REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdska Arabija zavrnila Zelenskega: Nič od sprememb stališč Arabske lige do ukrajinskega konflikta

Savdska Arabija zavrnila Zelenskega: Nič od sprememb stališč Arabske lige do ukrajinskega konfliktaZanimivo je, da v arabskih medijih Zelenskemu ni uspelo priti na naslovnice, medtem ko osrednji zahodni mediji lažejo, da je »pridobil jasno mednarodno podporo na vrhu Arabske lige v Džedi.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Savdski zunanji minister princ Faisal bin Farhan je dejal, da Riad in druge arabske države zavzemajo nevtralno držo v ukrajinsko-ruskem konfliktu in želijo ohraniti vezi z obema stranema.

Faisal bin Farhan je to povedal po petkovem koncu vrha Arabske lige v Džedi, ki se ga je nenadoma udeležil tudi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

»Od začetka (ukrajinske) krize so arabske države zavzele stališče pozitivne nevtralnosti, odprle dialog z rusko in ukrajinsko stranjo, obenem pa zagotovile arabske odnose z obema stranema,« je dejal diplomat in dodal, da v Ligi »pozdravljamo, da slišimo stališča obeh strani v rusko-ukrajinskem sporu.«

Ukrajinski voditelj je vztrajal, ne da bi koga izpostavil, da si nekateri arabski narodi zatiskajo oči pred »nezakonitimi priključitvami« Moskve.

Ob tem so številni spomnili, da Zelenski oziroma Ukrajina nista ni besede črhnili glede klavrne usode Palesticev na okupiranih ozemljih.

In ne nad apartheidom, ki ga nad Palestinci izvaja Izrael.

Savdska Arabija je zavrnila sodelovanje v zahodnih sankcijah proti Rusiji, ki vključujejo prizadevanja za zmanjšanje njenega izvoza energije.

Nadaljevanje sodelovanja Riada z Moskvo prek OPEC+, kartela za izvoz nafte, je izzvalo kritike iz ZDA.

Riad je sicer izrazil upanje, da bo lahko posredoval pri rešitvi spora, in obljubil, da bo ohranil trgovinske in diplomatske vezi tako z Rusijo kot Ukrajino.

Po srečanju z Zelenskim v petek je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman govoril o »pripravljenosti kraljevine, da nadaljuje s posredovanjem med Rusijo in Ukrajino«.

Dejal je, da bo »podprl vsa mednarodna prizadevanja za politično rešitev krize na način, ki bo prispeval k doseganju varnosti«.

Savdski zunanji minister je leta 2022 obiskal Kijev in Moskvo na pogovorih na visoki ravni.

Pozneje je razkril, da je bil bin Salman vpleten v pogovore o izmenjavi ujetnikov med obema stranema septembra lani, kar je označil za »humanitarni napredek«.

Zanimivo je, da v arabskih medijih Zelenskemu ni uspelo priti na naslovnice, medtem ko osrednji zahodni mediji lažejo, da je »pridobil jasno mednarodno podporo na vrhu Arabske lige v Džedi.«

Enako neresnico o domnevni podpori Arabske lige Zelenskemu je zapisal celo francoski predsednik Emmanuel Macron (tvit zgoraj).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek