REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Si lahko to videl iz raja?« Ganljivo novico o zdravniku, ki je hotel opozoriti svet na korono, sporočila soproga

»Si lahko to videl iz raja?« Ganljivo novico o zdravniku, ki je hotel opozoriti svet na korono, sporočila soprogaPogum in žrtva: dr. Li Wenliang je zadolžil svet. Vir: Twitter

Zdravnik Li Wenliang iz Wuhana, prvega žarišča okužbe z novim koronavirusom je že decembra 2019 ugotovil, da gre za nov in nevaren koronavirus, o čemer je poskušal opozoriti kolege, toda oblasti so mu zaprle usta.

Umrl je v začetku februarja letos zaradi okužbe z istim virusom.

Imel je komaj 34 let.

Štiri mesece po smrti je postal oče.

Njegova žena je v petek zjutraj po lokalnem času rodila dečka, poročajo kitajski mediji, povzema britanski BBC.

Novopečena mati je po porodu poslala ganljivo sporočilo svojemu preminulemu možu.

»Si to lahko videl iz raja? Zadnje darilo, ki si mi ga dal, se je rodilo danes in bodi prepričan, da ga bom imela zelo rada,« napisala je na družbenih omrežjih in objavila sliko njunega novorojenca.

Kitajska javnost se je na novico odzvala z ljubečimi sporočili:

»Najraje bi se zjokal, ker ga nismo pozabili. Zame je rojstvo njegovega sinčka najboljša novica dneva,« je zapisal en uporabnik družbenih omrežij.

»Upamo, da bo otrok podedoval duha dr. Lija in postal dober človek,« je napisal drug.

Po nenadni smrti dr. Li Wenlianga v začetku februarja so kitajska družbena omrežja preplavila sporočila jeze in žalosti.

Ljudje so ga razglasili za narodnega heroja in ostro obsodili vlado. Kitajske oblasti so se šele nekaj mesecev po njegovi smrti javno opravičile za krivico in napako priznale.

Po uradnih informacijah je Kitajska začasno vzpostavila nadzor nad pandemijo koronarnega virusa, vendar novi sev Covid-19 zmeraj preseneča v različnih kitajskih provincah.

V zadnjem času se milijonska metropola Wuhan, epicenter okužbe, spopada z novimi primeri, zato je mesto v osrednji Kitajski začelo testirati vseh 11 milijonov prebivalcev na koronavirus.

Podobno se dogaja v 21-milijonskem Pekingu, ki je po vnovičnem izbruhu bolezni in stopnjevanju števila novo okuženih zaprl šole, odpovedal čez tisoč poletov in začel masovno testirati lokalno prebivalstvo ...

Delite članek