REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po konfliktu guvernerke s Trumpom: pripadniki militantne skupne načrtovali bombni napad in državljansko vojno

Po konfliktu guvernerke s Trumpom: pripadniki militantne skupne načrtovali bombni napad in državljansko vojnoTrumpovi privrženci, ameriški desničarski skrajneži končali za zapahi. Vir: Twitter

Trinajst moških, od katerih je bilo sedem povezanih z desničarsko militantno skupino Wolverine Watchmen, je ameriški FBI aretiral v četrtek, ker so načrtovali ugrabitev guvernerke Michigana iz vrst demokratov Gretchen Whitmer.

Desni skrajneži so »rekrute« usposabljali za oboroženi spopad, uporabo strelnega orožja in napad na vlado ter izzivanje državljanske vojne.

Po navedbah tožilstva naj bi skrajneži načrtovali tako napad na stavbo državnih zakonodajnih organov – kongres zvezne države Michigan, kot druge akcije, ki bi v posledici ogrozile izvajanje zakona.

Trinajsterica je obtožena, da so pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami 3. novembra nameravali ugrabiti guvernerko Gretchen Whitmer, ki se je s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom spopadla zaradi omejitev, ki jih je v državi Michigan uvedla za zamejitev okužb s koronavirusno boleznijo Covid-19, poroča Reuters.

Tožilstvo trdi, da so osumljenci razmišljali o rekrutaciji 200 privržencev, ki bi vdrli v stavbo zakonodajnih oblasti v prestolnici Lansing in ob tem so nameravali zajeti talce, a so pozneje spremenili prvotni načrt in se odločili, da bodo v njeni počitniški hiši ugrabili guvernerko Gretchen Whitmer.

Whitmerjeva je na novinarski konferenci ostro kritizirala Trumpa in opozorila volivce, da Donald Trump daje potuho ekstremističnim skupinam, kot so bolni in zavržni možakarji, ki so jo hoteli napasti.

Poudarila je, da nazadnje na soočenju s predsedniškim kandidatom demokratov Josephom Bidnom Trump zavrnil poziv, da javno obsodi bele supremaciste in podobne desničarske skrajneže.

»Ko se naši voditelji srečujejo z domačimi teroristi, jih spodbujajo in se z njimi družijo, potem jim dajejo legitimnost in so sokrivi,« je dejala Trumpova politična nasprotnica in guvernerka Michigana.

Trump se je nato odzval s tvitom, češ da je guvernerka opravila grozno delo, ko je med pandemijo zaprla državo za vse, razen za čolnarske aktivnosti svojega moža, in jo pozval, naj odpre državo in cerkve.

FBI sicer že nekaj let opozarja na nevarnost domačih desničarskih terorističnih skupin, ki jih opredeljuje kot bolj nevarne od levičarskih, med drugim ker so veliko bolj razširjene, organizirane in oborožene.

Šesterici obtožencev grozi kazen dosmrtnega zapora v primeru, da bodo obsojeni za poskus ugrabitve Whitmerjeve.

Skrajneže v Michiganu je FBI zasledil na Facebooku v začetku letošnjega leta in jim uspel podtakniti informatorja, ki je zbiral informacije, dokler jih ni bilo dovolj za aretacije in obtožnice.

Skrajneži so po ugrabitvi nameravali uprizoriti neke vrste sodni proces proti Whitmerjevi še pred volitvami 3. novembra.

Šesterici obtožencev grozi kazen dosmrtnega zapora v primeru, da bodo obsojeni za poskus ugrabitve Whitmerjeve.

Za dva med njimi so preiskovalci ugotovili, da sta načrtovala uporabo taktiko diverzije in bombni napad.

Načrtovala sta, da nastavita bombe in tako preusmerita pozornost policije, potem pa z drugimi iz skupine desnih skrajnežev »v miru« ugrabijo guvernerko v njenem počitniškem domu.

Skupina Wolverine Watchmen je od novembra 2019 uporabljala Facebook za novačenje članov.

»Rekrute« je nato usposabljala za oboroženi spopad, uporabo strelnega orožja in napad na vlado ter izzivanje državljanske vojne.

Skupina je nameravala ugrabiti demokratko Whitmanovo tik pred predsedniškimi volitvami, zato jim bodo sodili tudi zaradi veleizdaje.

Michigan je ključnega pomena na prihajajočih predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, ki bodo 3. novembra.

Pravosodni minister Dana Nessel je objavil posebne obtožnice še proti sedmim članom skrajne skupine Wolverine Watchmen zaradi poskusa ugrabitve in spodbujanja nasilja.

Država se je znašla v fokusu napadov ameriškega predsednika in njegovih privržencev, potem ko je guvernerka Michigana zaradi nebrzdanega širjenja okužb koronavirusne bolezno Covid-19 uvedla karantenske ukrepe, ki so jih kritizirali tako aktualni ameriški predsednik kot njegovi podporniki.

Ob tem so bili organizirani tudi protesti, v katerih so sodelovali oboroženi pripadniki militantnih skupin.

Ker demokratka Whitmerjeva vodi eno od ključnih držav ZDA za izid letošnjih predsedniških volitev, jo je Donald Trump doslej večkrat javno zmerjal ter kritiziral ukrepe, ki jih je uvedla za zajezitev pandemije novega koronavirusa.

Skupina Wolverine Watchmen je junija na Facebooku predvajala video v živo, v katerem je kritizirala omejitve, ki jih je Whitmerjeva uvedel zaradi koronavirusa.

Facebook je policijo obvestil o vsebini, ki jo je skupina predvajala že pred šestimi meseci, nato pa je bil račun skupine desničarskih skrajnežev preklican junija, potem ko so bili nekateri njeni voditelji prepoznani kot člani protivladne desne milice.

Delite članek