REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rad bi zaščitil vse, ne zna pa zaščititi sebe: Obama raztrgal Janšev argument, da je Donald Trump »močan voditelj«

Rad bi zaščitil vse, ne zna pa zaščititi sebe: Obama raztrgal Janšev argument, da je Donald Trump »močan voditelj«Obama je raztrgal argument Janeza Janše. Vir: Twitter

»Spoštujemo težko in tragično osebno življenje Joeja Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti, toda če bi bil izvoljen danes, bi bil najšibkejši izmed vseh ameriških predsednikov doslej, medtem ko svoboden svet nujno potrebuje MOČNE ZDA kot še nikoli prej. Pojdi, zmagaj, Donald Trump!« je včeraj tvitnil Janez Janša in izzval huronsko jezo tako čez lužo kot doma ter plaz komentarjev.

Barack Obama: Človek, ki si ne upa soočiti z novinarko v studiu, se nikoli ne bo mogel upreti kakšnemu diktatorju.

Mnogi komentatorji so ocenjevali, da je neprimerno, da se predsednik vlade neke države na takšen način javno opredeljuje in navija za nekega predsedniškega kandidata v drugi državi, še posebej pa velja to v primeru ZDA, kjer ima vsak izbrani predsednik na voljo široko paleto možnosti neprijetnih ukrepov proti vladam držav, ki mu niso všeč.

In zelo malo verjetno je, da je bila demokratu Joeju Bidnu všeč osebna žalitev s strani Janše.

Skoraj vse ankete javnega mnenja pa trenutno kažejo, da bo na volitvah v ZDA čez deset dni zmagal - Joe Biden.

Vir: Twitter, Screenshot John Sheehan

Sedaj se je oglasil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in »raztrgal« glavno sporočilo Janševega tvita, češ da je Joe Biden »šibak«, Donald Trump pa »močan« voditelj, ne da bi pri tem seveda sploh imenoval Janšo (Who is he?).

Barack Obama Vir:Twitter
Barack Obama. Vir: Twitter

»Trump se rad postavlja z močjo in govori ostro. Misli, da je groziti in biti hudoben nekaj, kar dokazuje moč. Toda, če sta ’60 minut' in Lesley Stahl premočna zate, potem sploh nisi močan,« je ocenil nekdanji predsednik ZDA.

Ne bi ga trpeli kot sodelavca. Ne bi ga trpeli kot dekana fakultete. Ne bi ga trpeli kot trenerja. Ne bi ga trpeli kot člana družine. In le zakaj vse to, kar počne sprejemamo od - predsednika države?

Obama je pri tem mislil na Trumpovo izogibanje intervjuju v popularni pogovorni oddaji, ki jo vodi novinarka Lesley Stahl.

Ocenil je tudi, da se človek, ki si ne upa soočiti z novinarko v studiu, »nikoli ne bo mogel upreti kakšnemu diktatorju.«

»Ne bi ga trpeli kot sodelavca. Ne bi ga trpeli kot dekana fakultete. Ne bi ga trpeli kot trenerja. Ne bi ga trpeli kot člana družine. In le zakaj vse to, kar počne sprejemamo od - predsednika države?« je vprašal Barack Obama.

Kritičen je bil tudi do Trumpovih napovedi, da bo zaščitil ZDA pred pandemijo.

»Osem mesecev smo že sredi pandemije, število novih primerov pa podira rekorde. In Donald Trump nas ne bo kar naenkrat vse zaščitil. Saj ni sposoben izvesti niti najbolj preprostih korakov, da bi zaščitil samega sebe,« je dejal Obama in s tem spomnil na Trumpovo okužbo s Covidom-19.

Obama in Trump
Trump in Obama. Vir: Twitter

Donald Trump se je medtem znova pojavil na Floridi, ki bi lahko bila ena od odločilnih držav za zmago na volitvah 3. novembra.

Prav v to pa je prepričan tudi Barack Obama, ki nastopa v korist Joeja Bidna.

»Če pripeljete Florido domov, potem je ta zgodba končana. Potem mi ne bo treba biti buden pozno v noč. Ne bo mi treba čakati na rezultate naslednji dan. Rad bi šel spat z zavedanjem, da bomo imeli predsednika, ki se bo boril za nas vse,« je simpatizerjem demokratov dejal Barack Obama.

Biden se je zaradi pandemije odrekel velikim zborovanjem privržencev, medtem ko jih Donald Trump še naprej izvaja kljub pandemiji.

Trump mu je nato odgovoril, da so demokrati s kampanjo začeli »včeraj ali predvčerajšnjim« in da so imeli »na shodu le 42 oseb«, on pa da jih je imel »na tisoče.«

Toda pri tem je predsednik ZDA pozabil povedati, da se je Biden zaradi pandemije odrekel velikim zborovanjem privržencev, medtem ko jih Donald Trump še naprej izvaja kljub pandemiji.

Dnevno število okužb v ZDA se je sicer povzpelo na preko 83.000 primerov, zaradi Covida-19 pa je umrlo že več kot 224.000 Američanov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek