REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomljene obljube: pandemija v času vlade Janeza Janše v Sloveniji podira rekorde, ker premalo testira in zgolj - zapira!

Prelomljene obljube: pandemija v času vlade Janeza Janše v Sloveniji podira rekorde, ker premalo testira in zgolj - zapira!Priljubljeni premier? Vir: Twitter, Nora krava

Slovenija je pol leta potem, ko je vlada Janeza Janše 12. marca prevzela vodenje od Šarčeve vlade znova sredi pandemije Covida-19.

In to še veliko hujše, kot je bil prvi val okužb.

Spomnimo se torej, kaj je Janez Janša zagotavljal in zahteval tedaj, ko je prevzemal posle.

Maske: Prva seja Janševe vlade
Maske: Prva seja Janševe vlade. Vir: UKOM, Twitter

Dvaindvajsetega februarja letos so mediji poročali, da »predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo.«

Janša je na Twitterju še navedel, da pričakuje »sprotno seznanjanje javnosti o koronavirusu.«

Trdil je tudi, da se je potrebno izogniti politizaciji v zvezi s koronavirusom.

V tem času v Sloveniji še ni bil potrjen noben primer okužbe s koronavirusom.

Sta se pa z virusom okužila dva Slovenca z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki sta bila nato na opazovanju v bolnišnici na Japonskem, nista pa tudi zbolela za koronasvirusno boleznijo Covid-19.

Se je pa predsednik sedanje vlade že takrat zavedel pomena testiranj in ukrepov.

Zahteval je ločevanje bolnikov okuženih s Covid-19 in poudarjal pomen testiranja.

Ko pa je prišel na oblast, so komuniciranje z javnostjo prevzeli nestrokovnjaki za epidemije (nihče v vladni ekipi za Covid-19 ni epidemiolog!) in strokovnjaki za zavajanje javnosti (Jelko Kacin).

Slovenija vse doslej ni ustanovila niti posebnih »Covid bolnišnic« in prav tako med poletjem ni zagotovila osebja in postelj za dodatnih najmanj 200 bolnikov okuženih s Covid-19.

Ko je Janez Janša prišel na oblast, so komuniciranje z javnostjo prevzeli nestrokovnjaki za epidemije (nihče v vladni ekipi za Covid-19 ni epidemiolog) in strokovnjaki za zavajanje javnosti (Jelko Kacin).

Vstopne točke v Slovenijo so dolgo časa ostale odprte še naprej.

Asimptomatični tako domači kot tuji bolniki brez temperature so imeli prost vstop v državo.

Zdravstvo je Janševa vlada v pol leta zanemarila, namesto da bi ga okrepila.

Ob tem Slovenija še vedno testira premalo ljudi.

Na seznamu 217 držav ali teritorijev je po številu testov na milijon prebivalcev (od največ do najmanj) na komaj 70. mestu.

Slovenija in testiranje
Vse države nad Slovenijo testirajo več kot Slovenija. Slovaška bo te dni testirala celo vse svoje prebivalstvo, Kitajska je v petih dneh testirala 11 milijonov prebivalcev mesta Qingdao. In Slovenija? Slovenija pozna zgolj - zapiranje in prepovedi. Vir: Twitter
Vlada pa se ob tem ves čas ukvarja tudi s svojim najljubšim konjičkom – kadrovanjem in zadolževanjem.

Več testov od Slovenije so tako doslej opravile naslednje države – Srbija, Brunei, Turčija, Grčija, Romunija, Jordanija, Libanon  Nizozemska, Kazahstan, Češka in tako naprej.

Vse države, ki so na seznamu nad Slovenijo - testirajo več kot Slovenija.

Slovaška bo te dni testirala celo vse svoje prebivalstvo, Kitajska je v pičlih petih dneh testirala 11 milijonov prebivalcev mesta Qingdao.

In Slovenija?

Slovenija pozna zgolj - zapiranje in prepovedi.

Te prepovedi in omejitve bodo sedaj trajale najmanj mesec dni!

Janševa vlada pa se ob tem ves čas ukvarja tudi s svojim najljubšim konjičkom – kadrovanjem in zadolževanjem.

V primeru Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je šele s sodno zmago nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča doživela prvi, sodni poraz.

Obljube in zahteve pred prevzemom vajeti slovenske vlade se torej povsem razlikujejo od delovanja in »uspehih« vladanja Janeza Janše in njegove ministrske ekipe po prevzemu oblasti 12. marca letos.

Največja nevarnost pa je še zmeraj tukaj.

Število okuženih iz dneva v dan strmo raste.

»Koronavirus bo prišel in odšel, medtem ko bo Janša ostal in za seboj znova pustil opustošenje. Nad celim svetom se zbirajo črni oblaki nove velike gospodarske krize zaradi posledic koronavirusa, samo nekdanji komunajzer Janša še vedno živi v oblakih in sanja svoje levičarske sanje, kako bo s koalicijskim programom 'Za blaginjo Slovenije' delil proračunske bombončke in uvajal nove dajatve,« je 3. marca v Reporterju napovedala Maja Sunčič.

Delite članek