REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski milijarder Američanom: »Rusi so močnejši, silite nas v vojno, pa nam zato sploh ne plačujete«

Ukrajinski milijarder Američanom: »Rusi so močnejši, silite nas v vojno, pa nam zato sploh ne plačujete«Kolomojski in Pompeo

Takoj po izjavi ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, ki je dejal, da so ZDA dale Ukrajini orožje, da bi se lahko borila proti Rusiji, se je odzval ukrajinski milijarder in oligarh Igor Kolomojski.

Znan je tudi po tem, da je leta 2014 financiral ukrajinske nacionaliste, ki so se borili v Donetsku, nato pa je moral leta 2017 zapustiti državo zaradi sporov s tedanjim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Vi, Američani, pa nas silite, da se bojujemo in nam za to niti ne plačujete.

V Intervjuju za New York Times  je Kolomojski dejal to, kar si mislijo mnogi Ukrajinci, namreč, da so se »Američani pripravljeni boriti z Rusijo do zadnjega Ukrajinca

Kolomojski je s tem šokiral mnoge tako v Kijevu kot v Washingtonu.

Ukrajina vojska
Ukrajinski vojaki na nemirnem vzhodu države

Pojasnil je tudi, zakaj bi moral Kijev normalizirati odnose z Moskvo.

»Rusi so v vsakem pogledu močnejši od vas. Moramo izboljšati odnose in narod si želi mir, dobro življenje in ne vojne. Vi, Američani, pa nas silite, da se bojujemo in nam za to niti ne plačujete,« je dejal Kolomojski novinarjem New York Timesa.

Dodal je tudi, da ne glede na to Ukrajino ne bodo sprejeli niti v EU niti v Nato in da so to le »votle zgodbice.«

Sedanji predsednik Ukrajine Zelenski si je pridobil popularnost sprva v vlogi 'predsednika' Ukrajine, ki ga je tedaj samo igral, nato pa je to zares postal - prav na TV kanalu Kolomojskega '1+1'.

Pompeo je sicer pred tem kritiziral prejšnjega predsednika ZDA Baracka Obamo, ki Ukrajini ni želel prodati vojaške opreme, pač pa jim je pošiljal samo »odeje« in podoben material.

Pohvalil se je, da so v času predsednika Trumpa Ukrajini poslali protitankovske rakete »Javelin« in podobno orožje.

Vendar pa te rakete za zdaj niso prinesle nobenega preobrata, saj se tanki še zmeraj nahajajo na dogovorjeni, večji oddaljenosti od dosega teh raket.

Ukrajinski generali se tudi zavedajo, da bi ruska vojska lahko brez težav prodrla do Kijeva.

Kolomojski je sicer do leta 2017 živel v Švici, nato pa se je preselil v Izrael, ker ta država ne izroča svojih državljanov, ne glede na tiralice.

V intervjuju za ameriški časnik je razkril, da se ni nenadoma zaljubil v Rusijo, je pa razočaran v »zahod.«

Krim-Bal-rakete
Ruske protiladijske rakete Bal na Krimu in leta 2018 zajeti ukrajinski mornarji v Črnem morju

Trg v EU in ZDA po njegovi oceni ni dovolj odprt za ukrajinske izdelke, manjka pa tudi druge pomoči.

»Ruski krediti so potrebni ukrajinskemu gospodarstvu, da bi preživelo. Verjamem, da bi nam Rusija z zadovoljstvom dal sto milijard kredita in da bi se v petih, desetih letih prelita kri pozabila,« je prepričan Kolomojski.

Najboljši način, da se problemi rešijo, je z dajanjem denarja, trdi ukrajinski oligarh.

Ruski krediti su potrebni ukrajinskemu gospodarstvu, da bi preživelo. Verjamem, da bi nam Rusija z zadovoljstvom dal sto milijard kredita.

Že prej je opozarjal, da spopade v Donbasu ni začela Rusija, pač pa je spopad tlel zadnjih dvajset let.

Prepričan je, da je Moskva sicer sponzor ruskih separatistov, ki se borijo proti ukrajinski vojski.

Kolomojski je tudi prepričan, da bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski moral – kot je to od njega zahteval Donald Trump – odpreti preiskavo proti nekdanjemu podprededniku ZDA Joeu Bidnu in Bidnovem sinu Hunterju, ki je bil do leta 2019 član sveta direktorjev ukrajinskega zasebnega plinskega podjetja »Burisima.«

Igor Kolomojski je ob tem lastnik najbolj vplivnih ukrajinskih televizijskih kanalov in medijskih holdingov.

Sedanji predsednik Ukrajine Zelenski je svojo popularnost dosegel – sprva v vlogi predsednika Ukrajine, ki ga je tedaj samo igral, nato pa je to zares postal - prav na TV kanalu Kolomojskega »1+1.«

Delite članek