REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski »Pickettov juriš« - draga napaka: Zelenski pripravlja protiofenzivo, Rusija stopnjuje pritisk, napreduje in - čaka…

Ukrajinski »Pickettov juriš« - draga napaka: Zelenski pripravlja protiofenzivo, Rusija stopnjuje pritisk, napreduje in - čaka…Donecka in ukrajinska vojska... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vse kaže, da je bila informacija, ki jo je 22. marca dobil nekdanji obveščevalec ameriške vohunske agencije CIA Larry C. Johnson in se nanaša na situacijo v Ukrajini – točna.

Režim v Kijevu pripravlja protiofenzivo, medtem pa ruske sile stopnjujejo pritisk na vseh delih fronte in napredujejo tudi v Bahmutu (rusko: Artjemovsk).

Ruska vojska mehča položaje branilcev tudi z ogromnimi, kar 240-milimetrskimi minometi.

Te mine lahko zadenejo cilje skoraj popolnoma pod pravim kotom, »od zgoraj« in zato zelo učinkovito uničujejo tudi vkopane ali v smeri pričakovanih napadov dobro utrjene bunkerje.

Ne glede na to bo z zahodno opremo, ki prihaja na bojišča, kijevski režim verjetno poskusil izvesti še eno »protiofenzivo.«

Posnetek spodaj prikazuje, kako ukrajinske sile v smeri fronte dovažajo nove okrepitve. Gre za težke, 203-milimeterske sovjetske topove Pion.

Takole poroča vedno dobro obveščeni nekdanji analitik agencije CIA: »Od prijatelja, ki je dobro povezan z ukrajinsko stranjo, sem prejel naslednje sporočilo. Menim, da so njegove informacije zanesljive: Vladimir Zelenski je danes obiskal Časov Jar, da bi začel ofenzivo za razbremenitev Bahmuta in potisnil Ruse nazaj.

Viri poročajo, da so bili tanki Leopard in Challenger premaknjeni na položaj za operacijo pomoči, čeprav prostora za tankovske operacije ni veliko zaradi slabega vremena, dežja in blata. Pričakuje se, da bo to zelo krvava bitka in bi lahko bila odločilna za obe strani. Zelenski deluje zunaj nasvetov, ki jih dobiva od ZDA/Nata, ki si želijo čelnega napada na Krim in ne na Bahmut ali, južneje, Avdviiko, ki je prav tako pod ruskim napadom in potencialnim obkolitvijo.

Številne oklepne in topniške brigade se premikajo s severa, da bi podprle takšno operacijo pomoči.

Časov Jar je morda štiri milje od Bahmuta. Zelenski si ne more več privoščiti obiska Bahmuta, kot je to storil v začetku tega meseca.

Kot smo že omenili, se znotraj Bakhmuta bori nekje med 15.000 do 20.000 pripadnikov ukrajinske vojske (UKA), območje nadzora UKA pa se krči in je razdeljeno na večje področje v zahodnem središču mesta in preostanek na severovzhodu mesta.

Viri poročajo, da so bili tanki Leopard in Challenger premaknjeni na položaj za operacijo pomoči, čeprav prostora za tankovske operacije ni veliko zaradi slabega vremena, dežja in blata.

Nekateri strokovnjaki menijo, da bo ta 'operacija pomoči' trajala le štiri ali pet dni in se bo morda začela že jutri. Ne more trajati dlje od tega, ker ima UKA omejene rezerve in si ne more privoščiti dolge bitke ali zastoja z Rusi.

Pričakuje se, da bo to zelo krvava bitka in bi lahko bila odločilna za obe strani.

Zelenski deluje zunaj nasvetov, ki jih dobiva od ZDA/Nata, ki si želijo čelnega napada na Krim in ne na Bahmut ali, južneje, Avdviiko, ki je prav tako pod ruskim napadom in potencialnim obkolitvijo.

Če Rusi izgubijo pri Bahmutu, to pomeni veliko daljšo vojno, morda bo trajala več let.

Doslej so Rusi delovali počasi in metodično, toda to se bo končalo z ostro reševalno akcijo.

Če Ukrajinci izgubijo, to nakazuje, da bo UKA zapravila velik del svojih ofenzivnih zmogljivosti, kar bi lahko povzročilo kaotičen izid.«

Ukrajinski tanki
»Za tanke ni na voljo več dostopnih točk in soočeni bodo s protitankovskimi vodenimi izstrelki, topništvom, bombami, z napadi z raketami iz zraka in morja.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Analitik nato komentira sporočilo: »Stave kažejo na neuspeh Ukrajincev. Ne morejo se kosati z Rusi po števlu izstreljenih topniških granat in hitrosti ognja. Rusija ima tako kot Združene države in NATO močne zmogljivosti ISR (tj. obveščanje, nadzor in izvidovanje). To pomeni, da bi morala Rusija spremljati kopičenje ukrajinskih sredstev v Časovem Jaru in bi morala biti pripravljena, da na morebitne napadalne kolone izstreli ogromno količino streliva.

Moj prijatelj je precej podcenjeval situacijo, ko je rekel, da 'slabo vreme, dež in blato' povzročajo težave tankom. Za tanke ni na voljo več dostopnih točk in soočeni bodo s protitankovskimi vodenimi izstrelki, topništvom, bombami, z napadi z raketami iz zraka in morja. Čeprav sovražim omenjati prejšnje bitke v zgodovini, se zdi, da je to zagotovo trenutek 'Pickettovega juriša'.«

Dogodek prikazuje tudi filmska uprizoritev:

Gre za odločilen trenutek v voju med severom (Unijo) in jugom (Konfederacijo), med federalnimi in konfederalnimi salami v ameriški državljanski vojni.

Zaradi pomanjkanja priprav in težav od samega začetka je bil napad draga napaka, ki je odločilno končala Leejevo invazijo na sever in prisilila konfederacijske sile k umiku nazaj v Virginijo.

Mnogim v ZDA je seveda znan, manj pa to velja za Evropo.

Za kaj torej gre?

Pickettov juriš (3. julij 1863), znan tudi kot Pickett–Pettigrew–Trimblov juriš, je bil pehotni napad, ki ga je ukazal konfederacijski general Robert E. Lee proti položajem Unije generalmajorja Georgea G. Meadea na zadnji dan bitke pri Gettysburgu v zvezni državi Pennsylvania med ameriško državljansko vojno.

Konfederacijske enote so izvedle čelni napad proti središču linij Unije, na koncu pa so bile odvrnjene z velikimi žrtvami.

Zaradi pomanjkanja priprav in težav od samega začetka je bil napad draga napaka, ki je odločilno končala Leejevo invazijo na sever in prisilila konfederacijske sile k umiku nazaj v Virginijo.

Napad je popularno poimenovan po generalmajorju Georgeu Pickettu, enem od treh generalov Konfederacije (vsi pod poveljstvom generalpodpolkovnika Jamesa Longstreeta), ki so vodili napad.

Pickettov juriš je bil del Leejevega »splošnega načrta« za zavzetje Cemetery Hilla in mreže cest.

Njegov vojaški sekretar Armistead Lindsay Long je tako opisal Leejevo razmišljanje: »Tam je bila ... šibka točka ... kjer je [Cemetery Ridge], nagnjen proti zahodu, oblikoval depresijo, skozi katero poteka cesta v Emmitsburg. Ugotovil je, da bo s forsiranjem zveznih linij na tej točki in obračanjem proti Cemetery Hillu [Haysova divizija] zajeta z boka, preostanek pa nevtraliziran… Lee se je odločil napasti na tej točki in izvedba je bila dodeljena Longstreetu.«

Pickettov juriš - Wikipedija
Pickettov juriš (vir: - Wikipedija): Napadajo rdeče konfederacijske sile, branijo se modre sile Unije.

General Lee je verjel, da bo Meade po napadih Konfederacije na levi in desni bok linij Unije 2. julija tam osredotočil svojo obrambo v škodo svojega centra. Vendar je Meade v noči na 2. julij po vojaškem posvetu pravilno napovedal generalu Gibbonu, da bo Lee naslednje jutro napadel središče linij Unije in je to območje okrepil z dodatnimi vojaki in topništvom.

Ukrajinski neuspeh bo izničil zahodni optimizem, da lahko Ukrajina ustvari vojaški čudež, in bo prisilil zaveznike v Natu, da dvakrat premislijo, preden se strinjajo, da bodo v žrelo Ukrajine vložili še več sredstev.

Pred pehotnim napadom sil Konfederacije na položaje sil Unije je sledilo obsežno topniško bombardiranje, ki je bilo namenjeno omehčanju obrambe Unije in utišanju njenega topništva, vendar je bilo večinoma neučinkovito.

Približno 12.500 mož v devetih pehotnih brigadah je nato napredovalo čez odprta polja tri četrt milje (1200 metrov) pod močnim artilerijskim in ognjem pehotnega strelnega orožja Unije.

Čeprav je nekaterim vojakom Konfederacije uspelo prebiti nizek kamniti zid, ki je ščitil številne branilce Unije, niso mogli obdržati svoje moči in so bili odbiti z več kot 50 odstotki žrtev.

Ta bitka je pogosto navedena kot ena od prelomnic vojne, kot najbolj oddaljena točka, ki jo je dosegel napad in je bila označena kot »najvišja točka napadov Konfederacije.«

Povedano drugače – Ukrajina je danes na točki, ko bo poskusila z velikimi žrtvami ponoviti usodo nekdanje ameriške Konfederacije. Po tem, očitno zadnjem poskusu, lahko torej pričakujemo le še umikanje ukrajinskih sil proti zahodu države.

Pikettijev juriš  Vir: Wikipedija
Pikettijev juriš. Vir: Wikipedija, posnetek zaslona

Larry C. Johnson tako pojasni svojo zgodovinsko vzporednico: »Rusija ima v tem grozečem boju ključno logistično zmogljivost. Lahko hitro okrepi čete v tem sektorju in lahko priskrbi strelivo, potrebno za vzdrževanje intenzivnega ognja. V zadnjih nekaj dneh so poročali, da se je intenzivnost spopadov v Bahmutu zmanjšala. Medtem ko je pomanjkanje streliva ena od možnosti (malo verjetna), menim, da je boljša razlaga ta, da se Rusija zaveda prihajajočega napada in čaka, da bi izvedla uničujočo zasedo.

Ukrajinski poraz bo uničujoč in odločilen. Če bo Rusija zatrla ukrajinsko protiofenzivo, bo to pomenilo pokol nekaterih najsposobnejših ukrajinskih čet in izgubo nedavno z Zahoda dobavljene opreme in streliva, ki ga že primanjkuje.

Rad bi vas spomnil na točko, ki sem jo omenil v prejšnjih prispevkih o situaciji v Bahmutu - to ni edina točka napada za rusko stran.

Rusi pritiskajo naprej na več frontah in Ukrajince silijo v nekaj težkih odločitev o tem, kam razporediti pičle okrepitve in strelivo. Za razliko od Ukrajine ima Rusija blizu fronte izurjene, izkušene in dobro opremljene rezerve. Ruski odgovori bodo potrdili trditve zahodnih analitikov, ki vztrajajo, da so Rusi 'nesposobni in slabo usposobljeni', ali pa bodo uničili te trditve.

Ruski poraz v Bahmutu ne bi spremenil ciljev Rusije v tej vojni. To bi povzročilo pretres v vojaškem poveljstvu in znatno stopnjevanje ruske uporabe sile proti Ukrajini.

Ukrajini pa bi kupil nekaj časa in ponovno okrepil zavezo Zahoda k razširitvi podpore Ukrajini.

Ukrajinski poraz pa bo uničujoč in odločilen.

Če bo Rusija zatrla ukrajinsko protiofenzivo, bo to pomenilo pokol nekaterih najsposobnejših ukrajinskih čet in izgubo nedavno z Zahoda dobavljene opreme in streliva, ki ga že primanjkuje.

Ukrajinski neuspeh bo izničil zahodni optimizem, da lahko Ukrajina ustvari 'vojaški čudež', in bo prisilil zaveznike v Natu, da dvakrat premislijo, preden se strinjajo, da bodo v žrelo Ukrajine vložili še več sredstev.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek