REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Takih zverstev še niste videli«: V Albaniji norijo za medvedjim mesom, a to lahko vodi v novo nevarno epidemijo

»Takih zverstev še niste videli«: V Albaniji norijo za medvedjim mesom, a to lahko vodi v novo nevarno epidemijoMedved na jedilniku. Vir: Twitter

Znana restavracija v Albaniji ponuja eksotične jedi iz mesa medvedov, ki so jih pokončali krivolovci, saj so del podtalne nezakonite trgovine z divjimi živalmi, ki se je v tej državi »popolnoma odtrgala izpod nadzora,« opozarjajo preiskovalci, poroča britanski Independent.

Preiskovalci trdijo, poročajo londonski časniki, »da je to, kolikor vedo, prvi primer priprave mesa medveda v Evropi,« medtem ko strokovnjaki opozarjajo, da lahko zakol in razkosanje mesa divjih živali lahko privede do epidemije zoonoz, torej bolezni, ki jih povzročajo virusi, ki se z živali prenesejo na ljudi - kot na primer novi smrtonosni koronavirus.

Medvedi, opice in ujede so le nekatere izmed divjih živali, ki so naprodaj v priljubljeni albanski spletni trgovini, kar povečuje negotovost za preživetje nekaterih vrst divjih živali in ptic v tej državi.

Združenje za zaščito živali »Štiri tačke« je odkrilo na omenjeni spletni strani na desetine oglasov, v katerih so naprodaj rjavi medvedi in druge, strogo zaščitene oziroma ogrožene vrste.

Številne fotografije, vključno s fotografijami lisičk, sov in volkov, prikazujejo živali z gobčki in kljuni prelepljenimi z lepilnim trakom ali pa s tačkam, ki so priklenjene z lisicami.

Gre za izjemno krut toda zelo donosen posel: majhno opico kapucinko ponujajo za 750 evrov, a sovo uharico, mladička medveda ali volka za komaj 500 evrov - za kos.

Kupci v tej verigi ilegalne trgovine so večinoma restavracije ali hoteli, ki imajo živali v kletkah kot atrakcijo za turiste, ali pa gre za ekscentrične milijonarje, ki si te živali lahko privoščijo kot hišne ljubljenčke ali statusne simbole, opozarjajo vodilni iz združenja »Štirih tačk«.

Zanimivo je, da je orel, žival, ki je sicer nacionalni simbol Albanije, še posebej priljubljen, vendar ga pogosto prodajo že nagačenega, tako da ga je mogoče varno razkazati na nekem javnem mestu.

Toda lov na z zakonodajo zaščitene živali, ali pa zadrževanje teh živali v ujetništvu ali zaradi njihove prodaje na črnem trgu, je v Albaniji prepovedano po občutnem zmanjšanju števila teh živali v naravi.

Medvedji mladič, ki ga lastnik hotela ima za zabavo gostom. Vir: Štiri tačke

Po zakonu, ki je bil sprejet oktobra leta 2019, lahko nepridipravi končajo tudi za rešetkami, ker jim grozi večletna zaporna kazen, vendar je dejstvo, da si oblasti posebej ne prizadevajo za izvajanje tega zakona v praksi …

Iz albanskega združenja proti trpinčenju živali poudarjajo, da so potem, ko so kršitelje prijavili pristojnim organom, nekateri od teh nezakonitih oglasov umaknjeni s svetovnega spleta, toda kmalu so se pojavili - novi.

Lisička z zalepljenim gobčkom, že v plastični vrečki, komaj živa, pripravljena za kupca. Vir: Štiri tačke

»Večina fotografij, objavljenih v oglasih, prikazuje grozljivo krutost do živali: lisičke z zvezanimi gobčki stlačene v majhne plastične škatle, medvedji mladiči zaklenjeni v verigah ali ptice z zvezanimi nogami,« opozarja Barbara van Genne iz združenja »Štiri tačke«.

Medvedka v premajhni kletki. Vir: Štiri tačke

Opice in ujede so tarča predvsem albanskih restavracijah, kjer jih razkazujejo kot turistične atrakcije, lisice pa prodajajo zaradi njihovih kožuščkov.

Rejci kupujejo volkove, da bi jih križali s psi, številne druge živali preprosto ubijejo in nagačijo, njihovo meso pa prodajo kot ekstravagantno pojedino.

Tako restavracija v mestu Drilon odkrito ponuja za brbončice »izbirljivih jedcev« tudi medvedje meso na svojem jedilniku, objavljenem na Facebooku.

Družinska restavracija ponuja ekskluzivo: na jedilniku je medvedje meso. Vir: Štiri tačke

Spletna stran te restavracije je bila prenovljena v začetku tega meseca, kar potrjuje, da je meso medveda res v njihovi gastronomski ponudbi.

Tiskovni predstavnik Organizacije za zaščito in ohranjanje divjih živali Albanije (PPNEA) pravi: »Tisto, kar še posebej vznemirja ni le dejstvo, da so medvede pripravljeni pokončati, da bi njihovo meso prodali za pripravo hrane, ampak tudi dokaj bizaren 'detajl', da je 'ponudba odvisna od sezone', kar naj bi nakazovalo, da obstaja obdobje v letu, ko je lov na medvede - dovoljen. Vendar je v Albaniji v resnici strogo prepovedan lov na divje živali.«

Mesne jedi, narejene od medvedjega mesa, pristavijo britanski mediji, so se doslej lahko preizkušale le v Aziji.

V isti sapi opozarjajo, da uživanje takega mesa lahko privede do bolezni, ki jih povzročajo zajedavci, nekateri simptomi pa so driska, krči, mrzlica in halucinacije.

Z drugimi besedami, opominjajo na dogodke na tržnici z divjačinskim mesom v kitajskem Wuhanu, kjer se je začelo vse gorje s pandemijo Covid-19.

»Združenje 'Štiri tačke' deluje v Albaniji od leta 2015, vendar še nikoli doslej nismo zaznali toliko zverstev, ki jih človek prizadene divjim živalim. Do zdaj smo se večinoma osredotočali na restavracije, ki so medvedke imele kot zabavo za turiste. Toda nova bizarna odkritja potrjujejo, da je lov na divje živali v Albaniji popolnoma izven nadzora,« sklene Van Genne.

Cena za kapucinko? MAlenkost, le 750 evrov. Vir: Štiri tačke

Na koncu izpostavi, da, če država ne stori kaj kmalu v smeri zaščite divjih živali, bodo številne avtohtone divje živali Albanije ostale le bled spomin.

In del zgodovine.

Delite članek