REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Počasna smrt hollywoodskega mogotca: Weinstein spoznan za krivega spolnega napada in posilstva

Počasna smrt hollywoodskega mogotca: Weinstein spoznan za krivega spolnega napada in posilstvaZloglasni hollywoodski mogotec Harvey Weinstein v spremstvu črede odvetnikov. Vir: Twitter

Newyorška porota je nekdanjega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega spolnega napada prve stopnje in posilstva tretje stopnje.

Ni pa se mogla poenotiti glede najbolj resne obtožbe predatorskega spolnega napada in posilstva prve stopnje, zaradi česar bi mu grozil dosmrtni zapor.

Tako je bil dejansko obsojen zaradi dveh od petih očitanih mu kaznivih dejanj.

Weinstein trdi, da so bili vsi spolni odnosi z ženskami, ki ga obtožujejo napadov, prostovoljni.

Weinstein sicer trdi, da so bili vsi spolni odnosi z ženskami, ki ga obtožujejo napadov, prostovoljni.

67-letnemu Harveyju Weinsteinu vseeno grozi do 25 let zaporne kazni.

Z lisicami na rokah so ga odpeljali v zapor, kjer bo čakal na izrek kazni.

Weinsteina je spolnega napada ali posilstva obtožilo okrog 80 žensk, vendar pa so mu v New Yorku sodili le za prisilen oralni spolni odnos z Mimi Haleyi leta 2006 in za posilstvo igralke Jessice Mann leta 2013.

Harvey Weinstein
Spolni predator: Harvey Weinstein

Za oboje je bil spoznan za krivega, vendar pa v primeru Mannove ne za najhujšo obliko posilstva ampak za posilstvo tretje stopnje, ki prinaša nižjo kazen.

Tožilci so na sodnem procesu poleg omenjenih predstavili še štiri ženske, ki trdijo, da jih je Weinstein posilil ali zlorabil, vendar so njihovi primeri že zastarali.

Newyorška zakonodaja je tožilcem omogočila, da jih vseeno predstavijo kot prikaz vzorca obnašanja Weinsteina skozi leta, kar je bila podlaga za obtožbo predatorskega spolnega napada, ki lahko vodi v dosmrten zapor.

Dawn Dunning, Lauren Young, Tarale Wulff in igralka v seriji Sopranovi Annabella Sciorra – so pričale zato, da bi sodniki lahko razumeli način obnašanja Weinsteina.

Do obsodbe je prišlo zatem, ko je njegova glavna branilka odvetnica Donna Rotunno poroti predlagala, da naj uporabi »naš newyorški razum« in sklene, da »Weinstein ni kriv.«

Ob sklepnih govorih je obramba Weinsteina orisala kot žrtev, ki je bila vpletena v soglasne in včasih »transakcijske« odnose z ženskami, ki so ga obtoževale.

Obtožba pa ga je slikala kot »nasilnega posiljevalca«, ki je izkoriščal ženske, ki so mu bile podrejene.

Celoten proces je zeo pomemben za gibanje #MeToo, v katerem so številne ženske po vsem svetu pričale, kako jih je nekdanji filmski »mogul« prisiljeval v seks.

Miriam Haley je pričala o tem, kako jo je Weinstein prisilil v oralni seks v njenem stanovanju leta 2006, Jessica Mann pa je opisala posilstvo leta 2013.

Celoten proces je zeo pomemben za gibanje #MeToo, v katerem so številne ženske po vsem svetu pričale, kako jih je nekdanji filmski »mogul« prisiljeval v seks.

Svoje izpovedi je podalo več kot 80 žensk.

Po sojenju v New Yorku pa Weinsteina čaka še sojenje v Los Angelesu.

Tu se bo soočil z devetimi točkami obtožnice, ki se nanašajo na spolni napad in posilstvo iz leta 2013.

Weinstein se bo na obsodbo pritožil. Sooča pa se tudi z več deset civilnimi tožbami.

Weinstein se je že maja leta 2018 predal policiji, ki ga je aretirala, mu vzela prstne odtise in odprla kartoteko, nakar so ga na sodišču seznanili z obtožnico in mu izrekli varščino.

Nemudoma je plačal milijon dolarjev varščine, vendar pa naj bi sedaj kljub temu končal v zaporu.

Tudi igralka Uma Thurman, ki je z Weinsteinovo produkcijsko hišo Miramax sodelovala pri kar sedmih filmih, je Weinsteina obtožila spolnega nadlegovanja in sodi med tiste, ki so veseli za počasno »smrt« hollywoodskega mogotca.

Spomnimo, slavna igralka je nedavno zapisala: »Vesel zahvalni dan vsem! Razen tebi Harvey in vsem tvojim podlim pomagačem. Vesela sem, da gre tako počasi – ne zaslužiš si metka«.

Tako se je pridružila številnim Weinsteinovim žrtvam, ki želijo, da bo »smrt« nekoč priljubljenega hollywoodskega producenta - počasna in boleča ...

Toda Weinstein se je za zdaj zaporu - izognil. Po poročanju britanskega The Daily Star naj bi namreč Harveyja Weinsteina po obsodbi premestili iz zapora - v bolnišnico Bellevue na Manhattnu.

Obsojenega filmskega mogotca so poslali v bolnišnico in ne v zapor potem, ko se je takoj po razsodbi pritožil zaradi »bolečin v prsih.«

Delite članek