REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump se proti Kitajcem poslužuje vseh možnih prijemov, zdaj že zvezo NATO prepričuje, da zanj vohuni na Kitajskem

Trump se proti Kitajcem poslužuje vseh možnih prijemov, zdaj že zvezo NATO prepričuje, da zanj vohuni na Kitajskem

Administracija Donalda Trumpa si prizadeva, da bi se NATO soočil s potencialnimi grožnjami Kitajske in na prihodnjem srečanju zunanjih ministrov v Washingtonu poročal o ugotovitvah. 

Trumpova administracija pravi, da bi moral biti boj proti pekinški kibernetski in komercialni moči prednostna naloga zavezništva.

Pod predsednikom Trumpom so ZDA začele prednostno obravnavati Kitajsko kot glavno grožnjo za njih, celo večjo, kot je islamski terorizem. Kot smo že poročali, si ZDA že nekaj mesecev prizadevajo prepričati evropejce, da bi odvrnili naložbe v »kritično« kitajsko infrastrukturo in telekomunikacijska omrežja.

Mlačni sprejem se je pokazal v nekaterih delih Evrope, kjer so ameriški zavezniki že prizadeti zaradi trgovinske vojne ZDA in Kitajske ter sovražnih napadov predsednika Donalda Trumpa na Evropsko unijo in NATO.

Zdaj se zdi, da želi Trampova administracija svojo strategijo prenesti na drugo raven s tem, da napoti NATO k vsakodnevnemu spremljanju morebitnih groženj s Kitajske.

Ta prizadevanja so bila doslej precej neuspešna, saj so se Združeno kraljestvo, Italija in Nemčija uprli popolnemu bojkotu.

Zdaj se zdi, da želi Trumpova administracija svojo strategijo prenesti na drugo raven s tem, da napoti NATO k vsakodnevnemu spremljanju morebitnih groženj s Kitajske.

Vendar pa analitiki pravijo, da se bodo evropski člani NATA verjetno uprli takšnemu pristopu, ker ne ustreza prvotnemu namenu zavezništva. Kot je za spletni portal ForeignPolicy dejal eden izmed evropskih obrambnih uradnikov: »Kitajska bi morda lahko predstavljala grožnjo NATU. Toda to ne pomeni, da se moramo odzvati preko NATA.«

Predsednik Trump je že od vsega začetka prevzel neortodoksen pristop k NATU, tako da ga je odkrito kritiziral in zasebno izrazil svojo željo, da bi ZDA »povlekel« iz zavezništva. Vendar pa je Trump, prejšnji teden, svoje mnenje nepričakovano »zasukal« in navedel, da bi se Brazilija lahko pridružila NATU.

Jair Bolsonaro in Donald Trump
Jair Bolsonaro in Donald Trump | vir: Pixsell

Ameriški predsednik in brazilski novi desničarski voditelj Jair Bolsonaro sta v torek ustvarila zvezo glede svoje skupno blagovne znamke konzervativne in populistične politike, pri čemer se je Trump zavezal, da bo podprl globalne ambicije Brazilije.

Trump je na skupni novinarski konferenci v Beli hiši dejal: »Kot sem povedal predsedniku Bolsonaru, nameravam Brazilijo imenovati za glavnega zaveznika, ki ni član NATA, ali pa morda zaveznika zveze NATO, ki bo močno pospešil varnost in sodelovanje med našimi državami.«

Predsednik Trump je že od vsega začetka prevzel neortodoksen pristop k NATU, tako da ga je odkrito kritiziral in zasebno izrazil svojo željo, da bi ZDA »povlekel« iz zavezništva.

Brazilija si seveda prizadeva tesnejše odnose z zvezo NATO, saj bi to olajšalo nakupe ameriškega orožja in zmanjšalo ovire za vojaško in drugo sodelovanje z ZDA.

Šok in objavljanje moralizirajočih polemik ne bo spremenilo dejstva, da je bilo povsem predvidljivo, da bo velika strategija Trumpove »ameriške trdnjave« na koncu pokazala, da si ZDA prizadevajo razširiti svojo večstransko varnostno strukturo po vsej Južni Ameriki in če nič drugega, na ta način izkazovati namišljeno premoč nad Kitajsko.

Delite članek