REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Strateški preboj, dih jemajoča modernizacija!« Sateliti odkrili že tretje, nove kitajske silose za jedrske izstrelke

»Strateški preboj, dih jemajoča modernizacija!« Sateliti odkrili že tretje, nove kitajske silose za jedrske izstrelkeKitajska raketa 21D. Vir: Twitter

Ameriški inštitut za Kitajske letalske študije Vesoljsko-letalske univerze ameriških letalskih sil je v četrtek objavil poročilo, ki opisuje odkritje že tretjega, novega kitajskega silosa za balistične rakete, blizu kraja Ordos v kitajski regiji Notranja Mongolija.

Priča smo strateškemu preboju Kitajske.

Admiral Charles Richard, poveljnik ameriškega strateškega poveljstva (STRATCOM), ki nadzira jedrski arzenal ZDA, je v četrtek tudi opozoril, da hitro rastoči jedrski arzenal Kitajske predstavlja tveganje »strateškega preboja.«

Pred simpozijem o vesoljski in raketni obrambi je admiral Richard dejal: »Priča smo strateškemu preboju Kitajske.«

»Eksplozivna rast in modernizacija jedrskih in konvencionalnih sil, ki jo opisujem, je dih jemajočaje poudaril admiral in pristavil, da je Peking »pogodbeno neomejen« na področju jedrskega orožja in da »lahko dela, kar želi.«

Richard je opozoril na velik napredek na področju tudi drugih jedrskih zmogljivosti Kitajske.

Poudaril je, da Kitajska izboljšuje svoje jedrske glave MIRV, razvija mobilne medcelinske balistične rakete DF-26 in podmornice razreda Jin, ki zdaj lahko nosijo balistične rakete JL-3.

Opozoril je tudi, da je Kitajska številne svoje jedrske sile premaknila v stanje višje pripravljenosti, »med drugim nekatere za izstrelitev ob opozorilu ali izstrelitev ob ukazu.«

Junija so raziskovalci odkrili domnevno gradnjo približno 119 novih silosov za medcelinske balistične rakete v bližini zahodnokitajskega mesta Yumen.

Nekaj ​​tednov pozneje, julija, so raziskovalci odkrili drugo silosno polje s 110 projektili, ki je v izgradnji približno 60 milj jugozahodno od kitajskega mesta Hami v provinci Xinjiang na zahodu Kitajske.

Po zadnjem so raziskovalci v bližini mesta Ordos sedaj našli še tretje kitajsko raketno silosno polje, za katerega menijo, da ga je Kitajska začela graditi sredi maja.

Kitajski predsednik Xi Jinping med pregledom raketnih enot  Vir: Xinhua, posnetek zaslona
Kitajski predsednik Xi Jinping med pregledom raketnih enot. Vir: Twitter, posnetek zaslona
Eksplozivna rast in modernizacija jedrskih in konvencionalnih sil, je dih jemajoča.

Washington Times je v četrtek poročal, da uradniki Pentagona, ki so seznanjeni s poročili ameriških obveščevalnih služb na nedavno odkritem polju na Kitajskem menijo, da bo imel silose za 100 novih medcelinskih balističnih jedrskih izstrelkov DF-41.

Kitajska gradi medtem tudi drugo polje raketnih silosov v puščavah na zahodu dežele, kar kaže na potencialno širitev kitajskega jedrskega arzenala in postavlja pod vprašaj zavezanost Pekinga lastni strategiji minimalnega odvračanja, razkriva nova študija ameriških raziskovalcev.

DF-26
DF-26. Vir: Twitter

Nova raketna baza v kitajski regiji Xinjiang, identificirana s satelitskimi posnetki, bi lahko imela v skladu s poročilom Zveze ameriških znanstvenikov (FAS) celo 110 silosov, poroča CNN.

Že ko so odkrili prvi dve lokaciji so v ZDA to opisovali kot »najpomembnejšo širitev kitajskega jedrskega arzenala doslej,« ocenjuje FAS v posebnem poročilu.

Novinarji CNN-a so se tedaj obrnili tako na kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve kot obrambno ministrstvo s prošnjo za komentar o najnovejšem poročilu FAS.

Vendar odgovorov niso prejeli.

Doslej so namreč nekateri kitajski mediji zavračali poročila o poljih namenjenih izgradnji silosov za jedrske izstrelke v regiji Gansu in trdili, da gre v resnici za vetrno elektrarno.

Adam Ni, direktor avstralskega Kitajskega političnega centra opozarja na novo nevarnost, ki preži iz zahodne Kitajske. Vir: Twitter

Adam Ni, direktor avstralskega Kitajskega političnega centra s sedežem v Canberri, je dejal, da je bilo drugo odkritje polja silosa za jedrske rakete »dokaj prepričljiv dokaz o nameri Pekinga, da znatno poveča svoj jedrski arzenal in to hitreje, kot so doslej predvidevali številni analitiki«.

Kitajska je že desetletja uporabljala približno 20 silosov za svoje medcelinske balistične rakete na tekoče gorivo (ICBM), imenovane DF-5.

Toda zdaj se zdi, da jih gradi 10-krat več, verjetno za namestitev najnovejših ICBM raket, imenovanih DF-41, sklene poročilo FAS.

Toda sedaj je že jasno, da so se zmotili - na Kitajskem gradijo silose za 15-krat več jedrskih raket.

Za sedaj...

Delite članek