REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Raste napetost na Bližnjem vzhodu: iranski vrhovni vodja obljubil maščevanje za atentat na jedrskega znanstvenika

Raste napetost na Bližnjem vzhodu: iranski vrhovni vodja obljubil maščevanje za atentat na jedrskega znanstvenikaAtentat: Iran je na nogah zaradi brutalnega umora vodilnega jedrskega znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha. Vir: Twitter

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamnej, je davi dejal, da se bo Iran maščeval za likvidacijo vodilnega jedrskega znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, ki je bil v napadu ubit v petek.

Fakhrizadeh je bil vodja iranskega programa jedrske oborožitve, toda kljub izgubi vodilnega znanstvenika je Hamnej v isti sapi napovedal, da se bodo jedrske raziskave nadaljevale.

Hamnej je izjavo objavil na svojem Twitter računu, dan po tem, ko je bil Fahrizadeh umorjen v zasedi blizu iranske prestolnice Teheran, poroča Reuters.

Današnje poročilo CNN-a nakazuje, da bi likvidacija Mohsena Fahrizadeha lahko v zadnjih tednih mandata ameriškega predsednika Donalda Trumpa sprožila novo stopnjevanje napetosti in konfrontacijo med Iranom in njegovimi nasprotniki, predvsem Izraelom, kar bi ogrozilo prizadevanja novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidena, da bi oživil pregovore o popuščanju napetosti na Bližnjem vzhodu, ki ga je začela administracija Baracka Obame.

Iranski predsednik Hasan Rohani je nato za smrt Mohsena Fakhrizadeha, ki ga zahodni mediji vidijo kot masterminda iranskega jedrskega programa, okrivil Izrael.

Rohani je zagotovil, da dogodek ne bo zavrl napredka jedrskega programa države.

Mossad, Izrael
Za likvidacije v tujini je sicer običajno zadolžen Mosad, tajna služba Izraela. Atentate običajno izvajajo njihovi agenti iz enote »Bajonet«, pa tudi drugi. Vir: Twitter

Za likvidacije v tujini je sicer običajno zadolžen Mosad, tajna služba Izraela.

Likvidacije običajno izvajajo njihovi agenti iz enote »Bajonet«, pa tudi drugi.

Izraelci naj bi imeli dober dostop do Irana preko Iraka in kurdskih območij, tudi v Iranu samem naj bi še iz časov dinastije šaha Reze Pahlevija »vlagali v prihodnost« in vzdrževali številne »varne hiše« za njihove agente.

V Iranu Fakhrizadeha enačijo z Robertom Oppenheimerjem, ameriškim znanstvenikom, ki je bil 'oče' ameriške atomske bombe, uporabljene leta 1945.

Med leti 2010 in 2012 so na podoben način ubili še štiri druge iranske jedrske znanstvenike.

Tudi tokrat je bila akcija izpeljana brez sleherne napake.

Napad se je zgodil v področju Absard, v pokrajini Damavand, okoli 60 kilometrov vzhodno od Teherana, ki je priljubljen počitniški kraj v Iranu.

Znan je po tem, da tam počitnikuje iranska elita.

Pred avtomobil z jedrskim znanstvenikom je zapeljalo tovorno vozilo z naloženimi hlodi, ki so štrleli preko roba tovornega dela vozila, pod njimi pa se je skrival eksploziv.

Ko so ga aktivirali, ga je razneslo nad avtomobilom za njimi, takoj zatem pa je avto obkolilo več napadalcev in ga prerešetalo z rafali.

Nato so zbežali.

Fakhrizadeh je umrl v bolnišnici, več njegovih spremljevalcev pa je bilo ranjenih.

Novica o klavrni usodi pomembnega iranskega znanstvenika je sinoči sprožila srdite proteste v Teheranu.

Avtombil znanstvenika
Avtombil ubitega iranskega znanstvenika. Vir: Twitter

V Iranu Fakhrizadeha enačijo z Robertom Oppenheimerjem, ameriškim znanstvenikom, ki je bil »oče« ameriške atomske bombe, uporabljene leta 1945.

Na zahodu so ga sumili, da vodi tajni iranski jedrski program, ki naj bi bil zaustavljen leta 2003.

Maščevanje je jed, ki jo je najbolje servirati hladno. Popolne posledice smrti Fakhrizadeha se bodo čutile šele mesece in morda celo leta po tem dogodku.

Iran je ves čas zanikoval, da si želi izdelati jedrsko bombo.

Karim Sadjadpour, višji svetovalec bližnjevzhodnega programa fundacije Carnegie pa opozarja, da ni nujno, da se bo Iran takoj maščeval, pač pa bo verjetno počaka na primeren trenutek.

»Maščevanje je jed, ki jo je najbolje servirati hladno. Popolne posledice smrti Fakhrizadeha se bodo čutile šele mesece in morda celo leta po tem dogodku,« je previdno opozoril poznavalec bližnjevzhodnih razmer Karim Sadjadpour.

Tudi iranski verski voditelj Hasan Rohani je na podoben način sporočil, da se bo Iran odzval »v primernem trenutku.«

Dejal je, da je »iranski narod pametnejši, kot pa da pade v cionistično past. Oni željo povzročiti kaos,« je sklenil.

Delite članek