REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pošiljanje F-16: Odločitev ZDA je poteza »degeneriranega hazarderja, ki je izpraznil svoj račun in si sposoja pri igralnici«

Pošiljanje F-16: Odločitev ZDA je poteza »degeneriranega hazarderja, ki je izpraznil svoj račun in si sposoja pri igralnici«F-16. Vir: Telegram, posnetek zaslona

ZDA so dale zeleno luč za izvoz letal F-16 v Ukrajino.

Na Nizozemskem in še v nekaterih državah jih že pripravljajo za predajo.

Zahodni mediji navdušeno poročajo, da bodo ta letala ukrajinski piloti obvladali v samo štirih mesecih. To so novi nadljudje, oziroma - nadpiloti...

Nekateri v tem vidijo nadpovprečne sposobnosti ukrajinskih pilotov.

Verjetno gre za naslednike pilota, imenovanega Duh Kijeva iz začetka vojne...

Tako kot so isti mediji objavljali pravljice o tem, da so Ukrajinci menda sestrelili kar šest Kinžalov.

Drugi opozarjajo, da so po tej absurdni logiki nemški »šturmovci« bili najboljši vojaki Nemčije, ker so imeli za seboj najmanj vežbanja

Toda jasno je, da bodo F-16 po vsej verjetnosti vsaj v začetku pilotirali »upokojeni« piloti iz držav zveze NATOnovi pogodbeniki.

Novico so mnogi pričakali kot novo rešilno bilko za vse bolj uničeno ukrajinsko vojsko. Gre za še en poskus reševanja vojne, ki ne gre v prid Ukrajini s pomočjo »wunderwaffen« oziroma »čudežnih orožij.«

Težava je le v tem, da lovci F-16 niso nobeno čudežno orožje.

Tako kot niso bili javelini, havbice M-777, Leopardi, HIMARS-i, Patrioti, Bradleyji in podobna železnina.

Havbica M-777  Vir: Twitter
Eno od prvih čudežnih orožij za Ukrajino... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V marsičem so zelo podobni temu, kar je Ukrajina imela že do sedaj – in kar je Rusija uničila.

Na Zahodu vsak mesec predstavijo kakšno novo čudežno orožje, ki nato sproži še nekaj valov upanja »branilcem«. Zakaj? Le zato, da bi se vojna še malce zavlekla.

Na Zahodu vsak mesec predstavijo kakšno novo čudežno orožje, ki nato sproži še nekaj valov upanja »branilcem« režima v Kijevu.

Zakaj? Le zato, da bi se vojna še malce zavlekla.

Kajti to je v interesu gospodarja te vojne – ZDA oziroma njene fanatične politične elite, ki si že desetletja prizadeva oslabiti in po možnosti razbiti Rusijo.

Toda nekateri tudi v ZDA opozarjajo, da se ta igra ne bo dobro izšla – za Američane.

Larry C. Johnson, nekdanji visoki analitik ameriške agencije CIA je tako ocenil celotno napoved o pošiljanju ameriških F-16 v Ukrajino: »Podobno kot degeneriran hazarder, ki je izpraznil svoj bančni račun in si zdaj izposoja pri igralnici, da bi nadaljeval z izgubljanjem, Bidnova administracija že obrača smer in se usmerja k dobavi F-16 Ukrajini.«

Johnson nato navaja poročilo CNN: »Predsednik Joe Biden je voditelje G7 v petek obvestil, da bodo ZDA podprle skupna prizadevanja z zavezniki in partnerji za usposabljanje ukrajinskih pilotov na letalih četrte generacije, vključno z letali F-16, je za CNN povedal visoki uradnik administracije.

Odločitev pomeni močan preobrat za Bidna, ki je v začetku tega leta dejal, da ne verjame, da Ukrajina potrebuje F-16.

Usposabljanje naj ne bi potekalo v ZDA, je dejal uradnik, ampak bo verjetno v celoti potekalo v Evropi. Toda ameriško osebje bo sodelovalo pri usposabljanju skupaj z zavezniki in partnerji v Evropi, je dejal uradnik. Pričakuje se, da bo trajalo nekaj mesecev, da se dokonča in uradnik je dejal, da upa, da se bo začelo '"v prihodnjih tednih.'

Odločitev pomeni močan preobrat za Bidna, ki je v začetku tega leta dejal, da ne verjame, da Ukrajina potrebuje F-16. Odločitev o podpori pobude za usposabljanje je padla zelo hitro, so povedali uradniki, sprejel pa jo je Biden po srečanjih z voditelji G7 v Hirošimi na Japonskem, kjer je bila tema 'F-16 v Ukrajino' ključna točka razprave. Britanski premier Rishi Sunak se je v zadnjih dneh še posebej močno zavzemal za države, ki imajo letala v zalogi, da jih pošljejo v Ukrajino, da se bo država lahko bolje branila pred dnevnimi zračnimi napadi Rusije.«

F-16
F-16. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nato sledi Johnsonova ocena tega koraka ZDA: »To je panična poteza Bidnove ekipe. F-16 ne bodo naredili nobenih taktičnih ali strateških sprememb v tirnici te vojne. Obeti Ukrajine, da bo preobrnila ruski uspeh v njeni 'posebni vojaški operaciji', postajajo z vsakim dnem bolj mračni, saj ruske zračne sile in vojska neusmiljeno tolčejo obkoljene ukrajinske čete s hiperzvočnimi raketami, 500-kilogramskimi bombami, brezpilotnimi letali, topništvom in napadi enot.

Podobno kot degeneriran hazarder, ki je izpraznil svoj bančni račun in si zdaj izposoja pri igralnici, da bi nadaljeval z izgubljanjem, Bidnova administracija že obrača smer in se usmerja k dobavi F-16 Ukrajini.

Tempo vojne, ki poteka v Ukrajini, se je močno spremenil v korist Rusije in Ukrajina nima odgovora. Zmanjkuje ji topniških granat, tankov, letal in, kar je najpomembneje, izurjenih poveljnikov, ki lahko izvajajo manevre velikih enot. Zabloda vlada med večino Natovih zaveznikov, ki vztrajajo, da se bo ta vojna vlekla in da se bo Ukrajina še naprej trmasto upirala in izčrpavala Ruse.

Zahodni voditelji bi se morali spomniti opozorila Vladimirja Putina med govorom v ruski Dumi julija 2022: 'Danes slišimo, da nas želijo premagati na bojišču. No, kaj naj rečem? Naj poskusijo. Veliko smo že slišali o tem, da se želi Zahod z nami boriti 'do zadnjega Ukrajinca'. To je tragedija za ukrajinsko ljudstvo, a zdi se, gre vse v to smer. Ampak vsi bi morali vedeti, da na splošno še nismo ničesar resno začeli.'

Nato je Putin dodal: 'Zahodni režimi, pod prevlado ZDA, ki nasprotujejo pogovorom o rešitvi konflikta, bi morali vedeti, da dlje, ko bo (ruski SMO) trajal, težje se bodo pogajali z nami. Vedno znova sem poudarjal nesmiselnost diplomatskih stikov z ZDA/Zahodom s strani Rusije in drugih držav brez njihovega nadzora. Edini jezik, ki ga njihovi vladajoči režimi razumejo, je sila. Noben drug način ukrepanja ni učinkovit pri spopadanju z njimi – poskušati s tem je izguba časa in trudaje spomnil na Putinove besede nekdanji agent Cie.

A to ni edini problem...

Ugled ameriških lovcev F-16 bo lahko zelo trpel, če bodo ta letala vstopila v območje posebnih operacij - opozarja Military Watch Magazine.

»Obstaja velika verjetnost, da lahko letalska flota utrpi znatne izgube tako zaradi obstreljevanja letališč kot v zračnih bojih. To bo resno udarilo po prestižu letala,« piše v publikaciji.

To je seveda res. Sestreljevali so jih že v BiH in nad Srbijo in še marsikje, zato bodo zagotovo padali tudi nad Ukrajino - če in ko jih tja seveda pošljejo.

Vladimir Putin: Ampak vsi bi morali vedeti, da na splošno še nismo ničesar resno začeli.

2. junija 1995 je F-16C Fighting Falcon (serijska številka 89-2032) sestrelil srbski 2K12 Kub SAM (Natovo ime za poročanje: SA-6 'Gainful') blizu Mrkonjić Grada, med patruljiranjem nad Bosno.

2. maja 1999 pa je F-16C Fighting Falcon (serijska številka 88-0550) sestrelil jugoslovanski ZAM SA-3. Letalo je strmoglavilo blizu Šapca, na podeželskem območju Srbije. Pilot, podpolkovnik David L. Goldfein, bodoči general s 4 zvezdicami in načelnik štaba letalskih sil, je preživel in so ga nato rešili.

Ampak padlo jih je še veliko.

Glede na javno objavljene vire je bojno letalo F-16 doseglo 76 sestrelitev drugih letal in bilo šestkrat sestreljeno v zračnih bojih in bilo petkrat sestrejeno s tal.

Ob tem je bilo še šest letal izgubljeno zaradi nesreč ali prijateljskega ognja. Tako je skupno število bojnih izgub F-16 do danes 17.

Toda v vseh teh primerih se F-16 nikoli ni srečal z večplastno protizračno obrambo in s sodobnimi sistemi, v Ukrajini pa ga čaka - najboljša in najsodobnejša na svetu, ruska.

Če bi vojne odločala samo čudežna orožja, bi bilo bojevanje preprosto...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek