REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump v Veliki Britaniji hvalil odnose med državama, kljub kritiki brexita

Trump v Veliki Britaniji hvalil odnose med državama, kljub kritiki brexitaDonald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je danes med prvim obiskom v Veliki Britaniji večkrat ponovil, kako odlične odnose imata državi in da se še nikoli ni bolje razumel z britansko premierko Thereso May. V pogovoru za časnik The Sun je sicer še ostro kritiziral načrte britanske vlade za brexit, a je bilo popoldne to že skoraj pozabljeno.

Drugi dan obiska Trumpa na Otoku je zaznamoval intervju, objavljen v tabloidu The Sun, kjer je med drugim dejal, da bo načrt britanske premierke za brexit verjetno uničil možnosti za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med Veliko Britanijo in ZDA. Dodal je, da bi se sam brexita lotil drugače in da je to predlagal tudi Mayevi, ki pa ga po njegovih besedah ni poslušala.

Tako je intervju zaznamoval že začetek srečanja s premierko na njeni podeželski rezidenci Chequeres, saj so Trumpa številni novinarji pozivali k odzivu, a je ameriški predsednik le skomignil in raje govoril o odličnih odnosih, ki jih ima z Mayevo.

Tako je intervju zaznamoval že začetek srečanja s premierko na njeni podeželski rezidenci Chequeres, saj so Trumpa številni novinarji pozivali k odzivu, a je ameriški predsednik le skomignil in raje govoril o odličnih odnosih, ki jih ima z Mayevo.

Podobno je bilo tudi na novinarski konferenci po srečanju, ko je zagotovil, da odnos med državama še nikoli ni bil tako močan. Spremenil je tudi ton glede brexita. "Ne vem, kaj bodo (Velika Britanija) naredili, ampak karkoli bodo, je zame v redu," je dejal Trump.

"To je vaša odločitev," je zagotovil ter dodal, da edino, kar je pomembno, da bosta državi trgovali.

Mayeva pa je dejala, da oba stremita k oblikovanju "ambicioznega" prostotrgovinskega sporazuma med državama, ko bo Otok zapustil Evropsko unijo. Po brexitu "za nas ne bo omejitev glede trgovinskih sporazumov po svetu", je zatrdila.

Trump se je odzval tudi na intervju za britanski časnik ter zanikal, da je kritiziral premierko, češ da so to lažne novice. Pristavil je, da je v pogovoru povedal tudi številne dobre stvari o Mayevi, med drugim, da dobro opravlja svoje delo. Ponovil pa je izjavo za časnik, da bi bil nekdanji zunanji minister Boris Johnson "odličen premier".

Glede Rusije je Mayeva izrazila pričakovanje, da bo Trump na ponedeljkovem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zavzel strogo in dosledno stališče, ki bo izhajalo iz enotnosti zveze Nato. Po njenih besedah morajo namreč članice Nata proti Rusiji nastopiti enotno.

Tudi Trump je zagotovil, da zagovarja trdo stališče glede Rusije in da se ne bo pustil omehčati. Kot primer je navedel svoje zavzemanje na vrhu Nata za večje obrambne izdatke članic. "Mislite, da je Putin vesel glede tega? Dvomim," je dejal.

Pojasnil je, da si želi s Putinom oblikovati dober odnos.

Je pa ponovno kritiziral "grozen" dogovor Nemčije z Rusijo glede plinovoda Severni tok 2. Kritiziral je Nemčijo, češ da, kako si lahko prizadeva za mir, če ima nekdo takšno moč nad državo. Trump je že na vrhu zveze Nato v sredo dejal, da je Nemčija zaradi Severnega toka 2 "ujetnica" Rusije.

Je pa ponovno kritiziral "grozen" dogovor Nemčije z Rusijo glede plinovoda Severni tok 2. Kritiziral je Nemčijo, češ da, kako si lahko prizadeva za mir, če ima nekdo takšno moč nad državo. Trump je že na vrhu zveze Nato v sredo dejal, da je Nemčija zaradi Severnega toka 2 "ujetnica" Rusije. Danes pa je ponovil svojo trditev, da bo Nemčija kar 70 odstotkov svoje energije dobila od Rusije in bo tako energetsko odvisna od nje.

Nemška vlada je sicer v preteklih dneh že zavrnila Trumpove trditve. Glede na nemško predstavništvo pri zvezi Nato dobi Nemčija iz Rusije 23 odstotkov svoje energije. Moskva pa je Trumpa obtožila, da gre za nelojalno konkurenco in da želijo ZDA s takšnimi grožnjami le prepričati kupce v nakup dražjega utekočinjenega zemeljskega plina, ki ga sicer imajo ZDA.

Po novinarski konferenci se je nato Trump s helikopterjem odpravil proti Windsorskemu gradu, kjer ga je s soprogo Melanio sprejela kraljica Elizabeta II. Kraljica ju je pozdravila pred dvorcem in se s Trumpom nato sprehodila mimo častne straže.

Po uradnem delu obiska bo nato Trump s soprogo odšel na Škotsko, kjer bosta preživela konec tedna. V ponedeljek pa bo v Helsinkih sledil vrh s Putinom.

Medtem je tudi drugi dan obiska Trumpa na Otoku minil v znamenju številnih protestov. Proti Trumpovi politiki se je v Londonu namreč na več shodih zbralo več deset tisoč ljudi. Protestniki so izpostavljali, da je Trump ksenofob in da si ga ne želijo v državi. Po nekaterih podatkih naj bi se popoldanskih protestov udeležilo več kot 100.000 ljudi. Več sto se jih je pred parlamentom zbralo že dopoldne, ko so spremljali leteči sprehod balona v obliki Trumpa kot jeznega dojenčka.

Na plakatih protestnikov so se med drugim zvrstili napisi kot so "Ne Trumpu, ne KKK, ne fašističnim ZDA".

Britanska policija je sporočila, da za varnost skrbijo različne enote, ki med seboj delujejo v skupni operaciji, saj predstavlja nadzor številnih protestnih shodov izziv; med njimi so namreč tudi takšni v podporo Trumpu. Ameriško veleposlaništvo v Londonu pa je zaradi protestov izdalo opozorilo svojim državljanom.