REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Potem pa gremo s Kitajsko!« Razočarana nad ZDA, Ukrajina sklepa dogovore s »konkurenčno« velesilo

»Potem pa gremo s Kitajsko!« Razočarana nad ZDA, Ukrajina sklepa dogovore s »konkurenčno« velesiloUkrajinski predsednik Zelenski pred ukrajinsko zastavo. Vir: Twitter

Ukrajina je prejšnji mesec objavila pomemben sporazum s Kitajsko o izgradnji letališč, cest in železnic ter se zahvalila za dobavo kitajskih cepiv proti koronavirusni bolezni covid-19.

V Washingtonu so to razumeli kot potezo države, ki je »razočarana nad ZDA« in je zato sklenila »dogovore s konkurenčno velesilo«.

Le nekaj dni pred sklenitvijo dogovorov o sodelovanju s Pekingom se je Kijev odločil še za eno potezo - molk o domnevnih kršitvah človekovih pravic na Kitajskem.

V okviru Sveta OZN za človekove pravice je namreč Ukrajina svoj podpis umaknila iz skupne izjave, v kateri je Kitajsko pozvala, naj dovoli neodvisnim opazovalcem v regiji Xinjiang, da preiščejo poročila o preganjanju Ujgurov in drugih muslimanskih manjšin.

Zunanje ministrstvo v Kijevu za to potezo še ni podalo utemeljitve, na zahtevo za komentar pa se ni odzvalo.

Andrij Sharaskin, član odbora za zunanjo politiko ukrajinskega parlamenta, je dejal, da je Kitajska od Ukrajine zahtevala, da umakne svoj podpis pod skupno izjavo, in jasno povedala, da bodo obljubljene dobave cepiv proti koronavirusni bolezni covid-19 sicer - preklicane.

Trump in Zelenski
Zelenski in Trump. Vir: Twitter

»Ko je Ukrajina podpisala deklaracijo, je Peking začel od Kijeva zahtevati, da naj jo umakne. Hkrati pa so blokirali pošiljanje cepiv, ki smo jih že plačali,« je za NBC News dejal Sharaskin, ki je informacije o tem prejel od uradnikov zunanjega ministrstva.

Ukrajina si je prizadevala zagotoviti zadostno zalogo cepiv, vendar si z ameriškimi in evropskimi dobavami ni mogla pomagati. Ker je v sporu z Rusijo glede več delov ozemlja, ni mogla računati niti na dobave ruskih cepiv.

Peking sicer kljub temu, da ima zavezniške odnose z Moskvo nikoli ni zanikal ozemeljske integritete Ukrajine – tudi zaradi svojega problema s Tajvanom.

Kitajsko veleposlaništvo v Kijevu je medtem javno zanikalo, da bi izvajalo kakršen koli pritisk na Ukrajino zaradi skupne izjave, ki jo je sicer pripravila Kanada.

Oleksij Arestovič, svetovalec urada ukrajinskega predsednika, je medtem Združenim državam Amerike in njihovim zaveznikom izrekel ostro opozorilo.

»Moje glavno sporočilo bi bilo: Če bo Zahod še naprej prodajal ukrajinske interese za prijateljstvo z Rusijo, se lahko Ukrajina obrne proti Vzhodu

Vladimir Putin in Joe Biden
Joe Biden in Vladimir Putin. Vir: Twitter

Ukrajina je v konfliktu z Rusijo, ki je njena veliko močnejša soseda, že od leta 2014, ko se je polotok Krim po s strani ZDA podprtem puču v Kijevu odločil za priključitev k Rusiji.

Proruski separatisti nadzorujejo tudi dele vzhodne Ukrajine, kjer potekajo občasni spopadi.

Kljub ruskemu nasprotovanju je ukrajinska vlada obljubila, da bo državno politiko uskladila z Evropsko unijo in zvezo NATO, ne z Moskvo.

Toda Ukrajina je postala nestrpna do svojih zahodnih zaveznikov in meni, da potrebuje več podpore, ko poskuša nasprotovati Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ni skrival svojega grenkega razočaranja nad Bidnovo administracijo glede Severnega toka 2, katerega izgradnjo ZDA niso uspele preprečiti.

Zelenski je že več mesecev prosil za osebno srečanje z Bidnom in šele prejšnji teden je Bela hiša napovedala, da ga bo ameriški predsednik gostil na obisku v Washingtonu 30. avgusta.

Hunter Biden
Ko je bil Joe Biden podpredsednik ZDA v času administracije Baracka Obame, je njegov sin Hunter sedel v upravnem odboru ukrajinskega podjetja Burisma in vlekel lepe denarce, kar ni ušlo medijem, ki so blizu republikancem pod taktirko Donalda Trumpa. Hunterju Bidnu očitajo, da je od ukrajinskega podjetja prejemal 84.000 dolarjev na mesec za praktično nič dela, le zaradi dobrih zvez z očkom. Vir: Twitter

Bidnova težava je tudi v tem, da je bil v sumljive posle ukrajinskega naftnega podjetja vmešan tudi njegov sin Hunter, pritiski takratnega ameriškega predsednika Trumpa na Zelenskega, da naj glede tega ukrepa pa so vodili do neuspešne ustavne obtožbe Donalda Trumpa.

O vsem tem vodilni mediji v ZDA pred novembrskimi predsedniškimi volitvami niso želeli poročati, kar je Bidnu olajšalo zmago.

Računalnik Bidnovega sina Hunterja pa je razkril, da je bil o sinovih spornih poslih obveščen tudi sedanji predsednik ZDA.

O vsem tem vodilni mediji v ZDA pred novembrskimi predsedniškimi volitvami niso želeli poročati, kar je Bidnu olajšalo zmago.

In sedaj je zaradi trenj z Washingtonom Ukrajina objavila načrte za izgradnjo infrastrukture s Kitajsko, Zelenski pa se je prvič pogovarjal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Pogovorila sta se o »polnem uresničevanju potenciala dvostranskega sodelovanja, zlasti na področju trgovine in velikih infrastrukturnih projektov«, je zapisano v izjavi urada ukrajinskega predsednika.

Zelenski in Xi sta ugotovila, da je Kitajska največja trgovinska partnerica Ukrajine, in se strinjala, da bosta med državama vzpostavili celo režim potovanja brez vizumov.

Ukrajinski gambit nosi tveganja in bi se lahko zlahka sfižil, kajti ZDA ostajajo njen najpomembnejši zaveznik, Rusija pa seveda ostaja tesna zaveznica Kitajske.

V svoji diplomaciji s Kitajsko vlada Zelenskega namerno pošilja signal Washingtonu, da ukrajinskega partnerstva in sodelovanja ni mogoče jemati kot samoumevnega, je dejal vir blizu predsednikovega urada.

Bistvo ukrajinskega pristopa je enostavno: »Če nas ne podprete v celoti, bomo pa šli s Kitajsko!«

Toda ukrajinski gambit nosi tveganja in bi se lahko zlahka sfižil, je dejal vir, kajti ZDA ostajajo njen najpomembnejši zaveznik, Rusija pa seveda ostaja tesna zaveznica Kitajske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek