REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V Španiji je »mrtev« in za avtopsijo pripravljen zapornik - v mrtvašnici nenadoma "oživel"

V Španiji je »mrtev« in za avtopsijo pripravljen zapornik - v mrtvašnici nenadoma Noge - Avtopsija

V Španiji se oblasti ukvarjajo z zelo nenavadnim primerom. Človek, ki so ga trije zdravniki razglasili za mrtvega in je bil že poslan na oddelek patologije zaradi končne avtopsije – je nenadoma oživel, samo nekaj ur predno bi se vanj morali zarezati skalpeli patologov. Na telesu je že imel narisane črte, ki so označevale potrebne reze s skalpeli.

Do dogodka je prišlo potem, ko so 29–letnega Gonzalo Montoya Jiméneza v njegovi celici po jutranjem preštevanju zapornikov našli neodzivnega, sedečega na stolu. Na njegovem telesu ni bilo znakov nasilja. Potem ko sta ga pregledala dva zaporniška zdravnika sta ugotovila, da ne kaže znakov življenja in da je mrtev.  Zato so ga v mrliški vreči poslali v mrtvašnico bolnišnice. Vendar so čez čas nato zdravniki iz mrtvaške vreče zaslišali nekaj nenavadnega – smrčanje!

Zdravniki so iz mrtvaške vreče zaslišali nekaj nenavadnega – smrčanje!

Jiménez je sicer v najbolj varovanem delu zapora Asturias Central v severozahodu Španije služil zaporno kazen zaradi ropa. Zanimivo je tudi, da je potem, ko sta prva dva zdravnika ugotovila njegovo »smrt«, Jiméneza pregledal še en zdravnik in se prav tako strinjal z mnenjem obeh predhodnikov o nenadni smrti zapornika. Šele veliko pozneje so zdravniki ugotovili, da so se zelo zmotili.

Ko je po smrčanju iz vreče patolog odprl vrečo je lahko hitro ugotovil, da je bil Jiménez še zelo živ in da avtopsija pri tem »pacientu« ne bo potrebna. In to kljub temu, da je Jiménez nekaj časa preživel celo v hladilniku. Takoj je bil prepeljan v bolnišnico, kjer se je po 24 urah v intenzivni negi popolnoma zbudil in takoj prosil, če lahko vidi svojo soprogo. Zdravniki so sporočili, da so v času njegove »smrti« njegovi možgani verjetno res prejemali zelo malo kisika, da pa je dejstvo, da se spominja stvari in da govori dobri znaki, ki kažejo na okrevanje.

Mrtvašnica

Kako so lahko kar trije zdravniki živega človeka razglasili za mrtvega je za zdaj še vedno nejasno, tiskovna predstavnica zaporov pa ne želi komentirati zadeve. Dodala je le, da so trije zdravniki ugotovili »klinične znake smrti.«

Dan pred svojo navidezno smrtjo se je Jiménez sicer pritoževal, da se počuti bolnega. Zdravniki so povedali, da je njegovo telo ob pregledu kazalo znake cianoze, pomodrelosti oziroma posivelosti kože, ki kažejo, da je prišlo do slabe cirkulacije krvi, skupaj z mrtvaškimi pegami (rigor mortis).

Po oceni strokovnjakov pa bi lahko šlo za katalepsijo, posebne mišične otrdelosti in stanja telesa, v katerem telo odreveni, to pa se zgodi skupaj z izgubo zavesti in čutov. V tem stanju dihanje in utripanje srca postane skorajda povsem nezaznavno, človek pa »trd« ostane v položaju, v katerem se je znašel. Kako se je to zgodilo v tem primeru ni povsem jasno, znano pa je, da je Jiménez bolehal tudi za epilepsijo in bi moral redno jemati zdravila za to, kar pa v zaporu menda ni bilo vedno enostavno.

Družina sedaj razmišlja o tožbi proti zaporu zaradi nepravilnega ravnanja z njihovim sorodnikom. Prepričani so namreč, da je v resnici samo en doktor pregledal "umrlega", medtem ko sta druga dva preprosto samo prekopirala sklepe prejšnjega "sodnika".  Zaradi tega primera so že sprožili posebno preiskavo.