REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policijski špalir za medicinske delavce: enajst milijonov testov v petih dnevih, načrt presegli za eno Slovenijo!

Policijski špalir za medicinske delavce: enajst milijonov testov v petih dnevih, načrt presegli za eno Slovenijo!Policijski špalir za medicinske delavce! Vir: Twitter

Ponoven porast števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji in praktično v vseh državah EU je znova sprožil zapiranje gospodarstev, prepovedi zbiranj in skoraj srednjeveško karanteno.

S tem je prva, lani pozimi, pričela Kitajska - toda od tedaj je država zelo napredovala.

Danes Kitajska beleži 4,9 odstotno gospodarsko rast v primerjavi z lanskim tretjim tromesečjem, okužb s koronavirusom pa praktično ni zaznati.

In Slovenija? Testov ni ali pa so pljunek v morje glede na potrebe, vlada pa zna zgolj zapirati državo.

Mnogi se sprašujejo, kako je mogoče, da na Kitajskem lahko 600 milijonov ljudi med prazniki potuje brez težav, da v državi praktično več ni primerov okužbe, medtem ko se drugi deli sveta soočajo z novimi vali epidemije.

Kitajska in druge azijske države so uspešnejše zaradi spleta različnih razlogov – rigorozne uporabe mask, aplikacij za mobilne telefone, ločenih »Covid« bolnišnic, hitrih postopkov in še hitrejših – testiranj.

To kaže tudi zadnji uspeh.

V mestu Qingdao so najprej napovedali, da bodo zaradi 12 okužb testirali 9 milijonov prebivalcev v petih dneh.

Po dolgih mesecih brez lokalnih okužb so namreč odkrili 12 novih primerov lokalnih prenosov okužb s koronavirusom, ki povzroča koronavirusno bolezen Covid-19.

To so prizori, ki jih v Evropi osrednji mediji ne kažejo posebej radi.

Toda na koncu so načrt presegli in jih v pičlih 120 urah testirali za eno Slovenijo več.

Vsi primeri so bili povezani z bolnišnico, v kateri so imeli in zdravili okužene iz tujine.

Odgovor oblasti je bil takojšen in drastičen.

 Na koncu so načrt presegli in jih testirali za eno Slovenijo več - skoraj 11 milijonov prebivalcev.

Mesto se je pet dni nahajalo v karanteni, prejšnji ponedeljek pa so že ugotovili, da je 114.486 ljudi, pacientov in zdravniškega osebja negativnih.

Množična testiranja so na podoben način pred tem izvedli tudi v Pekingu in drugih mestih, kjer so se pojavljale okužbe.

Zaradi tega stopnje okužb na Kitajskem ostajajo zelo nizke, državi pa je zaradi drastičnega in takojšnjega odziva oblasti in velikih sredstev, ki jih uporabijo pri zatiranju na prvi pogled zelo »majhnih« virov okužb omogočilo, da se večina družbe vrne v normalnost.

Maske v boju proti koronavirusu
Maske v boju proti koronavirusu. Vir: Twitter

Sedaj so sporočili tudi rezultate testiranj v mestu Qingdao. Načrte so presegli in v petih dnevih testirali 10,92 milijona ljudi, torej skoraj dva milijona več od načrtovanega števila.

Pri tem dodatnih okužb - sploh niso odkrili! Toda to seveda ne pomeni, da je bilo delo zaman.

Medicinske ekipe so nato s policijskim spremstvom in skozi špalirje hvaležnih državljanov in policistov odpeljali iz mesta.

Niso jih preletavala vojaška letala - policisti so se jim s pozdravi zahvalili, ker so prebivalce mesta Qingdao obvarovali pred koronavirusom.

To so prizori, ki jih v Evropi osrednji mediji ne kažejo posebej radi. Nekateri politiki v EU celo trdijo, da gre za kitajsko propagando.

Seveda je res, da se vsaka država s svojimi uspehi rada pohvali - toda prav tako je res, da gre za primere učinkovitega delovanja, ki je lahko za vzgled številnim vladam.

Tudi slovenski.

In Slovenija?

Testov ni ali pa so pljunek v morje glede na potrebe, Janševa vlada pa zna zgolj zapirati državo.

Stikov okuženih z drugimi ljudmi medicinski delavci v poplavi okužb sploh ne iščejo več.

Niso jih preletavala vojaška letala - policisti so se jim s pozdravi zahvalili, ker so prebivalce mesta Qingdao obvarovali pred koronavirusom.

Pri tem je mesto Qingdao na vzhodni obali priljubljena izletniška točka, kjer je veliko plaž in veliko turistov, kar bi lahko še povečalo možnost razširjanja okužb v druge kraje Kitajske.

Povsem podobna situacija je bila, spomnimo se, tudi na Hrvaškem, toda slovenski, nemški, avstrijski in drugi turisti so se kljub okužbam na Hrvaškem brez težav - torej brez odločb o karanteni ali samoizolaciji - vračali domov.

Kitajska ima doslej le 85.578 potrjenih primerov okužb in 4634 mrtvih, je sporočila Nacionalna komisija za zdravje.

Delite članek