REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Talibani so jezni in se čutijo izdane, ker so jim Američani zapustili pokvarjena letala in helikopterje

Talibani so jezni in se čutijo izdane, ker so jim Američani zapustili pokvarjena letala in helikopterjePokvarjen ameriški helikopter. Vir: Twitter

Odločitev ZDA, da pred odhodom iz Afganistana onemogočijo letala in helikopterje ter drugo zapleteno vojaško opremo ni bila dobro sprejeta med talibani.

Zaradi odločitve ZDA naj bi bili menda »razočarani«, pa tudi »jezni« in naj bi se počutili celo »izdane«.

Talibani so namreč pričakovali, da jim bodo mednarodne vojaške sile, ki so zapuščale Afganistan, pustile vso opremo, ki je bila dostavljena proameriški afganistanski vladi in kot taka predstavlja »nacionalno bogastvo.«

Toda ameriški vojaški poveljniki so potrdili, da so izvedli »demilitarizacijo« več deset letal, preden so v začetku tega tedna zapustili kabulsko mednarodno letališče, da ne bi padli v roke te ekstremistične organizacije.

Med ogledom letališča so talibanski poveljniki dejali, da imajo talibani kot novi vladarji Afganistana pravico do letal, ki so jih državi zagotovile ZDA.

Pregled letališča je posnela tudi televizijska ekipa Al Jazeere.

Med ogledom letališča so talibanski poveljniki dejali, da imajo talibani kot novi vladarji Afganistana pravico do letal, ki so jih državi zagotovile ZDA, vendar pa je večina letal in helikopterjev, ki so jih Američani pustili za seboj - nedelujočih.

Novinarji so poročali, da so talibani razočarani, jezni in se čutijo izdane, ker je vsa ta oprema uničena do stopnje »nepopravljivosti.«

Pravijo, da so pričakovali, da bodo Američani vsaj helikopterje pustili »v enem kosu«, da bi jih talibani lahko uporabljali.

Ko jih je novinar vprašal, zakaj menijo, da bi jim Američani morali vse pustiti, so odgovorili: »Ker menimo, da je to nacionalno bogastvo in smo zdaj mi vlada, zato bi nam lahko zelo koristilo.«

Pred zlomom režima v Kabulu 15. avgusta so sicer afganistanske sile imele 167 letal.

Najmanj 46 letal in helikopterjev je bilo prepeljanih v Uzbekistan, torej stran od talibanov, dodatnih 73 pa so jih ameriške sile onemogočile.

Ni jasno, koliko letal, ki so ostala v Afganistanu, je v operativnem stanju, vendar je poveljnik ameriške evakuacijske misije, general Frank McKenzie, na tiskovni konferenci potrdil, da so njegovi vojaki z vseh letal in helikopterjev odstranili orožje in onesposobili opremo za vzlete in pristanke.

Del tega bi sicer talibani morda lahko popravili, morda tudi s pomočjo drugih držav, na primer Pakistana ali Kitajske.

Vendar bodo pri tem težave.

En helikopter so tako talibani že pred dnevi poskusili dvigniti v zrak, vendar so se uspeli zgolj prevažati z njim po letališču.

Pred dnevi pa so v Kabulu že spremljali tudi človeka, ki je visel iz helikopterja Black Hawk.

Izkazalo se je, da je pilotiral pilot, ki so ga izšolali Američani, človeka pa iz helikopterja niso obesili, kot so se bali nekateri opazovalci na tleh, pač pa je bil na vrveh in je poskusil na visoko zgradbo pritrditi talibansko zastavo...

Delite članek