REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska krepi jedrski arzenal: V puščavah na zahodu države se množijo polja z raketnimi silosi

Kitajska krepi jedrski arzenal: V puščavah na zahodu države se množijo polja z raketnimi silosiVir: Wikipedia

Kitajska gradi že drugo polje raketnih silosov v puščavah na zahodu dežele, kar kaže na potencialno širitev kitajskega jedrskega arzenala in postavlja pod vprašaj zavezanost Pekinga lastni strategiji minimalnega odvračanja, razkriva nova študija ameriških raziskovalcev.

Nova raketna baza v kitajski regiji Xinjiang, identificirana s satelitskimi posnetki, bi lahko imela v skladu s poročilom Zveze ameriških znanstvenikov (FAS) celo 110 silosov, poroča CNN.

To je že drugo polje silosov, ki so jih odkrili na Kitajskem ameriški raziskovalci ta mesec, poleg 120 silosov, ki so že v gradnji v sosednji provinci Gansu, kot to podrobno opisuje ameriški James Martin Center for Nuclear Nonproliferation Studies.

Obe lokaciji skupaj predstavljata »najpomembnejšo širitev kitajskega jedrskega arzenala doslej,« ocenjuje FAS v posebnem poročilu.

Novinarji CNN-a so se obrnili tako na kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve kot obrambno ministrstvo s prošnjo za komentar o najnovejšem poročilu FAS.

Vendar odgovorov niso prejeli.

Doslej so namreč nekateri kitajski mediji zavračali poročila o poljih namenjenih izgradnji silosov za jedrske izstrelke v regiji Gansu in trdili, da gre v resnici za vetrno elektrarno.

Adam Ni, direktor avstralskega Kitajskega političnega centra opozarja na novo nevarnost, ki preži iz zahodne Kitajske. Vir: Twitter

Adam Ni, direktor avstralskega Kitajskega političnega centra s sedežem v Canberri, je dejal, da je novo odkritje polja silosa za jedrske rakete »dokaj prepričljiv dokaz o nameri Pekinga, da znatno poveča svoj jedrski arzenal in to hitreje, kot so doslej predvidevali številni analitiki«.

Kitajska je že desetletja uporabljala približno 20 silosov za svoje medcelinske balistične rakete na tekoče gorivo (ICBM), imenovane DF-5.

Toda zdaj se zdi, da jih gradi 10-krat več, verjetno za namestitev najnovejših ICBM raket, imenovanih DF-41, sklene poročilo FAS.

Delite članek