REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump EU označil za sovražnico

Trump EU označil za sovražnico

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je že poletel s Škotske proti Helsinkom, kjer se bo v ponedeljek sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, je EU v danes objavljenem intervjuju označil za sovražno. Razlog vidi v trgovinskih odnosih med stranema.

Mislim, da imamo veliko sovražnikov. Mislim, da je EU sovražnica, kar počnejo v trgovini, je dejal Trump

"Mislim, da imamo veliko sovražnikov. Mislim, da je EU sovražnica, kar počnejo v trgovini," je dejal Trump za televizijo CBS.

"Tega si za EU ne bi mislili, a je sovražnica. Rusija je sovražnica v določenih pogledih. Kitajska je sovražnica gospodarsko, zagotovo je sovražna. A to ne pomeni, da so slabi. To ne pomeni ničesar. Pomeni, da so tekmovalni," je dejal Trump v pogovoru, ki je bil opravljen v soboto.

Ameriški predsednik je ponovil že znano stališče, da EU izkorišča ZDA na področju trgovine. Vztrajal je tudi, da je nemška odvisnost od ruskega plina, za katerega Moskvi plačuje "milijarde", "zelo slaba stvar za Nemčijo".

Trump je danes sicer z letališča Glasgow-Prestwick že poletel proti Finski, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na krovu letala Air Force One je z njim tudi prva dama Melania Trump.

V Helsinkih bosta Trump in Putin v ponedeljek govorila na štiri oči, srečali se bosta delegaciji obeh držav, predvidena je tudi skupna novinarska konferenca. Svoje prostore v središču Helsinkov je za pogovore odstopil finski predsednik Saul Niinistö.