REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Test ameriške superzvočne rakete spodletel, dve kitajski, ki sta leteli »v nasprotju z zakoni fizike« pa sta vse osupnili

Test ameriške superzvočne rakete spodletel, dve kitajski, ki sta leteli »v nasprotju z zakoni fizike« pa sta vse osupniliSupersonična raketa ZDA. Vir: Twitter

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je bil test najnovejši superzvočne (supersonične) rakete, ki so ga izvedli na Aljaski – neuspešen.

Šlo naj bi za izstrelek, ki naj bi jih uporabljali raketni sistemi »Dark Eagle« ter podoben sistem izstrelkov srednjega dosega, ki ga bo imela mornarica.

Vse torej kaže, da so se ZDA nekoliko predolgo ukvarjale z 'vojno proti terorizmu.' In sedaj izgubljajo bitke na tehnološkem področju, ki so ga prevzele druge sile…

Vendar ni gotovo, da gre za to orožje, za katerega obrambno ministrstvo sicer trdi, da ga je že trikrat uspešno preizkusilo.

Na strani The Drive ocenjujejo, da bi lahko šlo za drugačen izstrelek z drugačno startno raketo (»boosterjem«) in bojno glavo.

Na to kažejo tudi podatki o cilju – pri prejšnjih raketah so bili oddaljeni okoli 1700 milj, tokrat pa 4000 milj.

Test so sicer izvedli na polotoku Kodiak.

»Štartna raketa s pripojenim supersoničnim izstrelkom se ni sprožila ob testu na Kodiaku na Aljaski, je povedal ameriški uradnik,« je o tem poročal Luis Martinez iz ABC News.

Ameriška vojska in mornarica sicer od leta 2017 skupaj delata na tem novem orožju, ki bi ga bilo mogoče izstreljevati tako iz letal, kot tudi ladij ali podzemeljskih silosov.

Je pa neuspešen test še podčrtal rusko in sedaj tudi kitajsko superiornost na tem področju.

Supersonična raketa ZDA
Supersonična raketa ZDA. Vir: Twitter

Julija in avgusta je namreč Kitajska uspešno preizkusila ne enega, pač pa dva raketna sistema, kar se je razvedelo šele nedavno. Oba sta nekakšna »frakcijska orbitalna bombna sistema.«

V orbito Zemlje namreč vstopita samo na delu poti.

Ti izstrelki letijo tudi petkrat hitreje od zvoka in lahko spreminjajo smer, zato so neuničljivi za dosedanje ameriške protizračne sisteme, programiranje za sestreljevanje balističnih raket.

Te »vesoljske jedrske bombe« so del tehnologije, ki je ZDA še nimajo, v svojem arzenalu pa ga imata Rusija in očitno tudi Kitajska.

Ameriški znanstveniki so imeli 'težave z razumevanjem', kako sta kitajska izstrelka letela, saj se je zdelo da 'letita v nasprotju z zakoni fizike.'

Po poročanju Financial Timesa so imeli ameriški znanstveniki »težave z razumevanjem«, kako sta kitajska izstrelka letela, saj se je zdelo da »letita v nasprotju z zakoni fizike.«

Kitajska izstrelka naj bi sicer svoje cilje zgrešila za okoli 40 kilometrov – kar pa v primeru, če bi nosila bojni glavi, ne bi bil velik problem.

Leta 2019 je Kitajska prikazala izstrelek DF-17, ki lahko leti okoli 2000 milj.

Rusija ima v oborožitvi izstrelka Zircon in Avangard, ki lahko letita še bistveno dlje.

ZDA želijo isto orožje imeti najpozneje do leta 2025. To je trenutno njihova »prva prioriteta.«

Zakaj, kažeta sliki spodaj, kjer je videti, kako nove rakete prelisičijo sisteme, navajene, da lovijo balistične rakete, ki se gibljejo po enostavnejši krivulji.

Medtem ko ameriški politiki svarijo pred kitajsko premočjo tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin trdi, da je strah neupravičen.

»Kitajska se nikoli ne bo udeležila jedrske oboroževalne tekme z drugimi državami. Edini cilj Kitajske pri razvoju orožij je varovanje njenih legitimnih varnostnih interesov. Rast Kitajske krepi sile miru v svetu. Nobeni državi Kitajska ne bo grozila s silo, vse dokler ne bo začela ogrožati ali sodkopavati kitajske suverenosti, varnosti in ozemeljske celovitosti,« je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Vse torej kaže, da so se ZDA nekoliko predolgo ukvarjale z »vojno proti terorizmu.«

In sedaj izgubljajo bitke na tehnološkem področju, ki so ga prevzele druge sile…

Delite članek