REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Prosim, utihnite!« Nagovor kitajskega diplomata izzval šok na sestanku

»Prosim, utihnite!« Nagovor kitajskega diplomata izzval šok na sestankuVeleposlanik, ki si je drznil utišati Henryja Kissingerja. Vir: Twitter

Novi kitajski veleposlanik v ZDA Kin Gang je ameriškim oblastem sporočil, da naj utihnejo, če krize v odnosih med državama ni mogoče rešiti po diplomatski poti.

»Če ne moremo premagati razlik, prosim utihnite,« je med zasebnim spletnim srečanjem, ki ga je gostil Nacionalni odbor za odnose med ZDA in Kitajsko, nevladna organizacija iz New Yorka, dejal Kin, poroča Sputnik, sklicujoč se na časnik National Review.

Kitajski veleposlanik naj bi tako odreagiral po tem, ko je Evan Medeiros, profesor na univerzi Georgetown in nekdanji svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame za odnose s Kitajsko, vprašal, kakšne ukrepe bi lahko ZDA in Kitajska sprejele za izboljšanje medsebojnih odnosov.

Preden je ameriškim oblastem zabičal, naj utihnejo, je Kin domnevno sporočil Washingtonu, naj neha namerno povzročiti napetosti med državama.

Po navedbah časnika National Review je omenjeni nagovor kitajskega diplomata povzročil šok med navzočimi na spletnem sestanku, saj so se ga udeležili številni visoki uradniki in strokovnjaki za odnose med državama, med njimi tudi nekdanji državni sekretar ZDA Henry Kissinger, poroča Sputnik International. Kitajski in ameriški uradniki incidenta niso želeli komentirati.

Ni dvoma, da diplomatski pripetljaj ni bil všeč navzočim in še posebej ne Henryju Kissingerju, ki je vstopil na svetovni politični oder že leta 1968, ko ga je takratni ameriški predsednik Richard Nixon imenoval za svetovalca za varnost.

Kin, nekdanji tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva in namestnik ministra, je julija nastopil na dolžnost veleposlanika v ZDA.

Od takrat je pritegnil pozornost ameriške in svetovne javnosti, ko je kritiziral ZDA zato, ker so se »osredotočile na tekmovanje velikih sil« in si želijo »nove hladne vojne«.

Delite članek