske mafije. Vir: Twitter

In nato se je slovenska diplomacija s prezgodnjim »prepoznanjem« Juana Guaidója znova ustrelila v koleno.

Nove težave pa ima tudi nesojeni »predsednik« Venezuele.

Juana Guaidója, ki je še pred nekaj meseci želel z oblasti zrušiti predsednika Venezuele Nicolása Madura so namreč slikali prijateljsko objetega s člani znanega kolumbijskega mafijskega kartela. In sedaj se mora zagovarjati in pojasnjevati poreklo sila kompromitirajočih fotografij.

Gre za pripadnika zločinskega kartela Rastrojos, moža na sliki pa sta znana pod imeni El Brother in El Menor.

Gre za pripadnika zločinskega kartela Rastrojos, moža na sliki pa sta znana pod imeni El Brother in El Menor. Kar pomeni, da je vstopil v dogovore z mafijo, s tem pa je že kompromitiran.

Guaidó je sicer poskušal zmanjšati pomen teh fotografij, češ da ne ve, s kom se je slikal, ker vsak dan naredi več sto podobnih slik, kot poroča Guardian.

Sliki sta nastali 22. februarja letos, ko je Guaidó uporabil nezakonit prehod meje da bi se neopazno zmuznil iz Venezuele v Kolumbijo, da bi prisostvoval »Live Aid« koncertu, ki so ga v času največjega pritiska na državo pod okriljem ZDA ter filantropa in milijarderja Richarda Bransona organizirali v obmejnem mestu Cúcuta.

Venezuelski tožilci so sedaj zaradi fotografije »predsednika«, objetega z mafijcema začeli s preiskavo dogodka.

Državni tožilec Venezuele Tariq Saab je dejal, da je »glede na dokaze, da je Juan Guaidó povezan z organizirano hudodelsko združbo tihotapcev mamil Rastrojos, javno tožilstvo potrdilo, da je začelo s kazensko preiskavo.«

Poudaril je, da so v kolumbijski policiji potrdili, da so na razvpitih fotografijah res pripadniki domače kriminalne združbe.

Generalni tožilec Venezuele Vir:Twitter
Generalni tožilec Venezuele. Vir: Twitter

Po podatkih venezuelskih preiskovalcev so pripadniki te kriminalne združbe Guaidóju pomagali pri nezakonitem prehodu meje.

Rastrojos je sicer kriminalna združba, ki se je ločila od bande Norte del Va This pred približno 15-imi leti.

Danes imajo v svojih vrstah »paramilitariste« in delujejo na obeh straneh kolumbijsko-venezuelske meje.

Poleg trgovine s kokainom se ukvarjajo tudi z nezakonitim rudarjenjem in ugrabitvami zaradi izsiljevanja odkupnin.

Phil Gunson, strokovnjak Krizne skupine (Crisis Group) iz Caracasa je dejal: »Mislim, da je to izjemno škodljivo. Ne glede na to ali je bilo tako nedolžno, kot trdijo – kar težko verjamem – ali je šlo za kaj več, je videti zelo slabo

Bo slovenska vlada še naprej prepoznavala in priznavala predsednika države, ki se brati z mafijo?

Po oceni Gunsona je to »velika propagandna zmaga« vlade Nicolasa Madura, ki se mora sama otepati očitkov sodelovanja z levičarskimi gverilci in tihotapci droge.

Maduro je takoj opozoril, da je »Guaidó povezan z paravojaškimi skupinami, morilci in tihotapci z drogami.«

»Povezava med kolumbijskimi tihotapci droge in venezuelsko desnico je vidna prav tukaj, na fotografiji. Nihče ne more zanikati tega,« je sklenil Maduro.

Freddy Bernal, znan podpornik Madura pa je dodal, da so fotografije »dokaz kriminalnega zavezništva med venezuelsko fašistično desnico in paravojaškimi ter terorističnimi skupinami.«

Slike je objavil Wilfredo Cañizales, direktor skupine za človekove pravice v Cúcute, kjer je bil organiziran koncert.

Ni pa povedal, kako je prišel do fotografij in zakaj jih je objavil.

Priznal pa je, da so pripadniki Rastrojos »uvedli policijsko uro preden je Guaidó prešel mejo s Kolumbijo« in to zato, da bi bili prepričani, da »lokalni prebivalci ne bi mogli slikati Guaidója, kako je nezakonito vstopil v državo po skritih poteh.«

Rastrojos in Juan Guaido
Rastrojos in Juan Guaidó.

To pa seveda pomeni, da je Guaidó moral z mafijci in narko-dilerji imeti še marsikaj več.

Verjetno ga čez meje niso pustili le zaradi »lepih oči.«

Kar pomeni, da je vstopil v dogovore z mafijo, s tem pa je že kompromitiran.

Nekateri analitiki že ocenjujejo, da je Guaidó zaradi tega za Američane že bolj zanimiv »mrtev kot pa živ.«

Ve namreč marsikaj, saj se je na štiri oči pogovarjal tudi z najvišjimi predstavniki ZDA.

Nekateri analitiki že ocenjujejo, da je Guaidó zaradi tega za Američane že bolj zanimiv 'mrtev kot pa živ.'

Ne bi bilo nenavadno, če bi se mu v prihodnosti zgodila kakšna »nesreča.«  

»Rastrojos so pripadniki paravojaških enot. Oni so tisti, ki v tej regiji odločajo, kdo bo živel in kdo umrl je prostodušno sklenil Wilfredo Cañizales.

Nerodno je le, da so imeli Rastrojos s temi fotografijami v rokah domnevnega »predsednika« države Venezuele.

Predsednika, ki ga je »prepoznala« tudi Slovenija.

Nesojenega predsednika Venezuele, ki mu je - kot kažejo fotografije z včerajšnjega shoda (spodaj) - priljubljenost v domovini že precej upadla.

Bo slovenska vlada sedaj, na podlagi teh in drugih dokazov, morda prepoznala tudi, da je storila resno zunanjepolitično napako in bo zato umaknila svoje »prepoznanje« Guaidója?

Ali pa bo še naprej prepoznavala in priznavala predsednika države, ki se brati z mafijo?

Delite članek