REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsedniško partnerstvo: z ameriškimi vojaškimi letali do zaslužkov za Trumpove hotele na Škotskem

Predsedniško partnerstvo: z ameriškimi vojaškimi letali do zaslužkov za Trumpove hotele na ŠkotskemMelania, Donald in Barron Trump gledajo sončev mrk

Vse kaže, da bi ameriško vojaško letalstvo res lahko - pa čeprav samo posredno - pomagalo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu pri višjih dobičkih njegovega turističnega kompleksa na Škotskem.

Politico je namreč objavil, da se je ameriška vojska z letali pogosto ustavljala na Škotskem, kjer so posadke spale v hotelih, ki jih ima v lasti Donald Trump in pri tem letala napolnila z gorivom na civilnem letališču, kjer je gorivo precej dražje od goriva v vojaških oporiščih v bližini, ki so bila prav tako na voljo.

Toda vse skupaj ni bilo samo naključje.

Trumpova organizacija je leta 2014 vstopila v »partnerstvo« z letališčem v Glasgowu.

Leta 2014 je Donald Trump, potem ko je kupil golf igrišče na Škotskem sklenil dogovor tudi z lokalnim letališčem, ki si je želelo na vsak način povečati število obiskov in pripeljati v deželo več turistov.

In naslednje leto, ko je Trump vstopil v predsedniško tekmo, je Pentagon odločil, da bo isto letališče uporabil kot točko za dopolnjevanje goriva, Trumpove hotele pa za prenočišča posadk.

Trump trdi, da s temi dogovori nima zveze.

Toda dokumenti škotskih agencij kažejo, da sta Trumpova organizacija in sam Trump imela vlogo pri dogovorih med turističnim kompleksom Turnberry in uradnikom na letališču Prestwick v Glasgowu.

Dokumenti, pridobljeni v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja kažejo, da je Trumpova organizacija leta 2014 vstopila v »partnerstvo« z letališčem v Glasgowu.

Trump in Air Force One

Trumpov hotelski kompleks je postal stalna destinacija, kamor so iz letališča pošiljali letalske posadke na počitek, čeprav je kar skoraj 40 kilometrov oddaljen od letališča in ima višje cene.

Letališče pa je imelo poseben dogovor tudi z ameriškim vojaškim letalstvom. Škotsko letališče letalom dobavlja gorivo, poskrbi pa tudi za prenočevanje posadk.

Število teh poletov in postankov ameriških posadk na letališču se je s 180 v letu 2017 dvignilo na 257 lani in 259 do sedaj letos. Teh 259 postankov je vključevalo tudi 220 nočitev. In 917 plačanih računov je letališču prineslo 17,2 milijona dolarjev.

V ameriških letalskih silah sedaj pregledujejo, kolikokrat so njihovi piloti na koncu spali v Trumpovih hotelih in prav zato sedaj kongres vodi preiskavo, kjer ugotavlja, ali niso morda ameriška vojaška letala pomagala »obdržati nad vodo« in prinesti nove dobičke tudi sedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Vojska je ob tem porabila 11 milijonov dolarjev za gorivo na letališču Prestwick, ki je najbližje Trumpovemu hotelskemu kompleksu, čeprav bi cenejše gorivo dobili v vojaškem oporišču.

Celoten primer sedaj preiskuje tudi odbor ameriškega kongresa.

Pentagon se je že odzval s trditvijo, da spanje v Trumpovem hotelu ni bilo dražje in da je bilo celo cenejše od prenočišč v hotelih Mariott, kjer sicer običajno prespijo posadke letal.

Toda obtožbe, da je vojska pravzaprav pomagala pri ekonomskem uspehu Trumpovih podjetij je še veliko več.

Primer je postal zanimiv lani, ko se je ena od posadk z letalom, ki je bilo na poti do Kuvajta ustavila v hotelskem kompleksu Turnberry resort, izven Glasgowa na Škotskem.

Od aprila zato odbor ameriškega parlamenta že preiskuje, zakaj so letala na poti v Kuvajt naredila nenavaden »ovinek,« da bi vojaki lahko spali v luksuznem hotelskem kompleksu, kjer ima predsednik ZDA tudi igrišče za golf.

Vojska je ob tem porabila 11 milijonov dolarjev za gorivo na letališču Prestwick, ki je najbližje Trumpovemu hotelskemu kompleksu, čeprav bi cenejše gorivo dobili v vojaškem oporišču.

Trumpovi hoteli so vojakom sobe sicer ponudili po znižanih cenah, ob tem pa so dobili še pravico do igranja golfa.

Trump golf, Škotska

Toda vse skupaj odpira možnost, da je prav ameriška vojska v finančnem smislu pomagala obdržati Trumpove hotele nad vodo – leta 2017 so imeli namreč ti hoteli za 4,5 milijonov dolarjev izgube, toda prihodki so se jim leta 2018 povečali za 3 milijone dolarjev.

Vse skupaj odpira možnost, da je prav ameriška vojska v finančnem smislu pomagala obdržati Trumpove hotele nad vodo.

Pri tem je obrambno ministrstvo dolgo časa skrivnostno molčalo.

»Obrambno ministrstvo glede te preiskave ni podalo nobenega dokumenta.

Odbor bo prisiljen razmisliti o alternativnih metodah za njihovo pridobitev, v kolikor jih Pentagon ne bo prostovoljno izročil v naslednjih dnevih,« je dejal eden od članov odbora, ki preiskuje zadevo.

Kritično so se odzvali tudi številni ameriški politiki in nekateri odkrito zapisali, da je Donald Trump pač »koruptiven.«

Zanimivo je tudi, da so ob preteklih poletih letala C-17 pogosto pristajala v nemškem oporišču Ramstein Air ali pa oporišču Rota v Španiji, občasno pa še na Azorih in enkrat v Sigonelli v Italiji, kjer so ameriška oporišča.

Za pristanek blizu Glasgowa ni bilo pravega razloga, ker je nedaleč proč tudi britansko vojaško oporišče Lakenheath.

To pa ni edini takšen primer. Znano je, da so v Trumpovih hotelih ob obiskih ZDA pogosto nastanjeni tudi visoki predstavniki Savdske Arabije, veliko pozornost pa je sprožila tudi nedavna odločitev podpredsednika ZDA Mika Penca, da ob obisku Irske prenoči v Trumpovi nepremičnini v Doonbegu, čeprav se je nahajal več sto kilometrov vstran od mesta srečanj v Dublinu.

Nekateri v ZDA tudi zaradi tega že zahtevajo, da se proti predsedniku ZDA sproži ustavna obtožba.