REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov nekdanji svetovalec McMaster: »Pompeo je podpisal 'sporazum o predaji', sami smo se premagali!«

Trumpov nekdanji svetovalec McMaster: »Pompeo je podpisal 'sporazum o predaji', sami smo se premagali!«Mike Pompeo in Mula Abdul Baradar. Vir: Twitter

Po kaotičnem odhodu ameriških sil iz Afganistana se poskušajo od dogajanja na terenu distancirati tudi tisti, ki so v Dohi sodelovali pri oblikovanju sporazuma s talibani.

Sporazum je bil dogovorjen še v času Trumpove administracije.

HR McMaster in Donald Trumo  Vir: SD, Twitter
HR McMaster in Donald Trump. Vir: SD USA, Twitter

Oglasil pa se je HR McMaster, eden od nekdanjih Trumpovih svetovalcev za nacionalno varnost, ki je obsodil podpisani sporazum s talibani ter ga označil za »sporazum o predaji.«

»Naš državni sekretar (Mike Pompeo, tedanji zunanji minister ZDA) je podpisal sporazum o predaji s talibani,« je dejal za podcast Bari Weiss »Pošteno.«

»Ta kolaps ima korenine v sporazumu o kapitulaciji iz leta 2020. Talibani nas niso porazili. Sami smo se porazili,« je poudaril HR McMaster.

Mike Pompeo in Anže Logar  Vir: Twitter
Slovenska vlada je navezala zelo tesne stike z nekdanjo ameriško administracijo. Na sliki Mike Pompeo in Anže Logar, ob obisku Pompea na Bledu, kjer je podoben kapitulacijski sporazum glede nenabave opreme 5G s strani kitajskih proizvajalcev z ZDA podpisala - Slovenija. Vir: Twitter

McMaster je kritiziral tako Trumpovo kot tudi Bidnovo ravnanje v Afganistanu, do sporazuma pa je bil kritičen že tedaj, ko ga je njegov predpostavljeni, Donald Trump, odobril v času svojega mandata.

Upokojeni general je samo eden od visokih članov nekdanje Trumpove administracije, ki se poskušajo sedaj distancirati od tega sporazuma po kaosu ob evakuaciji, ki je nastal v Kabulu prejšnji teden, ko so talibani brez boja zasedli državo.

Sporazum je sicer najprej določal umik ameriške vojske do 1. maja, nato ga je predsednik Joe Biden podaljšal do 11. septembra.

Pozneje se je izkazalo, da v sporazumu ni nikakršnih garancij za nastanek koalicijske vlade v Afganistanu, ki bi jo sestavljali talibani in člani dotedanje vlade, ter da v sporazumu prav tako ni garancij za spoštovanje pravic žensk.

Pozneje se je izkazalo, da v sporazumu ni nikakršnih garancij za nastanek koalicijske vlade v Afganistanu, ki bi jo sestavljali talibani in člani dotedanje vlade, ter da v sporazumu prav tako ni garancij za spoštovanje pravic žensk.

Ameriški predsednik Joe Biden kljub temu vztraja, da bi sam umaknil enote iz Afganistana »celo če ne bi bilo dogovora« in da ne vidi načina, kako bi bilo mogoče to storiti, ne da bi nastal kaos.

Drugi nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, ki je prav tako nasprotoval umiku, pa je dejal, da bi Trump, če bi bil še enkrat izvoljen, »naredil isto stvar« in da sta si glede tega Biden in Trump zelo podobna.

Da je bil sporazum iz Dohe zelo slab in da bi ZDA od talibanov morale dobiti več je ocenila tudi visoka uslužbenka Sveta za nacionalno varnost Lisa Curtis, nekdanji obrambni minister Mark Esper, ki je dobil Trumpovo odpoved novembra 2020 pa je dejal, da bi moral sporazum »vsebovati pogoje« in da je prav zato nasprotoval umiku ameriških vojakov.

Vse kaže, da je nekdanji ameriški zunanji minister, ki sta mu bila predsednik slovenske vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar zelo naklonjena, s talibani podpisal - kapitulacijo.

Delite članek