REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Glavni plinovod v EU bo zaprt do odprave sankcij! Bodo evropske sankcije na koncu pokopale tudi evro?

Rusija: Glavni plinovod v EU bo zaprt do odprave sankcij! Bodo evropske sankcije na koncu pokopale tudi evro?Ameriška marioneta: nemški kancler Scholz in ruski plin... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Pretok plina skozi plinovod Severni tok 1 bo ustavljen, dokler bodo veljale zahodne omejitve, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov.

Tehnične težave z dobavo plina v Evropo prek plinovoda Severni tok 1 bodo trajale, dokler Zahod ne odpravi sankcij, ki jih je uvedel Rusiji zaradi trajajočega ukrajinskega konflikta, je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Gazprom je 31. avgusta popolnoma prekinil dobavo plina po plinovodu.

Čeprav je bilo sprva predvideno, da bo Severni tok 1 nadaljeval tranzit plina v petek, 2. septembra, je Gazprom zdaj naznanil, da bo ostal zaprt za nedoločen čas zaradi tehničnih težav.

Gazprom ni kriv, da so se »Evropejci absolutno nesmiselno odločili, da zavrnejo servisiranje svoje opreme«, k čemur so pogodbeno zavezani.

»Težave pri dobavi [plina] so nastale zaradi sankcij, ki so jih proti naši državi in ​​številnim podjetjem uvedle zahodne države, vključno z Nemčijo in Veliko Britanijo. V ozadju težav z dobavo ni nobenih drugih razlogov,« je dejal Peskov.

Tiskovni predstavnik Kremlja je poudaril, da Gazprom ni kriv, da so se »Evropejci absolutno nesmiselno odločili, da zavrnejo servisiranje svoje opreme«, k čemur so pogodbeno zavezani.

Peskov je poudaril, da so vse operacije Severnega toka 1 odvisne od »enega kosa opreme, ki potrebuje resno vzdrževanje.«

Njegove pripombe je v nedeljo ponovil Aleksander Novak, podpredsednik ruske vlade, ki je za težave, ki so preprečile ponovno vzpostavitev dobave plina po plinovodu Severni tok 1, okrivil Evropsko unijo.

»Celoten problem je ravno na strani [EU], ker so bili popolnoma kršeni vsi pogoji pogodbe o popravilu, skupaj s pogoji pošiljanja opreme,« je dejal.

Na ruskih kanalih na Telegramu se medtem že vrstijo šaljivi komentarji na račun kratkovidnosti Nemcev.

Za razliko od Rusije, ki ima plina še za 120 let, naj bi se v Nemčiji nekako tako kot na posnetku zgoraj veselili vsakemu prižganemu gorilniku.

Gazprom je v petek preklical ponovni zagon Severnega toka 1 zaradi puščanja olja v turbini, ki je bilo odkrito med skupnim pregledom s proizvajalcem Siemens Energy na kompresorski postaji Portovaja blizu Sankt Peterburga. Hkrati bi okvaro lahko odpravili le v Kanadi, ki je proti Moskvi uvedla sankcije.

Kljub težavam z vzdrževanjem je Evropa obtožila Rusijo, da oskrbo z energijo uporablja kot orožje, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je Moskvo opisala kot »nezanesljivega partnerja« v smislu oskrbe s plinom.

Nemčija ima plina še za okoli dva meseca. Če bodo sankcije trajale leta pa sedaj prav tako ni več jasno, kako bo sploh mogoča industrijska proizvodnja v velikem delu Evrope, če bo plin ves čas zaprt.

Medtem pa ugledni nemški ekonomski mediji že poročajo o novih težavah.

Po oceni Deutsche Wirtschafts Nachrichten bi nadaljevanje sedanje politike EU lahko uničilo evro, ki je imel že doslej vrsto težav.

Bloomberg pa opozarja, da se sedaj Nemčija, ki ima le še za dva meseca zalog plina, nikakor ne bo mogla rešiti recesije.

Tiste 1,5 milijarde evrov, ki jih bo slovenska vlada namenila slovenskemu gospodarstvu je zato - pljunek v morje. Zaradi napačne zunanje politike Janševe in Golobove vlade zato tudi Slovenijo čakajo zelo resne težave.

Tiste 1,5 milijarde evrov, ki jih bo slovenska vlada namenila slovenskemu gospodarstvu je zato - pljunek v morje.

Zaradi napačne zunanje politike Janševe in Golobove vlade zato tudi Slovenijo čakajo zelo resne težave.

Zelo podobno je v drugih državah Evrope.

Cene v Rusiji in Britaniji  Vir: Sun
Cene v Rusiji in Britaniji. Vir: Sun, zajem zaslona

V Veliki Britaniji so naredili primerjavo cen na Otoku in Rusiji.

In zgroženi ugotovili, da so ruske cene padle, britanske pa zrasle.

To pa se dogaja v trenutku, ko je Velika Britanija dobila še eno nesposobno predsednico vlade, Liz Truss, ki se je z neznanjem izkazala že doslej.

Škotska predsednica vlade Nicola Sturgeon je že napovedala, da bo vodenje vlade premierke Trussove katastrofa ne samo za Veliko Britanijo, pač pa ves svet.

Liz Truss je goreča zagovornica sankcij proti Rusiji.

Takšna, ki jih tudi v slovenski vladi - ne manjka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek