REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump hodil pred kraljico in trikrat prekršil protokol

Trump hodil pred kraljico in trikrat prekršil protokolDonald Trump in kraljica Elizabeta II Vir: Pixell

Ameriški predsednik Donald Trump je ob obisku britanske kraljice Elizabete II kar trikrat prekršil protokol. En prekršek je naredila tudi naše gore list Melania Trump, ki je kraljici – po naključju ali namerno - dala samo roko in ni upognila (enega) kolena.

Največja napaka se je zgodila v trenutku, ko je ob pregledu častne straže Donald Trump strumno korakal pred kraljico, namesto za njo. Priletna gospa je komajda držala korak z njim in je skorajda tekla za predsednikom ZDA, da bi ga vsaj ujela. Britanski Sun je zapisal, da je ameriški predsednik »blokiral kraljico.«  

Trump pred kraljico Vir:Pixell
Donald trump "vljudno" kaže pot kraljici Elizabeti II - in s tem krši protokol. Vir: Pixell

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki tega dogodka. »Trenutek, ko ugotoviš, da si pozabil, kje si pustil kraljico,« je pripisal en uporabnik ob sliko presenečenega Trumpa, ki se ozira naokoli, da bi videl, kje je ostala kraljica.

Melania pa bi morala tudi nekoliko upogniti koleno, kar je »znak dobrih manir«, vendar tega ni storila

Po protokolu pa bi morala biti kraljica zmeraj pred svojim gostom. To so Trumpu tudi zagotovo povedali, vendar si tega ali ni zapomnil, ali pa mu je bilo za to pravilo čisto vseeno. Donald in Melania Trump se prav tako nista priklonila kraljici ob rokovanju.

Melania pa bi morala tudi nekoliko upogniti koleno, kar je »znak dobrih manir«, vendar tega ni storila, pač pa je kraljici dala samo roko. Gre bolj za tradicijo, kot za formalno zapisana pravila, vendar je običajno, da moški ob rokovanju z njo upognejo glavo, ženske pa ob tem naredijo še majhen »priklon« in upognejo koleno.

Trump - zapostavljena kraljica Elizabetha
Trump: Le kje sem pozabil kraljico? Vir: Sky News

»Trumpa bi lahko bilo sram zaradi tega, kako se je obnašal ob srečanju s kraljico. Nobenega spoštovanja do protokola ali vsaj pravil obnašanja. Ona je starejša gospa in kako ste se obnašali je arogantno in ogabno« je ocenil eden od uporabnikov družbenih omrežij.

Trumpa so sicer povsod po Veliki Britaniji pričakali protestniki. V Londonu se je zbralo več kot 100 000 ljudi, ki so na trgu Trafalgar protestirali proti Trumpu ter njegovi politiki sovraštva, ki jo po oceni večine tam zbranih protestnikov predstavlja. Nad Londonom je poletel tudi balon z "dojenčkom Trumpom", pred njegovim igriščem za golf na Škotskem pa ga je kot zmeraj pričakala - mehiška zastava.

Eden od lastnikov namreč svojega zemljišča ni želel prodati Donaldu Trumpu, zato so golf igrišče zgradili okoli tega posestva. V protest proti Trumpu in zaradi njegovih izjav, usmerjenih proti Mehičanom, pa ta lastnik na drogu redno izobeša mehiško zastavo.