REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hči razvpitega mafijskega botra, imenovanega »Zver«, odprla restavracijo sredi Pariza in - vse razbesnela

Hči razvpitega mafijskega botra, imenovanega »Zver«, odprla restavracijo sredi Pariza in - vse razbesnelaLucia Riina, vas Corleone, mafijski boter Salvatore Riina - Zver in nova pariška restvracija, vir: Facebook

Hči zloglasnega sicilijanskega mafijskega šefa je odprla restavracijo v bližini Slavoloka zmage v Parizu in jo poimenovala - Corleone.

Lucia Riina, po poklicu slikarka, je najmlajši otrok enega od najbolj brutalnih botrov mafije na Siciliji, ki je nekoč veljal za »šefa vseh šefov«.

Lucia Riina je najmlajši otrok enega od najbolj brutalnih botrov mafije na Siciliji, nekdanjega »šefa vseh šefov«.

Pokojni Salvatore Toto Riina je umrl za zapahi novembra leta 2017, obsojen na 26 dosmrtnih kazni, ker je v svoji bogati »karieri«, ko je bil strah in trepet ne le na Siciliji, ampak v celi južni Italiji – osebno naročil več kot 150 umorov.

Kljub srh vzbujajočem slovesu svojega očeta, se mu je Lucia z ljubeznijo oddolžila tako, da je svojo restavracijo, umeščeno v središče glavnega mesta Francije, poimenovala po očetovem rojstnem mestu na Siciliji in mafijski družini iz romana in nagrajene filmske trilogije »Boter« režiserja Francisa Forda Coppole.

Film Boter, v glavnih vlogah: Robert De Niro, Marlon Brando in Al Pacino.

»Odkrijte pristno italijansko-sicilijansko kuhinjo v udobnem in elegantnem prostoru«, priporoča Lucia Riina svojo novo stvaritev v opisu nove pariške restavracije na Facebooku.

»Odkrijte pristno italijansko-sicilijansko kuhinjo v udobnem in elegantnem prostoru«, priporoča Lucia Riina prek Facebooka.

O novem »družinskem poslu hčerke mafijske legende« so te dni poročali številni svetovni mediji, tudi nemški Die Presse.

Znan tudi pod vzdevkom Zver zaradi svoje izrazite okrutnosti, je bil Salvatore Riina brutalni zločinec, ki je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja ne samo moril svoje mafijske tekmece, ampak so bili tarča njegovih drznih likvidacij tudi tožilci (lahko si ogledate videoposentek na povezavi), novinarji in sodniki, ki so ga poskušali izslediti, narediti konec njegovi »krvavi vladavini« in ga spraviti za zapahe.

Riino so med drugim spoznali za krivega, ker je leta 1992 in 1993 naročil umor znanih italijanskih protimafijskih tožilcev Giovannija Falcona in Paola Borsellina.

Riino so med drugim spoznali za krivega, ker je naročil umor znanih italijanskih protimafijskih tožilcev Giovanija Falcona in Paola Borsellina.

Britanski Telegraph je poročal, da je preiskava odkrila, da je bil na muhi »Zveri« tudi znani newyorški župan Rudy Giuliani. Za njegov umor je bil sicilijanski »capo di tutti capi« (šef vseh šefov) pripravljen plačati skoraj milijon ameriških dolarjev.

Zaporne kazni je prestajal v strogo varovanem zaporu v Parmi, kjer je bil v celici pod stalnim video nadzorom.

Pot mafijca v Corleoneju: Salvatore Toto Riina - Zver, od rosnih mladostnih dni do zaporniških rešetk

V Italiji verjamejo, da je bil Salvatore Riina pravzaprav odgovoren za smrt več sto ljudi, vključno s komaj 13-letnim fantom, ki je bil ugrabljen in zadavljen, njegovi posmrtni ostanki pa raztopljeni v kislini, kar je pri italijanski mafiji razmeroma običajna praksa, ko želi uničiti dokaze in družinam preminulih preprečiti, da bi se od njih poslovili s tradicionalnim katoliškim pogrebom.

Salvatore Riina je častitljivo starost dočakal v (pred sovražniki in rivali iz iste obrti) varnem zavetju ječe.

Toda Salvatoreju Riini se dejansko nič slabega ni pripetilo, razen da je častitljivo starost doživel in prebil za rešetkami, v - pred sovražniki in rivali iz iste obrti -, varnem zavetju ječe, ne da bi sploh pošteno odslužil vsaj delček, kaj šele vseh dosojenih 26 dosmrtnih kazni.

Umrl je za rakom, star 87 let.

Nato je slabo leto kasneje kot bomba odjeknila novica o odprtju sporne restavracije sredi francoske prestolnice.

Novica je osupnila še posebej javnost v Italiji, kjer je sprožila pravi izbruh jeze in val ogorčenih kritik, ne le med zanamci Riinovih žrtev.

Do sedaj se je namreč domnevalo, da naj bi bila Riinova družina v finančnih težavah, potem ko jim je država zasegla veliko količino premoženja. Njegov zet je takrat celo javno stokal, da je povsem obubožal in v hudi stiski, ter prosil »dobre ljudi« za pomoč - prek svetovnega spleta.

Nekateri so morda ponosni na temačno preteklost in zločinske prebivalce, toda sedanji župan Corleoneja ne sodi mednje.

»To je popolnoma nesprejemljivo. Ni prav, da družinski člani familije, ki je ubila in uničila podobo našega mesta, in ki so umorili na desetine prebivalcev Corleoneja in Sicilije, uporabljajo ime našega mesta za gospodarske prednosti in za zaslužek«, je ime nove pariške kulinarske pridobitve ogorčeno komentiral Nicolo Nicolosi, župan sicilijanskega mesta Corleone, za britanski Guardian.

Sporno ime nove pariške lične restavracije in njena lastnica, ponosna na očkovo preteklost - Lucia Riina, desno

Nekateri so morda ponosni na temačno preteklost in zločinske prebivalce, ob katerih okolico spreleti srh, toda sedanji župan Corleoneja očitno ne sodi mednje. Želel bi si spremeniti tragično in srhljivo podobo mesta, ki je v preteklosti pomenilo le grozo in trpljenje, kraj, od koder so prihajali vladarji podzemlja in kjer ni bilo možno popravljati zmot.

Mesto Corleone na Siciliji slovi kot kraj, kjer so se napake plačale z - življenjem.

To je bil kraj, kjer so se napake plačale z življenjem.

Včasih je bil Corleone malo večja vas, zdaj je že pravo mesto, ki leži pod hribom Rocca Busambra. Vasica je nastala v obdobju vladavine Sicenov in največji razvoj je dosegla pod Romani; pod Rocco Busambro pa se je dogajalo marsikaj, kot se za svet pod skalovjem spodobi. Tam je bil dejansko pravi zverinjak. Kar kaže tudi vzdevek »znamenitega« Salvatoreja Riine.

Ob novici o smrti Zveri, so prebivalci Corleoneja tiskali osmrtnice (levo), v spomin na nedolžne žrtve Salvatoreja Riine (njegova fotografija, iz policijskega arhiva, v sredini) in desno - podjetna starejša hči Maria Koncetta

Toda časi se k sreči spreminjajo - na bolje. Ob smrti Salvatoreja Riine - Zveri, so se na ulicah Corleoneja pojavile tudi osmrtnice, ki so spomnile mimoidoče na njegove številne nedolžne žrtve.

Kar se pa tiče njegove najmlajše hčeri, je Lucie Riina zavrnila prošnje novinarjev za komentar svojega najnovejšega podjetniškega podviga v spomin na očetovo »dediščino« …

Družina še vedno živi v Corleoneju, konec leta 2018 pa se je morala sprijazniti, da je ulica, v kateri je živel Toto Riina, preimenovana in poimenovana po sodniku, za katerega je izdal ukaz, da ga umorijo.

To sicer ni prvič, da člani družine Riina poskušajo zaslužiti denar na starem slovesu Sicilije kot varnega zatočišča za mafijce, ali pa na imenu nekdanje »glave familije« - Tota Riina -, kot glavnemu vložku v strategiji trženja.

Manj kot mesec dni po Totovi smrti je namreč še ena od njegovih hčera, Maria Koncetta Riina konec leta 2017 poskušala prodajati izdelke za espresso kavo - z njegovim imenom.

Odprla je spletno trgovino z imenom »Stric Toto« in naznanila, da sprejema naročila, da bi s tem zbrala denar za golo preživetje, potem ko je policija zasegla vse družinske »prihranke«.

Toda kmalu so mediji objavili zgodbo o njej, nakar je morala hitro pobrati šila in kopita ter - zapreti štacuno.

V Rimu so izračunali, da so zaporniški stroški Zveri znašali dva milijona evrov, zato bi država rada znesek izterjala od njegove družine.

Sporni pariški »Corleone« njene sestre Lucie pa zaenkrat - še obratuje ...

Med tem so oblasti v Rimu izračunale, da so za zaporniške dni Zveri porabile čez dva milijona evrov.

Italijanska država je napovedala, da je odločna, da znesek izterja od očitno še vedno zelo premožnih dedičev.

Dedičev, ki očitno še vedno razpolagajo s skritim Salvatorejevim premoženjem pridobljenim z zločini, in na vse kriplje poskušajo vlagati podedovan denar ter tako znova zaslužiti z zločini zaznamovanim bogastvom nekdanjega mafijskega šefa vseh šefov.

Delite članek