REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prihaja Pozejdon: Rusija splovila novo »podmornico sodnega dne«, ki nosi jedrski podvodni dron

Prihaja Pozejdon: Rusija splovila novo »podmornico sodnega dne«, ki nosi jedrski podvodni dronPodmornica vrste Akula, v ozadju - Belgorod

Po navedbah ruskih virov naj bi Rusija uspešno splovila posebno podmornico, ki lahko nosi in lansira poseben »jedrski dron« Pozejdon

Gre za večnamensko podmornico Belgorod.

Posebnost Pozejdona pa je, da jedrsko konico dostavi pred vhod v pristanišče - in jo nato sproži ... Svoj cilj lahko najde sam, tudi v primeru, če bi matično podmornico potopili.

Druga podobna podmornica Khabarovsk naj bi bila po navedbah virov tiskovne agencije TASS splovljena že konec junija.

Zanimivo je, da prav v tem trenutku ameriška vojska v Barentsevom morju, nedaleč od mesta splovitve opravlja svoje manevre, o čemer je obvestila tudi Moskvo.

Zanimivo je, da prav v tem trenutku ameriška vojska v Barentsevom morju, nedaleč od mesta splovitve opravlja svoje manevre, o čemer je obvestila tudi Moskvo.

To orožje je ruski predsednik prvič napovedal prvega marca leta 2018.

Gre za podmornico brez posadke, ki lahko nosi jedrske ali konvencionalne bojne glave, potuje pod vodo ter s podvodnimi eksplozijami, ki sprožijo »cunami« uniči predvsem obmorske infrastrukturne objekte, skupine letalonosilk in podobno.

Jedrske glave naj bi imele moč okoli 2 megatoni, podmornica pa bi se lahko potopila precej globje kot navadne podmornice, vsekakor preko 1 kilometer globine.

Ruski Belgorod, matična podmornica, ki lahko lansira Pozejdon je podmornica nad podmornicami: Ima višjo silo potiska kot pa so jo imele bojne ladje v prvi svetovni vojni in je dolga 184 metrov.

Ne samo, da je večja od drugih podmornic, ampak je v okviru Projekta 09852 zasnovana za posebne namene.

Na Zahodu špekulirajo o tem, kakšnemu namenu bo služil ta podvodni velikan, mati vseh podmornic, saj po eni od različic naj bi podmornica nosila pet ali šest sodobnih torpedov Pozeidon.

Izpodriv podmornice Belgorod je pod vodo 30.000 ton, pri hitrosti okoli 33 vozlov (61 km / h).

Poganjata jo dva reaktorja OK-650 V s 100.000 konjskimi močmi.

Belgorod najverjetneje ne bo služil za napade na druge podmornice in ladje, toda ne bo namenjen niti prevažanju strateških jedrskih raket.

To je predvsem matična ladja, ki lahko prevaža koristen tovor, kot so mini podmornice, ugotavlja nemški Stern.

Avtor z imenom H.I. Saton je zbral največ informacij o podmornicah.

Domneva, da je Belgorod del mornariške oborožitve iz tajnega sektorja za raziskovanje morskih globin (GUGI), in bi med drugim služil za testiranje novih tehnologij pri gradnji podmornic.

Njegov glavni namen bo transport mini-podmornic razreda Lošarik, ki lahko zaradi robotskih rok delujejo na ekstremno velikih globinah.

Z njihovo pomočjo se lahko v globelih postavljajo boje, ki se uporabljajo za spremljanje ladijskega prometa, ker so podobne naprave že zaznane v Združenih državah Amerike.

Kar pa še posebej skrbi ZDA in zaveznice je dejstvo, da lahko matična podmornica Belgorod prevaža tudi najsodobnejša torpeda vrste Pozejdon (Poseidon).

Belgorod

Kremelj redno poroča o napredku pri konstrukciji tega orožja.

Torpedo Pozeidon je klasično orožje, ki lahko povzroči tudi konec sveta.

Vsak torpedo bo imel termonuklearno bojno glavo dveh megaton.

Podvodna eksplozija takšnega orožja bi lahko takoj uničila vse ameriške letalonosilke hkrati.

Eksplozija v morju pred vzhodno obalo Združenih držav Amerike bi povzročila cunami, na kar bi vodni zid izbrisal celotno obalno območje.

Zato se je ameriški National Interest upravičeno razpisal o grozljivi »100-megatonski jedrski nočni mori« in ob tem spraševal, »kako ustaviti rusko torpedo, ki je morilec mest?«.

V drugem članku pa je časnik predstavil občinstvu »ruske podmornice sodnega dne - oborožene z jedrskim robotskim torpedom«.

In brez takšnih apokaliptičnih vizij, je pogonska tehnika torpeda Pozeidon že dovolj nevarna. Torpedo je dolgo več kot 20 metrov in ima premer približno dva metra.

Lahko se potopi na več kot 1000 metrov in med gibanjem spreminja smer plovbe in globino. Zahvaljujoč jedrskemu pogonu, mu je domet praktično neomejen.

Hitrost orožja pod vodo bo znašala 110 vozlov, oziroma okoli 200 km / h. Da bi to dosegli, bodo morali Rusi najprej rešiti problem superkavitacije relativno velikega Pozeidonovega trupa.

Superkavitacija pa pomeni, da bi bil okoli torpeda ovit zaščitni zračni ovoj, ki bi dramatično zmanjšal trenje med njim in vodo, ter bistveno prispeval k učinkovitosti orožja.

Delite članek