REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Senator John Kennedy: »ZDA so ustanovili geniji, vodijo pa nas idioti!«

Senator John Kennedy: »ZDA so ustanovili geniji, vodijo pa nas idioti!«Trump oponaša telesno prizadeteto osebo

Zaradi spora med republikanci in demokrati ob prvi obletnici Trumpove izvolitve je ameriška vlada znova ostala – brez denarja. V ameriškem senatu je namreč za nadaljevanje razprave in prehod na glasovanje o predlogu zakona za začasno nadaljevanje financiranja dela agencij zvezne vlade glasovalo 50 senatorjev, 48 pa jih je bilo proti. Za uspeh pa bi potrebovali 60 glasov. Najpomembnejše vladne službe kljub temu delujejo naprej, pokojnine bodo izplačevane, za veterane in aktivne vojake pa naj bi bilo že poskrbljeno, drugi državni uradniki pa bodo tako kot zmeraj delali v upanju, da jim jo bo kongres zagotovil denar za nazaj.

Prav zato se vesoljci nočejo pogovarjati z nami. Pravijo si, poglejte te ljudi, obnašajo se kot trinajstletniki.

Spor se je poglobil v senatu, kjer so demokrati zahtevali, da se reši vprašanje nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA brez svoje krivde kot mladoletniki s starši ali skrbniki. Do sporazuma med obema strankama pa ni prišlo. Ameriška vlada je bla sicer na podoben način »blokirana« že 18 – krat v zgodovini, zadnjič pa leta 2013, vendar se je zdaj prvič zgodilo, da je do blokade prišlo kljub republikanski večini v obeh domovih kongresa. Do zdaj so vlade blokirali republikanci, ki so si potem po negativnem odzivu javnosti nato zmeraj premislili. Tokrat pa so delo vlade blokirali demokrati – in to kljub republikanski večini.

Vse skupaj so ostro kritizirali tudi nekateri vidni republikanci. Znani republikanski senator John Kennedy iz zvezne države Louisiane je člane lastne stranke napadel kot »idiote«. »Našo deželo so ustanovili geniji, vodijo pa nas idioti,« je senator Kennedy kritiziral neodgovorno obnašanje najvišjega ameriškega zakonodajnega telesa. »Tukaj se bomo morali nehati obnašati, kot da smo v šovu Jerrya Springerja. Prav zato se vesoljci nočejo pogovarjati z nami. Pravijo si, poglejte te ljudi, obnašajo se kot trinajstletniki, a ni tako ?« je dejal senator, ki je dogajanje v kongresu primerjal s satiričnim šovom znanega ameriškega komika.

Družina Trump z osebjem v Mar - a - Lago

Istočasno pa je Daily Beast podal še eno nekoliko drugačno potrdilo iste diagnoze. Na podlagi pogovorov z dvema viroma v Beli hiši so zapisali, da se je predsednik Donald Trump zelo jezil, saj bi zaradi spora glede financiranja vlade morda moral ostati v Washingtonu in bi tako zgrešil »mojo zabavo« (kot naj bi dejal Trump) na floridskem posestvu v Mar-a-Lago. Tam namreč republikanski nacionalni kongres pripravlja veliko donatorsko zabavo ob prvi obletnici predsednikovanja predsednika Donalda Trumpa. Če bi se to zgodilo, pa bi bilo to zanj »sramotno.«

Vstopnice za ugledne goste na tej zabavi so stale najmanj 100 000 dolarjev na osebo, to pa vključuje kosilo in slikanje s predsednikom. Za sodelovanje na okrogli mizi s predsednikom pa naj bi bila cena 250 000 dolarjev na osebo. Zbrani denar naj bi šel v sklad za ponovno izvolitev Donalda Trumpa. Do naslednjih volitev so seveda še tri leta – pod pogojem, da Donald Trump politično preživi tako posebno preiskavo Roberta Muellerja, kot tudi vse s tem povezane druge težave in zaplete.