REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ponavljanje zgodovine: Nemški tanki znova proti ruskim? Spiegel razkril, katere »Leoparde« bi Berlin lahko dal Kijevu

Ponavljanje zgodovine: Nemški tanki znova proti ruskim? Spiegel razkril, katere »Leoparde« bi Berlin lahko dal KijevuLeopard Bundeswehra je pogosto udeležen tudi v umazanih (ameriških) vojnah po svetu... Vir: Twitter, zajem zaslona

Nemško zavračanje donacije tankov »Leopard« režimu v Kijevu in povezovanje te donacije s pošiljanjem ameriških tankov »Abrams« morda ne bo trajalo dolgo.

Američani seveda ne želijo, da bi se ruska vojska hvalila z uničenimi ameriškimi tanki in Bela hiša prav tako ne želi, da bi jih Rusi zajeli, zato je administracija Joeja Bidna pritisnila na zahodne zaveznice, te pa pritiskajo na Nemčijo.

Rezultat: Berlin je pod hudim pritiskom in vlada kanclerja Olafa Scholza bo zelo verjetno popustila.

Estonija, Latvija in Litva javno pozivajo Nemčijo, naj Ukrajini nujno dostavi proizvedene tanke Leopard.

Vodje diplomacij teh držav Urmas Reynsalu, Edgar Rinkjevic in Gabrielia Landsbergis so to sporočilo objavili na Twitterju.

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je nato dejal, da bo v bližnji prihodnosti obiskal Ukrajino, po možnosti v naslednjih štirih tednih. To je povedal v intervjuju, objavljenem v soboto zvečer za časnik Bild am Sonntag.

»Ni še dokončno določeno,« je Pistorius odgovoril na vprašanje, kam bo šel najprej.

»Vendar pa ni nobenega dvoma, da bom hitro odšel v Ukrajino. Morda celo v naslednjih štirih tednih,« je dejal nemški obrambni minister.

Ob tem se je Pistorius izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje o dobavi nemških tankov Leopard 2 Kijevu.

»O tem vprašanju vodimo zelo tesen dialog z našimi mednarodnimi partnerji, predvsem z ZDA. Da bi bili čim bolj pripravljeni na morebitne rešitve, sem v petek svoji ekipi naročil, naj skrbno preuči vse, da v tem primeru zaradi teh okoliščin ne bi izgubljali časa,« je dejal minister.

Rusi se še zelo dobro spominjajo, kako so nemški tanki nekoč že uničevali njihovo državo, pošiljanje nemških tankov znova proti Rusiji pa po oceni ruskih komentatorjev kaže, da se niso ničesar naučili iz zgodovine.

Potem ko je Poljska že sporočila, da bo dala svoje tanke, ne glede na izvozno dovoljenje Nemčije, ki naj bi ga dobila pozneje, so v Ukrajini slavnostno sporočili, da se posadke tankov že šolajo izven Ukrajine.

Na koncu pa je še nemški Spiegel razkril, katere tanke bi lahko dala Nemčija.

Poleg nemških bi lahko Ukrajina dobila tudi slovaške in češke tanke Leopard, ZDA pa vzpodbujajo članice zveze NATO, da Kijevu donirajo tudi letala F-16.

Po poročanju Spiegla bi Nemčija lahko dobavila Ukrajini 19 tankov Leopard 2 iz rezerv Bundeswehra, ki ima sicer 312 tankov Leopard 2 različnih modelov.

Spiegel poudarja, da ima nemško obrambno ministrstvo od začetka poletja 2022 na voljo podroben seznam različnih modelov Leopard.

Ob tem so jih maja lani poslali v remont 99, enega pa so odpisali.

Ostalo je 212 tankov modelov 2A5, 2A6, 2A7 in 2A7B.

Po navedbah virov Spiegla bi lahko Bundeswehr v Kijev premestil 19 modelov Leopard 2A5 iz lastnih rezerv.

Spiegel poroča o Leopardih
Spieglova novica o Leopardih. Vir: Zajem zaslona

Gre za najstarejšo različico druge generacije tankov.

Trenutno se ti tanki, kot poudarja Spiegel, uporabljajo za »predstavljanje sovražnih sil« med bojnimi vajami in simulacijo sovražnih tankov med manevri.

Nemške oborožene sile bi se lahko najhitreje odrekle tem tankom, saj se uporabljajo le za urjenje. Torej kot - tarče.

Leopard 2
Leopard 2. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Če se bo vlada kanclerja Scholza strinjala z dobavo bojnih tankov Kijevu, bodo nemški modeli Leopard 2A5, kot navaja publikacija, lahko kombinirani z modeli Leopard 2 iz drugih evropskih držav, kot je Poljska.

Tanki, ki so doslej igrali vlogo tarč na nemških poligonih bodo kmalu resnične tarče ruske vojske. Znova...

Odločitev bo zelo verjetno odobril novi nemški obrambni minister Boris Pistorius, saj se prejšnja, »odstopljena« nemška obrambna ministrica s to potezo in zahtevami Kijeva - ni strinjala.

V prid trditvam Spiegla govori tudi dejstvo, da se posadke za Leoparde že šolajo.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pravi, da se bodo ukrajinske sile usposabljale za uporabo bojnih tankov Leopard 2, kljub temu, da Zahod v petek ni sprejel odločitve o tem, ali bo Kijevu dobavil tanke nemške izdelave, saj je Nemčija zavrnila pošiljanje svojih tankov v Ukrajino.

Reznikov je za ukrajinski servis Glasa Amerike v petek povedal, da se bodo ukrajinske enote urile na tankih na Poljskem, odločitev pa je opisal kot preboj.

»Prvi korak je bil narejen: začenjamo programe usposabljanja za (ukrajinske) posadke na Leopardu 2,« je dejal.

Po besedah Reznikova so bili dogovori o usposabljanju doseženi z Varšavo, ki je pred tem privolila v prenos 14 tovrstnih tankov v Ukrajino. A jih bodo lahko prejeli šele po soglasju Nemčije za ponovni izvoz, ki ga je Berlin (za zdaj) zavrnil.

Nemško soglasje pa ni potrebno za urjenje Ukrajincev za upravljanje s tanki Leopard.

Šolanje pa je morda tudi nujno potrebno, saj naj bi poljski tankisti, ki naj bi šli v Ukrajino po poročanju nekaterih poljskih kanalov menda zavrnili ukaze, 14 posadk celo ni želelo, da bi postali udeleženci v spopadih, proti naj bi bila tudi poljska vojska.

Toda zelo mogoče je, da se bodo nemški tanki že kmalu znašli v Ukrajini. »Vrnitev nemških tankov na ukrajinski črnozjom je le še vprašanje časa in situacije na fronti. Trenutno še ni odločitve glede Leopardov. Vendar ne gre računati na doslednost Berlina v tem pogledu. Neposredni dokaz za to je začetek usposabljanja posadk za nemške tanke Leopard 2 s strani ukrajinske vojske. Prezgodaj bi bilo izključiti nenadno 'presenečenje' v obliki nemških tankov v Ukrajini. Formiranje posadk je jasen predpogoj, da se lahko nemška vozila vsak trenutek 'pojavijo' na ukrajinski fronti,« ocenjuje ruski Telegram kanal Slavjangrad.

Tudi ti tanki po oceni strokovnjakov ne bodo bistveno spremenili poteka vojne, lahko pa jo podaljšajo in zaostrijo.

Rusi se še zelo dobro spominjajo, kako so nemški tanki nekoč že uničevali njihovo državo, pošiljanje nemških tankov znova proti Rusiji pa po oceni ruskih komentatorjev kaže, da se niso ničesar naučili iz zgodovine.

Ruski tanki nekoč in danes
Ruski tanki nekoč in danes. Vir: Zajem zaslona, Wikipedia

Tudi ti tanki »gorijo in bodo goreli kot vsi drugi« je Nemcem sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zanimivo je, da so tudi v drugi svetovni vojni Nemci proti Rusom uporabljali praviloma večje in težje tanke, na primer tigre in kraljevske tigre, ki so imeli večji top in težji oklep kot ruski.

Toda bolj mobilni in hitrejši ruski, z bolje oblikovanimi oklepi in bolj vzdržljivo mehaniko so na koncu premagali nemške.

Znamenite nemške tigre so uničevala tudi sovjetska letala. Na primer zgornjega, kraljevskega tigra, v mestu Primorsk, aprila leta 1945.

Vse kaže, da se bo zgodovina (znova) ponovila, tokrat kot farsa...

Tanki, ki so doslej nemškim silam igrali vlogo tarč na domačih poligonih bodo kmalu resnične tarče - ruske vojske. Znova...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek