REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je Trumpu spodletel poskus prelisičiti zvezne sodnike v tožbi novinarke, ki naj bi jo posilil, nato pa obrekoval

Kako je Trumpu spodletel poskus prelisičiti zvezne sodnike v tožbi novinarke, ki naj bi jo posilil, nato pa obrekovalNenavaden poljubček vsebuje Trumpov genetski material ... Vir: Twitter

Aktualni predsednik ZDA si, soočen s »številnimi in težavnimi« zahtevami, da ponudi dokaze v sodnem procesu zaradi razžalitve, ki ga je proti Donaldu Trumpu konec leta 2019 sprožila znana publicistka, na vse kriplje prizadeva izogniti se sojenju tudi na način, da želi, da tožbeni zahtevek sodišče spremeni tako, da se ne nanaša več nanj osebno, temveč na visokega uslužbenca ameriške vlade.

Skratka, na Predsednika ZDA.

Če bi Trumpu uspel zvijačni predlog, bi se tožba ne več glasila Caroll v. Trump (Caroll proti Trumpu), ampak Caroll v. United States (Caroll proti Združenim državam Amerike), v posledici pa bi lahko tudi stroški postopka šli na pleča nič hudega slutečih ameriških davkoplačevalcev, sam pa bi si prizadeval tudi za imuniteto pred nadaljnjim sodnim pregonom.

Uspeh v tej zadevi bi bil za Trumpa še posebej dragocen v primeru, da 3. novembra izgubi volitve in ne dobi novega predsedniškega mandata.

Zato je Trump svojo prošnjo sodišču oprl na dejstvo, da je izrekel neprimerne besede (v resnici je šlo za obrekovanje) na račun novinarke E. Jean Caroll v času, ko je že zasedal predsedniški stolček v Ovalni pisarni.

Trump zahtevo po izročitvi svoje DNK tožnici, ki ga toži zaradi posilstva, označil za »težavno«
Trump se je v začetku leta izogibal zahtevi po izročitvi svoje DNK tudi drugi tožnici, ki ga toži zaradi posilstva. Vir: Twitter

Toda zvezni sodniki so spregledali manever Trumpovih odvetnikov in njegovo prošnjo - gladko zavrnili.

Ob tem so zapisali, da se »pravosodje ne more vmešavati v tožbeni zahtevek E. Jean Caroll«, ter da, tudi »če bi šlo za 'uslužbenca' takega stanu, domnevno obrekovalne izjave predsednika Trumpa v zvezi z gospo Carroll ne bi spadale v okvir njegove zaposlitve.«

Torej, nič ne bo od skrivanja za predsedniško funkcijo, prav tako pa predsednik ZDA ne sme vzdolž in počez žaliti in obrekovati soljudi, kot se njemu zdi, ne da bi ga za to doletela kazen.

Sodniki so v 59 strani dolgi raszodbi sklenili, da »Predsednik ni 'uslužbenec vlade' v smislu črke zakona,« zato se za svoja sporna dejanja, ki nimajo zveze s poslom, ki ga opravlja, ne more skrivati za funkcijo predsednika ZDA.

Trump se je v prošnji naslovljeni na zvezno sodišče skliceval tudi na to, da se je domnevni seksualni napad (novinarka trdi, da jo je posilil), zgodil nekaj desetletij preden je zasedel mesto v Beli hiši, zato ta del očitkov ni povezan z uradnimi posli Združenih držav, kar pa se obrekovanja tiče, naj bi ga zaščitila predsedniška funkcija.

Toda ameriški sodniki so odločili, da ne morejo sprejeti stališča, da je »skoraj vse, kar predsednik počne, v javnem interesu zaradi njegove funkcije.«

»Vlada te teorije ni podprla in sodišče jo zavrača kot preveč ohlapno,« so sklenili sodniki.

Tako je klavrno propadel Trumpov napor, da sodišče Združene države Amerike razglasi za substituta v primeru tožbe novinarke Caroll, saj je sodišče uvidelo, da je prav on obtoženec v tožbi zaradi klevete.

Američani so sinoči presunjeno brali novice o pričujoči razsodbi in se čudili predrznosti Donalda Trumpa, pa tudi ministrstva za pravosodje, ki je ta predlog podprlo pod taktirko podkupljivega Trumpovega pravosodnega ministra ter Trumpovih odvetnikov.

»Kako grotesken primer bo odslej del naše stalne sodne prakse. Kako so lahko odvetniki Donalda Trumpa sploh lahko podali ta smešni predlog pred sodišče, to presega meje razumnega,« so ospuli komentatorji.

Spomnimo, Trump se je na vse možne načine poskusil izogniti zahtevi odvetnikov novinarke in publicistke E. Jean Caroll, ki so od aktualnega predsednika ZDA zahtevali – njegov genetski material.

Na njenem plašču naj bi se namreč še vedno nahajal določeni genetski material (sperma) sedanjega ameriškega predsednika, ki naj bi jo poskusil posiliti že pred mnogimi leti.

Trump se je sprva branil, češ da je sploh ne pozna.

Toda novinarski arhivi so ga hitro postavili na laž.

To ni edini tak primer - sodišče v ločenem procesu odloča tudi v primeru Summer Zervos, nekdanje televizijske zvezdnice, ki trdi, da jo je Trump prav tako spolno napadel.

»DNA tehnologija je tako napredovala, da je vse kar potrebujemo za zagotovitev genetskega materiala samo 3-sekundni odvzem materiala na paličici iz njegovih ust,« so svojo zahtevo utemeljili odvetniki E. Jean Caroll.

Toda težava Trumpovih odvetnikov ni le, kako zaščiti predsednikov DNK material, ne da bi ta padel v roke odvetnikov tožnice, saj je problem tudi Trumpovo obnašanje. Doslej je namreč že večkrat sodeloval v več postopkih, kljub temu, da je bil že predsednik ZDA, zato je bilo že od začetka jasno, da bo težko ugovarjal postopku E. Jean Caroll, je opozarjal portal Bloomberg.

Odvetniki so zapisali, da želijo z analizo Trumpovega genetskega materiala opraviti »primerjavo z neidentificiranim moškim DNK, prisotnim na obleki,« ki jo je nosila slavna publicistka v trenutku, ko naj bi jo ameriški predsednik v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poskusil spolno zlorabiti.

Carroll je novembra tožila Donalda Trumpa tudi zaradi razžalitve, potem ko je predsednik zanikal njene obtožbe, da jo je posilil.

Nato je Roberta Kaplan, njena odvetnica, zahtevala analizo plašča iz črne volne.

Poljuba: z ženo Melanio (levo), s hčerko Ivanko (desno). Vir: Twitter

Trump je istočasno zapleten še v celo vrsto drugih pravnih sporov.

In v enem od njih sodišče, zaradi obtožb še ene ženske, da jo je posilil – prav tako zahteva vzorec njegove DNK.

Laboratoriji su doslej ugotovili, da so na plašču ene od njih (Caroll) prisotne sledi štirih oseb, od katerih je vsaj ena moškega spola.

Nato so testirali še več drugih ljudi in jih izločili iz te »mešanice«.

Melania Trump Affair

Carroll je že lani poleti obtožila Trumpa, da jo je v luksuznem delu Manhattana v znani trgovini poskusil posiliti v kabini za preoblačenje.

Trump naj bi skupaj z njo vstopil v kabino, ji slekel spodnjice in jo posilil, medtem ko se mu je upirala in nato tudi zbežala na ulico.

Svojo zgodbo je objavila šele junija lani v New York Timesu in tudi v knjigi, tiskani mesec dni zatem.

Trump in Melania

Do poletja 2019 si svoje klavrne izkušnje ni upala deliti z javnostjo v strahu pred maščevanjem Trumpa.

»Obleka Donne Karan še vedno visi v ozadju moje omare, nenošena in neoprana od tega večera,« je dejala in dovolila, da jo slikajo.

Trump se je branil, češ da »hudičevo laže« in da je »nikoli v življenju« ni srečal, čeprav je na neki fotografiji iz leta 1988 videti, da stojita objeta, eden ob drugem.

Preteklost: Trump trdi, da E. Jean Carroll ne pozna. Na fotografiji pa sta Donald Trump in rosno mlada E. Jean Carroll nekoč, sedaj tožnica. Vir: Twitter

Motivacijo tožnice vidi le v tem, da »hoče prodati knjigo.«

Trump pa ni prvi ameriški predsednik, od katerega sodišča zahtevajo vzorce genetskega materiala za DNK analizo.

Hillary Clinton (levo) in slika, na kateri je upodobljen njen mož Bill oblečen v isto modro obleko in rdeče petke, ki so jo preiskovalci odkrili v vili zloglasnega pedofila Jeffreyja Epsteina v New Yorku po njegovi smrti. Vir: Twitter

To so zahtevali tudi od nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona po aferi z Moniko Levinsky, ko so na njeni obleki res našli predsednikovo spermo.

Clintona so ustavno obtožili, da je lagal pod prisego, leta 1998, vendar ga je tedaj večinoma demokratski senat - oprostil.

Zanimivo je, da je novica o tem, da Trumpu ni uspelo prelisičiti zveznih sodnikov v primeru Caroll prišla na plano istega dne, ko je objavljeno, da je dvajset nekdanjih ameriških tožilcev - vsi so republikanci - v torek predsednika Trumpa javno označilo za »grožnjo pravni državi v naši državi« in pozvalo, naj se ga novembra zamenja z nasprotnikom iz vrst Demokratov, nekdanjim podpredsednikom Joejem Bidnom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek