REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal: tožilstvo bremeni samooklicanega predsednika, da je šef mafije, kriv zlorab in pranja denarja ...

Škandal: tožilstvo bremeni samooklicanega predsednika, da je šef mafije, kriv zlorab in pranja denarja ...Juan Guaido, vpleten v korupcijo mednarodnih razsežnosti
Na naslovnicah svetovnih medijev sedaj opisujejo Juana Guaidoja kot prevaranta, ki je odgovoren za goljufijo svetovnih razsežnosti.

Generalni državni tožilec Venezuele Tarek William Saab je naznanil, da je vložil obtožnico zoper voditelja opozicije in samooklicanega venezuelskega predsednika Juana Guaidoja, ki ga je kot legitimnega predsednika Venezuele »prepoznala« tudi slovenska vlada.

Guaidoja tožilstvo bremeni, da je kot snovalec domnevne korupcijske sheme, kriv za gromozansko poneverbo javnih sredstev, piše Washington Post.

Na naslovnicah svetovnih medijev sedaj opisujejo Juana Guaidoja kot prevaranta, ki je odgovoren za goljufijo svetovnih razsežnosti, v kateri so izginili milijoni ameriških dolarjev, namenjeni pomoči venezuelskemu ljudstvu, ki je znova potegnilo kreatko ...

Generalni tožilec Saab je označil obtoženega Guaidoja za »vodjo«, ki stoji za pranjem denarja, napihnjenimi stroški, grožnjami in drugimi storjenimi zločini, prepričan, da je voditelj opozicije hkrati »osebno usmerjal korupcijsko mafijo«, medtem ko so njegovi odposlanci »živeli luksuzno« predvsem zahvaljujoč zlorabi humanitarne pomoči, ki so jo tuji donatorji namenili ljudstvu Venezuele.

Preiskava se je osredotočila na obtožbe o pranju denarja, korupciji in delovanju kriminalnih združb, z njo pa se ukvarjata dva javna tožilca.

Tožilstvo sicer še vedno preiskuje primer, ki ga šteje za dokaz, da je Guaido »glava« (mastermind) korupcijske mafije, razkriva britanski Telegraph.

V Kolumbiji so namreč prav tako prišli na sled goljufivim dejanjem Guaidoja in njegovih sodelavcev.

Čeprav so bila omenjena kazniva dejanja storjena v Kolumbiji, je venezuelski generalni državni tožilec Saab zagotovil, da je preiskava v »naši pristojnosti«, saj so bila sredstva nakazana tudi iz Venezuele.

Njegova pisarna pa pričakuje sodelovanje in izmenjavo dokazov s kolumbijskimi kolegi …

V Kolumbiji so namreč prav tako prišli na sled goljufivim dejanjem Guaidoja in njegovih sodelavcev, v posledici pa do podobnih sklepov o razmerah prevare, kot v tožilstvu Venezuele.

Zadnji škandal se je zgodil v obdobju po dogodkih 23. februarja letos, ko so Guaido in opozicija neuspešno poskušali na silo spraviti »humanitarno pomoč« v Venezuelo na kolumbijsko-venezuelskem mejnem prehodu.

Tožilec Saab je ob tem potrdil, da njegov urad preiskuje tudi dva strankarska kolega in diplomatska predstavnika Guaidoja v Cucuti, glavnem mestu ene od regij v Venezueli sosednji Kolumbiji.

Cucuta sicer povezuje obe državi čez reko Tachira.

V Cucuti, na meji z Venezuelo, se je nalagala humanitarna pomoč namenjena obubožanemu venezuelskemu ljudstvu - 600 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

Od tod tudi izvira ime afere: Cucutagate.

Oba Guaidojeva tesna sodelavca sta tako kot njihov voditelj osumljena hude zlorabe javnih sredstev, poroča agencija Associated Press.

Poročilo tiskovnega središča Panampost v Miamiju je bilo objavljeno v petek, kot Guaidojeva »pajdaša« v zločinu pa sta izpostavljena Rossano Barrero in Kevin Rojas.

Venezuelsko tožilstvo ju bremeni goljufije v vrednosti več kot 100.000 USD.

Tuji mediji so v zvezi s tem škandalom povlekli vzporednice med Guaidojem in znanim mafijskim šefom iz legendarne sage o mafijski družini Corleone iz razvpite filmske trilogije Boter.

Don Vito Corleone je sicer izmišljena oseba, šef ene petih newjorških mafijskih družin v romanu Maria Puza – Boter (The Godfather).

Mintpress News obširno secira afero Cucutagate, v katero so za goljufijo osumljeni tako Guaido kot njegova tesna sodelavca, zato časnik na sledi te zgodbe naslavlja nesojenega venezuelskega predsednika z vzdevkom  – Guaidone.

Seveda po vzoru na don Vita Corleoneja.

Corleone sicer res obstaja, toda gre za majhno mesto na Siciliji, ki je najbolj znano po tem, da je tam rojen surovi mafijski šef Salvatore Riina, ki si je v svoji »bogati karieri« naposled prislužil vzdevek »Zver« ...

Dva Guaidojeva sodelavca sta osumljena pomoči venezuelskim varnostnim silam v puščavi Columbia pod vodstvom Guaidoja ter da sta kradla denar in ponarejala hotelske račune ...

Portal Venezuelanalysis.com že v naslovu svojega članka opozarja, da gre za goljufijo »težko« med 70 in 100 milijoni ameriških dolarjev.

Vse to so razlogi, zaradi katerih je venezuelski generalni državni tožilec odprl preiskavo proti Guaidoju.

Zdavnaj je minilo 30 dni, rok v katerem bi samooklicani venezuelski predsednik Juan Guaido moral razpisati splošne volitve, ki bi nato obveljale za demokratične in omogočile venezuelskemu ljudstvu izbiro novega predsednika.

Nato je tudi Guaido, ki skuša strmoglaviti predsednika Nicolasa Madura, sporočil, da je tudi sam na sledi teh novic naročil preiskavo glede naštetih obtožb o poneverjanju pomoči, ob tem pa je za sodelovanje zaprosil tudi oblasti Kolumbije, kjer so se domnevne zlorabe tudi dogajale.

Ob tej novici so se številni svetovni mediji spomnili, da je zdavnaj minilo 30 dni, rok v katerem bi samooklicani venezuelski predsednik Juan Guaido moral razpisati splošne volitve, ki bi nato obveljale za demokratične in omogočile venezuelskemu ljudstvu izbiro novega predsednika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#TBT de uno de los mejores viajes #RíoDeJaneiro 2013

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Ameriški predsednik Donald Trump je menda izgubil zanimanje za strmoglavljenje Madurove oblasti v Caracasu, poroča ameriški Washington Post.

Toda »predsedniku« Guaidoju volitve očitno niso prioriteta, kar je pripeljalo do tega, da je ameriški predsednik Donald Trump menda izgubil zanimanje za strmoglavljenje Madurove oblasti v Caracasu, poroča ameriški Washington Post.

Ugledni washingtonski časnik je to informacijo pridobil od virov, ki so blizu predsedniku ZDA.

Trump je namreč pričakoval, da bo strmoglavljenje venezuelskega predsednika Nicolasa Madura »lahka in razmeroma hitra zmaga«.

Zato je januarja letos podprl opozicijskega aktivista Juana Guaidoja, ko se je ta samorazlgasil za predsednika države.

Podporo, ki ji je sledilo več ameriških in svetovnih držav, tudi Slovenija, je Trumpova administracija nato podkrepila z gospodarskimi sankcijami, ki so ohromile delovanje venezuelske države in spravile prebivalstvo na kolena.

Washington je nato čakal, da bo Guaido »opravil svoj del naloge« in - prevzel oblast.

Toda nato se ni zgodilo – nič.

Strmoglavljenje Madurove oblasti se je pokazalo za trši oreh, kot so domnevali Trumpovi svetovalci.

Minilo je pol leta in položaj v Venezueli je – iz ameriškega zornega kota - še vedno na mrtvi točki.

Trump je sčasoma spoznal, da bi za resnično strmoglavljenje vlade v Caracasu moral v to latinskoameriško državo poslati vojsko.

Ameriško obrambno ministrstvo te možnosti sicer (še) ni izključilo, a ko je postalo jasno, da je nedavni vojaški udar pod Guaidojevo taktirko spodletel, ker Madura podpira večina venezuelskih generalov in višjih oficirjev, je tudi ameriška vojaška intervencija postala sila tvegana.

Milijarder in filantrop Richard Branson se je, ko je izvedel za novice o zlorabah, brž distanciral tako od Guaidoja kot korupcijske afere ...

Piko na i je postavila zadnja korupcijska afera, ki jo je potrdila tudi kolumbijska tajna agencija, ki je prav tako sprožila preiskavo in ugotovila, da so člani Guaidojeve ekipe porabili ogromne količine mednarodno zbranih sredstev, ki so bila namenjena za plačilo tistih vojakov, ki so dezertirali iz Nacionalne vojske Bolivarske republike Venezuele in se pridružili opoziciji.

Toda spreobrnjeni vojaki so naposled ostali brez vsega in mesece čakali na obljubljeno plačilo, a ga nikoli niso dočakali, saj so ga člani Guaidojeve ekipe zapravili v luksuznih hotelih, na pregrešno drage avtomobile in obleke ter alkoholne pijače ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NY

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Osramočena venezuelska opozicija na čelu z Guaidojem je bila naposled prisiljena sporočiti, da je sedaj tudi sama sprožila preiskavo.

Na razsipen način življenja Juana Guaidoja in njegove družine so sicer že mnogo prej, preden je izbruhnil škandal »Cucutagate« opozarjali ne le venezuelski ampak tudi številni svetovni mediji. Tudi Insajder.com.

Med ostalim želijo ugotoviti, kam je izginilo več sto tisoč ameriških dolarjev, zbranih na velikem februarskem koncertu v Kolumbiji, ki ga je takrat organiziral milijarder in filantrop Richard Branson.

Branson se je, ko je izvedel za vse te (slabe) novice, brž distanciral tako od Guaidoja kot korupcijske afere ...

Na razsipen način življenja Juana Guaidoja in njegove družine so sicer že mnogo prej, preden je izbruhnil škandal »Cucutagate« opozarjali ne le venezuelski ampak tudi številni svetovni mediji. Tudi Insajder.com.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#SS2013 Rio de Janeiro, Brasil... 25!  @jguaido

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Z Guaidojevim vzponom se je namreč sorazmerno povečalo zanimanje tudi za njegovo zasebno življenje, kmalu pa je tarča medijev postala tudi njegova soproga Fabiana, ki ji je razkošno življenje očitno dobro delo.

Fabiana Andreina Rosales Guerrero de Guaido je bila - preden si je nadela samovšečen vzdevek prva dama - znana kot venezuelska novinarka in aktivistka za človekove pravice v socialnih medijih.

Kot ženo Juana Guaidoja, ki ga je nekaj držav priznalo za vršilca dolžnosti predsednika Venezuele oziroma - kot v primeru Slovenije - »prepoznalo« za venezuelskega predsednika, sta jo Bela hiša in ljudska skupščina Venezuele smatrali za »prvo damo«.

Toda hiba je v tem, da je nesojena »prva dama« Venezuele zelo aktivna na socialnih omrežjih.

Rada objavlja fotografije tako svojih dragih večernih oblek, ki jih nosi na sprejemih v tujini, kot s pohajkovanj po prestolnicah sveta ...

V Arizoni se je srečala, denimo, celo s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem. In fotografijo, na kateri stoji ob Milu Đukanoviću - takoj objavila na Instagramu.

Pogosto objavlja fotografije tudi soproga Juana in hčere z izletov v tujini in srečanj s tujimi državniki.

Iz fotografij, ki jih velikodušno deli preko svetovnega spleta, ni težko ugotoviti, da Guaidojeva žena prav rada potuje po svetu in obiskuje drage destinacije.

Tako so si Guaidojevi privrženci lahko na njenem Instagram računu ogledali fotografije, opremljene tudi s srčki, ki jih je naredila med obiskom v New Yorku, Las Vegasu, Rio de Janeiru, Miamiju, Bostonu ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Where dreams come true.. - #TBT

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Na tem socialnem omrežju je objavila tudi sliko s hčerko med obiskom Disneylanda ...

Tudi zato med tistimi, ki so imeli priložnost pogledati vsaj del foto-zbirke Guaidojeve družine s pohajkovanj po svetu, vse to zbuja vtis, da nje same in njenega soproga kriza v Venezueli ni prav veliko obremenila, še manj pa vplivala na njun – v primerjavi s sorojaki - razkošen način življenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#TBT de buzos en Chichiriviche de la Costa @scubatec_

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Tudi dragih potapljaških izletov se Guaidojeva nista branila, kot priča fotografija, zgoraj ...

Iz pričujočih fotografij namreč izhaja, tako kot je ne nazadnje tudi sama zapisala ob fotografiji iz Disneylanda, da so se Fabiani Guaido uresničile sanje.

Bodočega soproga je spoznala na srečanju mladih, ker že med študijem začela delati za opozicijsko stranko Popularna volja (Voluntad Popular).

New York Times je že pred časom ugotavljal, kako pomemben člen je Fabiana v Guaidojevi kampanji, ki naj bi se prizadeval za spremembe v veliki krizi, v kateri se je znašla Venezuela.

Ker je Madurova administraciji Guaidoju prepovedala potovati v tujino, je Fabiana prevzela vlogo mednarodnega veleposlanika opozicije, pa se je tako srečala z bolivarsko diasporo in regionalnimi voditelji, da bi svojemu možu zagotovila podporo (torej denar) za dejavnosti opozicije.

Marca letos se je na primer srečala tudi s predsednikom Peruja in voditeljem Čila.

Fabiana med snidenjem z ameriškim predsednikom. Vir: Pixsell

27. februarja letos je Fabiani uspel veliki met - obiskala je tudi Belo hišo, kjer se je srečala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in podpredsednikom ZDA Mikom Penceom.

Fabiana je ob tej priložnosti poudarila, da je boj v Venezueli resen in ga opisala kot boj med diktaturo in smrtjo ter kot boj med življenjem in smrtjo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoy tuve la oportunidad de compartir con la primera dama de los Estados Unidos, Melania Trump, @flotus. Fue un encuentro muy cálido y verdaderamente inspirador. . Hablamos sobre los desafíos que, con @jguaido a la cabeza, enfrentamos para recuperar la democracia en Venezuela e intercambiamos ideas para implementar planes en beneficio de nuestros niños, las víctimas más vulnerables de un sistema perverso que ha traído consecuencias fatales para las siguientes generaciones. . En nombre del pueblo de Venezuela y el mío, quiero expresar mi gratitud a la Sra. Trump por su compromiso con el pueblo de Venezuela. Estoy segura, Melania, que nuestra próxima reunión será en Caracas, en libertad. • • • Today I had the opportunity to share with the first lady of the USA, Melania Trump, @flotus. It was a very warm and truly inspiring meeting. We talked about the challenges that, with @jguaido at the head, we face to recover democracy in our suffering Venezuela and we exchange ideas to implement plans for the benefit of our children, the most vulnerable victims of a perverse system that has brought fatal consequences for the next generations. On behalf of the people of Venezuela and my own, I want to express my gratitude to Mrs. Trump for her commitment to the people of Venezuela. I'm sure, Melania, that our next meeting will be in Caracas, in freedom.

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Potem se je veselo fotografirala in pozirala z Melanio Trump.

Vsak, ki si je že pred meseci ogledal omenjene Fabianine fotografije, ki jih je objavila na svetovnem spletu, je lahko ugotovil to, kar so večina zahodnih medijev in Bela hiša takrat prezrli in »odkrili« šele po aferi »Cucutagate« - da samooklicani predsedniški par niti malo ne deli usode lačnega in obupanega ljudstva Venezuele, ker Fabiana in Juan vsekakor ne živita v pomanjkanju ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

antes que termine el día, mi #TBT es en uno de los mejores lugares en el mundo #Universal

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Vse to je prispevalo k temu, da je uplahnil svetovni interes tako za Venezuelo kot Guaidojeva in njune privržence.

Komentatorji sklepajo, da je Guaidojeva priljubljenost v luči afere Cucutagate sunkovito zbledela, njegovih »15 minut slave« pa končalo v ropotarnici zgodovine ...

Ostale so le prisrčne fotografije srečne družine Guaido iz Disneylanda, Las Vegasa in svetovnih metropol, ki vsekakor niso pripomogle k večji priljubljenosti zakoncev Guaido na domačem, pa tudi tujem političnem parketu.

Delite članek