REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hud udarec za ameriški prestiž: Kitajska načrtuje prevzem nekdanjega ameriškega letališča Bagram v Afganistanu

Hud udarec za ameriški prestiž: Kitajska načrtuje prevzem nekdanjega ameriškega letališča Bagram v AfganistanuLetališče v Bagramu. Vir: US Army, Twitter

Po navedbah virov, ki poznajo načrte kitajskega vodstva Peking trenutno proučuje možnost prevzema nekdanjega velikega ameriškega, a zdaj zapuščenega letališča Bagram v Afganistanu.

Poteza bi lahko imela tudi simboličen pomen v tekmi velikih sil. Bila bi hud udarec za ameriški prestiž.

To letališče je nekoč služilo kot največje ameriško vojaško oporišče v Afganistanu.

Američani so se na koncu z letališča dobesedno preko noči evakuirali v popolni tajnosti.

Svojega odhoda niso napovedali niti takratni redni, proameriški afganistanski vojski, ki po odhodu ameriških sil ni znala vključiti niti elektrike.

Kitajska vojska trenutno izvaja študijo izvedljivosti za potencialni prevzem velikega letališča, navaja vir, ki so ga kitajski vojaški uradniki seznanili z načrti in se je o tem - ob zagotovilu anonimnosti - pogovarjal z ameriškim News & World Report.

Ob tem so drugi viri za indijski Daily Pioneer tudi potrdili, da so se kitajski uradniki sestali z najvišjimi talibanskimi voditelji, da bi razpravljali o možnem prevzemu letališča Bagram.

Bagram
Letališče Bagram. Vir: Twitter
Čeprav bi prevzem nadzora nad letališčem Bagram lahko bil predvsem vzpodbuda za kitajsko pobudo »Pas in pot«, bi ta poteza lahko imela tudi simboličen pomen v tekmi velikih sil.

Študija izvedljivosti bo preučila, ali bi kitajski delavci, vojaki in drugo osebje lahko uporabili letališče Bagram ob realizaciji kitajske pobude »Pas in pot«, ki je glavni kitajski strateški načrt za vzpodbujanje gospodarskega razvoja.

Kitajska je uradno sicer zanikala trditve, da razmišlja o prevzemu nadzora nad letališčem Bagram ali da pregleduje katero od petih letalskih baz, ki so jih ZDA uporabljale med skoraj 20-letno misijo v Afganistanu.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je v torek dejal: »Lahko vam povem, da so to povsem lažne novice.«

Toda dogajanje v ozadju bi lahko bilo drugačno.

Tako kot so ZDA želele izkoristiti Afganistan tudi kot odskočno desko za svoje pritiske na Kitajsko, bi oporišče Kitajske v Afganistanu bistveno povečalo domet njenih sil in vpliv ne samo na Afganistan, pač pa tudi na države v okolici.

Vir ameriških novic je dejal, da se trenutni premisleki Pekinga ne vrtijo okoli takojšnjega prevzema letališča v Bagramu, ampak okoli potencialne napotitve kitajskih sil čez dve leti.

Kitajski načrti naj bi prav tako vključevali čakanje na talibane, da si zagotovijo nadzor v Afganistanu in napotitev ob dogovoru z novo afganistansko vlado pod taktirko talibanov.

Ne pa enostransko, z vojaško akcijo, kot so to storile ZDA.

Oporišče Bagram
Oporišče Bagram. Vir: Posnetek zaslona

Čeprav bi prevzem nadzora nad letališčem Bagram lahko bil predvsem vzpodbuda za kitajsko pobudo »Pas in pot«, bi ta poteza lahko imela tudi simboličen pomen v tekmi velikih sil.

Bila bi udarec za prestiž ZDA, potem ko je ameriška vojska po skoraj 20 letih boja za nadzor nad Afganistanom morala v naglici zapustiti Afganistan in zadevno letališče.

Vsa opuščena ameriška oprema pa bi lahko bila zelo koristna tudi za Kitajsko.

»Glede na svoje pretekle izkušnje si morajo Kitajci prav želeti, da v svoje roke dobijo vse, kar so ZDA pustile v oporišču,« je za US News povedal Yun Sun, direktor kitajskega programa v raziskovalnem centru Stimson Center.

Po poročanju US News je Kitajska že poslala televizijsko ekipo na letališče Bagram, kmalu po tem, ko so ameriške sile julija zapustile oporišče.

Uradno zanikanje, dejansko pa prevzemanje tujih oporišč je sicer nekaj, kar je Kitajska počela že do sedaj, ko si je zagotovila nadzor nad približno tretjino pomorskega oporišča Ream v Kambodži.

Kitajska ima sicer v tujini še vedno zelo majhno število oporišč, skupaj jih je le štiri in Bagram bi bil peto oporišče. ZDA jih imajo po vsem svetu več kot osemsto.

Kitajska je poslala tudi radijsko, radarsko in vojaško opremo na arhipelag, ki ga nadzoruje vladajoča vojaška hunta v Mjanmaru.

Peking trdi, da njegova dejavnost v Mjanmaru ne pomeni vojaške prisotnosti, čeprav oprema, ki jo je poslal, in usposabljanje za njeno uporabo izvirajo iz Kitajske.

Kitajska ima sicer v tujini še vedno zelo majhno število oporišč, skupaj jih je le štiri in Bagram bi bil peto oporišče.

Ob tem ima oporišča že v Džibutiju v Afriki, v Mjanmaru, v Tadžikistanu in Sri Lanki.

ZDA jih imajo po vsem svetu več kot osemsto.

Drug dejavnik, ki podpira kitajski prevzem letališča Bagram, so vse bolj tesni odnosi Kitajske s talibani.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mudžahid je prejšnji teden dejal, da bo Kitajska »naš glavni partner« pri obnovi Afganistana.

Partnerstvo s Kitajsko pa »za nas predstavlja veliko priložnost, ker je pripravljena vlagati v našo državo in podpirati prizadevanja za obnovo,« je sklenil Mudžahid.

Delite članek