REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oster nasprotnik splava, a to ga ne moti: poskusno zdravilo, ki ga je prejel Trump razvito iz celic splavljenega zarodka

Oster nasprotnik splava, a to ga ne moti: poskusno zdravilo, ki ga je prejel Trump razvito iz celic splavljenega zarodkaDonald Trump je prejel čudežno zdravilo izdelano iz celic splavljenih zarodkov. Vir: Twitter
Spomnimo, aktualni ameriški predsednik in mnogi njegovi privrženci vztrajno obsojajo splav in si prizadevajo za njegovo prepoved.

Eno od zdravil, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump jemal kot potencialno zdravilo po okužbi s koronavirusom, je bilo razvito ob uporabi človeških celic, prvotno pridobljenih s - splavom, piše Financial Times.

Spomnimo, aktualni ameriški predsednik in mnogi njegovi privrženci vztrajno obsojajo splav in si prizadevajo za njegovo prepoved.

Zdravilo je v resnici koktajl monoklonskih protiteles, ki jih je razvilo ameriško biotehnološko podjetje Regeneron in je še vedno v fazi testiranja.

Aktualni predsednik ZDA je prejel infuzijo osmih gramov tega eksperimentalnega zdravila, to potezo pa je žegnala celo ameriška agencija za zdravila pod pretvezo izjemne »uporabe iz sočutja«, ko je konec prejšnjega tedna, ko je bil pozitivno testiran na Covid-19 končal v bolnišnici.

Matične celice, ki so ključne za razvoj omenjenega zdravila, so znane kot HEK-293T celice, ki se uporabljajo v laboratorijih.

Te celice so bile prvotno razvite iz ledvice zarodka po splavu, postopek pa so izvedli prvič na Nizozemskem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Trump že od začetka svojega mandata skuša ženskam omejiti dostop do splava.

Zadnji takšen poskus se je zgodil prejšnji mesec, ko je za vrhovno sodišče ZDA, kljub nasprotovanju demokratov nominiral konservativno katoliško sodnico Amy Coney Barrett.

Podporniki gibanja proti pravici do splava so eden od stebrov Trumpovih privržencev.

Republikanska strankarska platforma za leto 2020 izrecno nasprotuje raziskavam embrionalnih matičnih celic in poziva k prepovedi zveznega financiranja tovrstnih testov.

Leta 2019 je Trumpova administracija ustavila financiranje vladnih študij, ki vključujejo embrionalne matične celice, zato so znanstveniki, ki so delali na njih, v hipu ostali brez 31 milijonov dolarjev, ki so bili namenjeni za  raziskave, opozarja Business Insider.

»Ustavili smo zvezno financiranje raziskav fetalnega tkiva, ki so se vsem zdele tako pomembne. Izrecno nasprotujemo lobiju za splav,« je januarja letos sporočil svojim privržencem predsednik Trump.

Celična linija HEK-293T je sicer »ovekovečena«, kar pomeni, da jih danes razvijajo v laboratoriju. Iz Regenerona sicer zatrjujejo, da podjetje teh celic ne šteje za »tkivo«.

»Celične linije HEK-293T, ki so danes na voljo, se ne štejejo za fetalno tkivo in običajno nismo uporabljali fetalnega tkiva,« je povedala tiskovna predstavnica podjetja Regeneron Alexandra Bowie.

Razvoj koktajla protiteles pod taktirko biotehnološkega velikana Regeneron je podprla ameriška finančna injekcija Direkcije za napredne biomedicinske raziskave in razvoj (Barda) v višini 450 milijonov dolarjev.

Vsaj pet kandidatov za izdelavo cepiva proti Covidu-19 je uporabljalo bodisi celice HEK-293T bodisi celice, ki jih je razvilo podjetje Janssen na podlagi celic iz splava opravljenega leta 1985.

Aprila letos je vplivna ameriška konferenca katoliških škofov poslala vladi v Washingtonu zahtevo, naj spodbuja kandidate za izdelavo cepiva, ki poskušajo razviti cepivo toda brez uporabe takšnih celic.

Regeneron sicer že leta sodeluje z ameriško vlado pri razvoju terapij z monoklonskimi protitelesi.

Raziskovalci tega podjetja in ameriška vlada so pri razvoju terapije proti virusu ebole uporabili isto linijo izvornih celic, poroča britanski Guardian.

Eksperimentalno zdravilo proizvajalca Regeneron proti koronavirusu ni na voljo javnosti in je bilo doslej testirano na le 275 ljudeh. In Donaldu Trumpu.

Delite članek