REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brazilija na ulice Fortaleze proti kriminalcem poslala vojake

Brazilija na ulice Fortaleze proti kriminalcem poslala vojakevir: Pixsell

Brazilija je na ulice mesta Fortaleza na severu države poslala okoli 300 vojakov, ki bodo poskušali preprečiti nadaljnje uničevanje s strani kriminalnih skupin.

Ministrstvo za pravosodje je zaprosilo za vojaško pomoč, potem ko je ta teden v mestu izbruhnilo množično nasilje in obsežen vandalizem. 

V lokalnih zaporih so uvedli nove, strožje ukrepe, s katerimi hočejo omejiti moč kriminalnih skupin v zaporih.

V lokalnih zaporih so uvedli nove, strožje ukrepe, s katerimi hočejo omejiti moč kriminalnih skupin v zaporih. Ukrepi so sprožili več ducat napadov na trgovine, banke in avtobuse. 

Med drugim so v zaporih blokirali signale mobilne tehnologije, s čimer so preprečili njihovo – do sedaj neovirano – komuniciranje s svobodnim svetom. Hkrati so ukinili dosedanjo politiko ločevanja članov različnih kriminalnih skupin, zaradi česar so znotraj zaporov izbruhnili spopadi med njimi. 

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro | vir: Pixsell

Napotitev vojakov se je zgodila le nekaj dni po zaprisegi novega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki je v volilni kampanji napovedal strožji boj proti kriminalu. Bolsonoro naj bi tako že pozdravil odločitev pravosodnega ministra Sergia Mora kot »prikladno, hitro in učinkovito.« 

Moro je v Braziliji poznan predvsem po obsežni preiskavi v brazilsko korupcijo, poimenovani Operacija avtopralnica, v kateri so razkrili kriminalno sodelovanje gospodarstvenikov in politikov. 

V petem največjem brazilskem mestu vladajo izjemne razmere, saj so kriminalci pričeli požigati tudi gasilske postaje, s čimer so še povečali škodo, ki jo povzročajo na infrastrukturo.

V petem največjem brazilskem mestu vladajo izjemne razmere, saj so kriminalci pričeli požigati tudi gasilske postaje, s čimer so še povečali škodo, ki jo povzročajo na infrastrukturo.

Nasilje je izbruhnilo prav na višku počitnic, ko so se v mesto zgrinjali številni turisti, tako domači kot tuji. 

Fortaleza izgredi, Brazilija
vir: Pixsell

Prihod vojakov je bil pozitivno sprejet s strani prebivalcev, saj so zaradi vojaških patrulj pričeli odpirati trgovine, kot tudi uporabljati avtobusni prevoz. Na vsak avtobus so tako namestili tri oborožene vojake, ki zagotavljajo varnost, poroča BBC.
 

Komentarji