REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Projekt Lincoln«: zakaj bogati republikanci nočejo Trumpa v Beli hiši

»Projekt Lincoln«: zakaj bogati republikanci nočejo Trumpa v Beli hišiPoraženi Donald Trump. Vir: Twitter

Smo na pragu izida volitev v ZDA, na katerih je tokrat bila nekoliko zabrisana meja med republikanci (Trump) in demokrati (Biden) v brutalni tekmi za prihodnjega predsednika Združenih držav Amerike.

Letošnje volitve je zaznamovala umazana kampanja v kateri je Donald Trump izrabljal vse možne zvijače in prijeme, da poniža, užali in pred volivci umaže svojega protikandidata iz vrst demokratov Joeja Bidna.

Takšno ravnanje je še bolj razdvojilo ameriško družbo in Trumpove privržence napolnilo s sovraštvom do drugače mislečih do te mere, da so bili naposled posneti, kako so – kot so zapisali sami Američani - v slogu »belega« ISIS-a (tako imenovane Islamske države) v soboto v Teksasu »napadli« avtobus tabora demokratov Biden – Harris (Kamala Harris je Bidnova kandidatka za podpredsednico ZDA) in ga, kot pričajo številni video posnetki, ki so jih posneli mimoidoči - poskušali celo zriniti z ceste.

Vse to je v zadnjih 100 dni pred volitvami v Združenih državah Amerike povečalo vpliv skupine članov stranke, ki ji pripada tudi sam Donald Trump, a ki si nikakor ne želijo, da bi on zmagal 3. novembra.

Ta pobuda proti vnovični izvolitvi aktualnega ameriškega predsednika je dobila prav neverjeten zagon še posebej v zadnjih mesecih, ki so bili značilni po Trumpovih vse bolj s populizmom nabitih predvolilnih shodih in vse bolj spornih objavah na njegovem Twitter in Facebook računu (zaradi česar so mu s strani administratorjev teh družbenih omrežij bile nekatere celo prepovedane in umaknjene s svetovnega spleta).

Trump je nagovarjal svoje volivce tudi v številnih predvolilnih spotih, v katerih je z neresničnimi trditvami napadal svojega tekmeca, hkrati pa z nespametnimi izjavami poskušal zmanjšati polomijo svoje politike v boju proti nevidnemu sovražniku, koronavirusni bolezni Covid-19.

Vse to je spodbudilo skupino zelo premožnih in vplivnih republikancev, da se Trumpu zoperstavijo z »njegovim orožjem«, toda na nekoliko drugačen način.

Zbrali so se pod pomenljivim imenom »Projekt Lincoln« in z zanimivimi predvolilnimi video spoti poskušali osvojiti srca in misli neodločnih volivcev.

Vodilo jim je znana misel prvega republikanskega predsednika Abrahama Lincolna: »You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today.«

Torej, »jutrišnji odgovornosti ne morete ubežati tako, da se ji danes izognete.«

Spomnimo, Abraham Lincoln je bil ameriški pravnik in politik, 16. predsednik ZDA od leta 1861 do atentata nanj aprila 1865.

Lincolna se Američani spominjajo kot enega največjih mučeniških junakov v zgodovini ZDA.

Veljal je za pretkanega politika, ki je ameriško ljudstvo vodil skozi krvavo državljansko vojno, ter skozi največjo moralno, ustavno in politično krizo.

Uspelo mu je ohraniti Unijo, odpraviti suženjstvo, okrepiti zvezno vlado in posodobiti ameriško gospodarstvo.

Lincolna se Američani spominjajo kot enega največjih mučeniških junakov v zgodovini ZDA. Tako znanstveniki kot javnost ga dosledno uvrščajo med največje in najbolj priljubljene ameriške predsednike.

Zato ni težko dognati cilj Lincolnovih zanamcev - odstraniti Donalda Trumpa tako s položaja šefa države kot iz ameriške politike.

In čeprav pripadajo nasprotnemu taboru kot je Bidnov, republikanci kandidatu demokratov ne oporekajo, ko ta trdi, da je »kruta resnica, da smo (Američani) pod predsednikom Trumpom postali šibkejši, bolj bolni, revnejši, bolj razdeljeni in bolj nasilni.«

Čeprav pripadajo isti politični stranki kot sedanji predsednik ZDA, si republikanci zbrani v »Projektu Lincoln« na vse kriplje prizadevajo, da Trump na volitvah izgubi od Bidna, saj so prepričani, da so najboljši način za dosego tega cilja politično obarvana sporočila, oglaševana na svetovnem spletu in televiziji, poroča televizijska postaja ABC.

Zato se na tej točki republikanska smetana strinja tudi z demokratko Kamalo Harris, da »ni nič bolj zastrašujočega kot misel na ponovitev zadnjih štirih let

Štirih let, ki jih je zaznamoval Donald Trump.

»Nekateri video posnetki zrcalijo pravo psihološko vojno zoper Donalda Trumpa. Njihovo poslanstvo je smiselno podrivanje njegove itak zelo agresivne kampanje,« razlaga Rick Wilson, eden od ustanoviteljev »Lincolnovega projekta.«

V enem od videov je tako prikazan posnetek Donalda Trumpa, kako ves zbegan in nebogljen z obema rokama drži kozarec vode …

In kako mu komaj uspe obvladati lastne noge, ko hodi navzdol po blagi klančini.

»Najmočnejša pisarna na svetu, Ovalna pisarna, potrebuje mnogo več v primerjavi s šibkim, nesposobnim predsednikom, ki drgeta. Trump nima moči, da bi bil vodja niti značaj, da bi to priznal. Nismo zdravniki, ampak nismo niti slepi. Čas je, da o tem spregovorimo. Trumpu ni dobro,« se je glasilo sporočilo omenjenega videa.

Več dni po tem, ko se je 45-sekundni video posnetek razširil po internetu in je bil predvajan tudi na nekaterih informativnih kabelskih postajah, so se voditelji Trumpove predvolilne kampanje nekoliko zbrali in poskusili oporekati tem trditvam na predvolilnem shodu v Tulsi.

Toda zaman.

»Zelo hitro lahko ugotovimo, kako močno je vse to vplivalo na Trumpa in koliko mu je zameglilo razum zaradi vsega, kar smo storili,« pravi Wilson.

Trump za zapahi - to je slika, ki je ne bomo videli - fotomontaža
Trump za zapahi - to je slika, ki bi jo nekateri vplivneži celo v vrhu republikanske stranke zelo radi videli (fotomontaža). Vir: Twitter

Kaj pa je bila sploh gonilna sila, ki je pritegnila vidne posameznike med republikanci, da tik pred predsedniškimi volitvami obrnejo hrbet sedanjemu šefu ZDA in kandidatu svoje stranke?

»Projekt Lincoln« je bil ustanovljen decembra lani in vključuje več uglednih republikancev, med katerimi je tudi soprog ene najbližjih tedanjih Trumpovih sodelavk.

Kellyanne Conway, soproga republikanca in enega ustanoviteljev »Projekta Lincoln« Georgea Conwayja je nameč Trumpu pomagala zmagati na volitvah leta 2016, nato pa je opravljala delo posebne svetovalke predsednika ZDA v Beli hiši vse do konca letošnjega avgusta, ko je nenadoma naznanila svoj umik.

Med drugimi ustanovitelji Lincolnovega projekta izstopata Steve Schmidt, ki je vodil predsedniško kampanjo republikanca Johna McCaina leta 2008, in Sarah Lenti, ki je delala za nekdanjega predsednika Georgea W. Busha in državno sekretarko Condoleezzo Rice.

Skupina je aprila in junija letos prejela donacije v višini več kot 23 milijonov dolarjev, predvsem zaradi finančnih vložkov naprednih republikancev in demokratov.

Z zanimivimi in domiselnimi video posnetki na račun Trumpove kampanje, so se Donaldu Trumpu postavili po robu tudi mnogi drugi znani Američani.

Slavni Bruce Springsteen je odkrito podprl Joeja Bidna.

Tudi priljubljeni igralec Robert De Niro, ki ne skriva prezira do Trumpa.

V končnici predvolilne tekme je Bidnu na shodih s svojimi nastopi pomagal tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.

Obamovi nastopi so pravi strup za Trumpa.

»Mar še vedno premleva, na čigavi inavguraciji je bilo več ljudi? Ali ni nič drugega, resnejšega, kar bi ga moral skrbeti? Mar nihče ni prišel na njegovo rojstnodnevno zabavo, ko je bil otrok?« Tako se je Obama med Bidnovo kampanjo v Michiganu posmehnil Trumpovi obsedenosti z velikostjo množic, ki obdajajo njegove shode.

Komentator in nekdanji sodelavec Baracka Obame Dan Pfeiffer pravi, da video posnetki republikancev, ki podpirajo Trumpa, v bistvu delujejo kot pornografska vsebina na vse tiste, ki sovražijo Trumpa.

»V tem smislu ni nobenega dvoma, da je 'Projekt Lincoln' mojstrsko zasnovan tako, da je hitro postal viralen,« poudarja Pfeiffer.

Nemerljivo: Obama in Trump. Vir: Twitter
Nemerljivo: Obama in Trump. Vir: Twitter

Znano je, da so tudi številni vidni republikanci, in ne le tisti, zbrani v »Projektu Lincoln«, podprli demokratskega kandidata Joeja Bidna, čeprav nekateri ameriški politični analitiki menijo, da je glavni cilj Lincolnovega projekta predati nadzor nad republikansko stranko bolj skromnim, toda uveljavljenim politikom.

Republikanci, ki so člani te skupine »nezadovoljnih« pravijo, da so zgroženi nad načinom, kako Trump vodi državo, pa tudi nad člani lastne stranke, ki Donalda pri tem podpirajo.

»Trump nima niti moralnega kompasa niti značaja, da bi bil vodja,« so zaupali New York Timesu.

Medtem ko so donacije deževale z vseh strani, so njihovi tehtni napadi na Trumpa, nepotizem njega in njegove družine, ki se je zasidrala v vrhu ameriške administracije, in predvsem kritika njegove prosule politike postali stalnica zanimanja javnosti na svetovnem omrežju.

Po drugi strani so politični analitiki razdvojeni glede tega, ali »Projekt Lincoln« resnično pomaga gospodu Bidnu pri strmoglavljenju Trumpa z oblasti, ali pač ne.

Zanimivo je, da je ne oziraje na vpliv »Projekta Lincoln« na izid letošnjih predsedniških volitev, sam Trump nevede postal eden najučinkovitejših PR-ovcev te skupine, ki so ji njegova dejanja in nastopi neskončen vir navdiha.

Trump ni mogel iz svoje kože, ko je bil na primer v začetku maja objavljen video, ki predsednika obtožuje za polomijo zaradi katastrofalne korona-krize v državi in ogromnih smrtnih žrtev.

»Pod taktirko Donalda Trumpa je naša država šibkejša, bolj bolna in revnejša. Zdaj se Američani sprašujejo: 'Če bi imeli še štiri taka leta, bo Amerika sploh še obstajala?',« se je glasilo sporočilo tega video spota.

Kmalu zatem, ob enih po polnoči, je Trump nenadoma začel kot nor tvitati, in je tako brž razkril, da si je - ogledal ta video.

Nasprotnika: Biden in Trump. Vir: Twitter
Nasprotnika: Biden in Trump. Vir: Twitter

»Ne vem, kaj je Kellyanne naredila zgubi od svojega moža, saj mora biti res hudo,« je besno tvitnil Trump na račun soustvarjalca omenjenega video posnetka Georgea Conwayja.

V poskusu blatenja svoje svetovalke in njenega moža, je Trump v resnici ugriznil vabo in nehote priznal, da se ga sporočila »Projekta Lincoln« še kako hudičevo dotikajo.

Če ga bodo hkrati stala naslednjih štirih let v Beli hiši, pa bomo izvedeli že zelo kmalu …

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek