REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpova najbolj nora izjava doslej: »Danes je za Georga Floyda čudovit dan«

Trumpova najbolj nora izjava doslej: »Danes je za Georga Floyda čudovit dan«Donald Trump | VIR: Pixsell

V ZDA so pokopali s strani policistov med aretacijo ubitega temnopoltega Georga Floyda, govorniki pa so ob tem izpostavljali diskriminacijo, ki so je v Združenih državah Amerike temnopolti deležni že 401 let.

Zaradi česar »ne morejo postati to, kar želijo« in zaradi česar od oblasti in (predvsem belopoltih) sodržavljanov zahtevajo, da »prenehate klečati na našem vratu,« je v sporočilu ameriški javnosti dejal duhovnik in aktivist za človekove pravice, ki je vodil pogreb Georga Floyda.

46-letnega Floyda je s skoraj 9-minutnim vztrajnim klečanjem na njegovem vratu med aretacijo ubil belopolti policist.

Toda ameriški predsednik je ob Floydovem pogrebu izrekel nekaj, kar mnogi ocenjujejo za najbolj trdosrčno in odbito Trumpovo izjavo doslej.

In glede na številne laži in neumnosti, ki jih ameriški predsednik izreka vsak dan je jasno, da je konkurenca na tem področju velika.

Zaradi omenjene izjave, ki zadeva krut uboj temnopoltega Američana so se namreč že pojavile ocene, da je Trump znorel in nato tudi zahteve, da naj ga na podlagi 25. člena ustave najbližji sodelavci takoj odstavijo.

Donald Trump: »George nas sedaj gleda navzdol in pravi, to je 'čudovita stvar za našo državo.' To je čudovit dan zanj, čudovit dan za vse.«

Ko je namreč Donald Trump na tiskovni konferenci komentiral nekoliko zmanjšano nezaposlenost v zadnjem času in so ga novinarji vprašali tudi za odziv ob pogrebu Georga Floyda, je dejal:

»George nas sedaj gleda navzdol in pravi, to je 'čudovita stvar za našo državo.' To je čudovit dan zanj, čudovit dan za vse. To je velik, velik dan v smislu enakopravnosti. To je res tisto, kar zahteva naša ustava in kar predstavlja vrednote naše države,« je dejal Trump.

Georg Floyd - posnet uboj
Georg Floyd - posnetek uboja

Komentator Chalres P. Pierce je na spletni strani Esquire ob tem zapisal: »To je najbolj usrana in odbita izjava, ki jo je kadarkoli glasno izrekel javno, vsaj kolikor se spomnim. Nixon je govoril nore stvari, toda samo zasebno in bilo je potrebnih dve leti in tožba, da bi razkrili te zabeležene komentarje iz Bele hiše. Tudi Reagan je bil odkrito prismuknjen, še posebej v svojem drugem mandatu, toda kljub temu se je znal obnašati, smejati in se večinoma držati napisanega. Toda to, Moj bog, to je popolnoma noro.«

Joe Biden: 'Da poskuša predsednik vstaviti neke druge besede v usta Georga Floyda, osebno menim, da je zavržno.' 

Oglasil se je tudi predsedniški protikandidat Joe Biden.

»Zadnje besede Georga Floyda so bile 'ne morem dihati, ne morem dihati.' In te so se kakor odmev odbile skozi ves narod, dobesedno po vsem svetu. Da poskuša predsednik vstaviti neke druge besede v usta Georga Floyda, osebno menim, da je zavržno je poudaril Joe Biden.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v ponedeljek pred Belo hišo napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih virov za zaustavitev ropanja in konec nemirov, ki že teden dni divjajo po ZDA.

Nad mirne protestnike pred Belo hišo je poslal vojsko in policijo, nato se je odpravil do cerkve Sv. Janeza, ki je bila dan prej med protesti poškodovana.

Zaenkrat ne kaže, da se bo položaj kmalu umiril, svoje je pokazala tudi neodvisna obdukcija trupla Georga Floyda, ki je po oceni dveh patologov umrl le zaradi zadušitve.

Delite članek