REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski hekerji ukradli »umazano perilo« Donalda Trumpa in zahtevajo 42 milijonov dolarjev odkupnine

Ruski hekerji ukradli »umazano perilo« Donalda Trumpa in zahtevajo 42 milijonov dolarjev odkupnineTrump na udaru hekerjev

Če bo predsednik Donald Trump želel ostati predsednik se bo moral najprej spopasti še z novim sovražnikom – skupino hekerjev, ki je o njem zbrala cel kup »umazanega perila« in sedaj grozi, da bo dokumente objavila, če ne dobi zajetnih 42 milijonov dolarjev.

Od Trumpa in drugih, precej bogatih klientov napadene odvetniške pisarne.

Skupina hekerjev je namreč uspešno izvedla računalniški napad na odvetniško pisarno enega najvplivnejših odvetnikov na svetu in ukradla ogromno zaupnih dokumentov, ki zadevajo znane osebnosti, predvsem glasbene zvezdnike.

'Naslednja oseba, o kateri bomo objavili podatke je Donald Trump. Prihajajo volitve, mi pa smo še pravočasno našli tono umazanega perila.'

Tarča hekerskega napada, pri katerem so uporabili programsko orodje Revil, je bila newyorška odvetniška pisarna Grubman Shire Meiselas & Sacks, ki jo vodi odvetnik Allen Grubman.

Grubmana je v preteklosti več publikacij označilo za morda najvplivnejšega odvetnika v svetu zabavne industrije.

Njegova pisarna namreč že desetletja zastopa nekatere največje zvezde iz sveta šovbiznisa, med katerimi prednjačijo predvsem glasbeniki.

Hekerji odvetniku grozijo, da bodo dokumente javno objavili, če jim v enem tednu ne plača astronomskega zneska.

Najprej so zahtevali 21 milijonov dolarjev, toda nato so povišali zahtevo s sporočilom, da imajo na voljo tudi »umazanijo« ameriškega predsednika.

»Odkupnina je sedaj 42 milijonov dolarjev,« so sporočili na spletni strani, objavljeni na »temni strani« svetovnega spleta.

»Naslednja oseba, o kateri bomo objavili podatke je Donald Trump. Prihajajo volitve, mi pa smo še pravočasno našli tono umazanega perila,« so zapisali.

Putin in Trump
Putin in Trump

Hekerji so se osebno obrnili tudi na Donalda Trumpa.

»Gospod Trump, če še želite biti predsednik, potem vzemite ostro palico in z njo podrezajte svoje fante, sicer lahko na svoje ambicije pozabite za zmeraj. In vi, volivci, lahko vam povemo, da ga po takšni objavi zagotovo ne boste želeli videti kot predsednika,« so zapisali izsiljevalci.

Allenu Grubmanu pa so sporočili: »Grubman, če ne dobimo denarja, bomo tvojo pisarno uničili do temeljev.«

Med drugim z Grubmanom poslovno sodelujejo ali so v preteklosti sodelovali glasbeniki, kot so Madonna, Elton John, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Mariah Carey, Bruce Springsteen, Nicki Minaj, Drake, U2, The Weeknd, igralca Sofia Vergara in Robert De Niro ter košarkar Lebron James.

'In vi, volivci, lahko vam povemo, da ga po takšni objavi zagotovo ne boste želeli videti kot predsednika.'

Napad je bil izpeljan z orodjem Revil, ki ga imenujejo tudi Sodinokibi.

Deluje tako, da po vdoru zaklene vse diske in tudi rezervne posnetke sistema. Računalniki so neuporabni, dokler se ne plača odkupnina in vnese pravilna šifra.

Ti napadi so se v zadnjem času povečali.

Na »temnem spletu« kriminalne skupine celo najemajo »podskupine« za napad, kjer morajo tisti, ki uporabijo programsko orodje, avtorjem hekerskega orodja za »avtorske pravice« plačati 60 odstotkov doseženih odkupnin, ki jih uplenijo, 40 odstotkov pa lahko obdržijo.

Napadalci so verjetno povezani z rusko hekersko skupino GandCrab, za katero nekateri analitiki ocenjujejo, da deluje v sferi »ruskega vpliva.«

Grubman, Madonna, Minaj in U2
Grubman, Madonna, U2 in Minaj

V Kremlju naj bi se običajno ne ukvarjali z njimi, vse dokler niso ogroženi ruski interesi, toda kot poudarja Allan Liska, varnostni strokovnjak podjetja Recorded Future, bi dejstvo, da so kriminalci tokrat vzeli za tarčo »zaveznika Rusije« tokrat lahko spremenili poglede.

Je pa seveda res vprašljivo, če ruske kibernetske službe ZDA smatrajo za – zaveznika …

Da bi napad lahko prihajal iz Rusije, kaže tudi navodilo na spletni strani, ki propagira uporabo kibernetskega programa. Na njej je zapisano, da izvajalci napadov ne smejo uporabiti tega programa zoper - 'cilje v Rusiji.'

Povsem mogoče pa je, da bi Donaldu Trumpu iz zagate lahko pomagal ruski predsednik.

Ampak tudi to verjetno ne bo zastonj …

Da bi napad lahko prihajal iz Rusije, kaže tudi navodilo na spletni strani, ki na temnem delu spleta, ki se z običajnim brskanjem ne vidi, propagira uporabo kibernetskega programa.

Na njej je zapisano, da izvajalci napadov ne smejo uporabiti tega programa zoper - »cilje v Rusiji.«

Hekerji so tudi s praktičnim primerom potrdili, da so odvetniški pisarni Grubman Shire Meiselas & Sacks res ukradli podatke o svetovno znanih strankah.

Objavili so namreč 2,4 gigabajta velik arhiv pravnih dokumentov, ki zadevajo glasbeno zvezdnico Lady Gaga.

Naslednji je Donald Trump. Razen, če mu ne pomagajo prijatelji iz Moskve

Delite članek