REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo: Večina glasov za vojne stranke in vojnohujskaške politike bo EU prinesla – konvencionalno in jedrsko vojno

Opozorilo: Večina glasov za vojne stranke in vojnohujskaške politike bo EU prinesla – konvencionalno in jedrsko vojnoS svojim glasom za vojne stranke, tudi slovenske, so in bodo to pot v novo vojno v Evropi omogočili tudi vsi, ki bodo nerazumno - glasovali za njih in njihove kandidate. Vir: Posnetek zaslona, X

Neposredno pred evropskimi volitvami je že jasno, v katero smer gre Evropska unija.

Prav imajo tisti analitiki, ki so opozorili, da se Evropa še ni dotaknila dna in da bo morala še skozi veliko večje krize, vojne in propad, predno bodo ljudje na volitvah stare politike, ki so jih pripeljali v novo tragedijo - poslali z oblasti.

To se, žal, kaže tudi na slovenskih volitvah za Evropski parlament.

In da ne bo pomote: s svojim glasom za vojne stranke so in bodo to pot v novo vojno v Evropi omogočili tudi vsi, ki bodo nerazumno - glasovali za njih.

Projekcije kažejo, da bodo večino poslancev v EP, ob veliki podpori »osrednjih« medijev, ki pri tem nosijo polno odgovornost - zasedli vojnohujskaški politiki.

To so politiki, ki kandidirajo na listah SDS, NSi, Svobode, SD, SLS in vseh ostalih strank razen štirihLevice (ki pa sedi v vladi, ki razpihuje vojne), liste Uroša Lipuščka, liste Nič Od Tega in stranke Resnica.

Čeprav se volivcem predstavljajo razlike med temi strankami je namreč res le to, da je najpomembnejše vprašanje, o katerem se te stranke razlikujejo, vprašanje vojne ali miru.

Te volitve zato odločajo o vojni ali miru.

Vse te stranke, ki se razlikujejo po imenih so namreč v resnici le ena velika stranka vojne, tako kot sta tudi demokratska in republikanska stranka v ZDA denes v resnici zliti v eno samo, vojno stranko (war party) z dvema frakcijama.

Rishi Shunak je razpisal volitve, ker ne želi biti predsednik vlade v času vojne. Če je že tako daleč, da se predsedniki vlad odrekajo položajem, saj so pred nami tako hudi časi - kaj nas torej še čaka v resnici?

In vsak glas za stranke vojne je zato tudi v Sloveniji glas za zelo hudo tragedijo, ki jo bo Evropa doživela v prihodnje.

Opozorila, ki prihajajo iz Rusije je zato potrebno vzeti skrajno resno.

Dogodki se bodo namreč pričeli odvijati hitro.

Prav to je razlog, da je na primer Rishi Sunak, po informacijah iz dobro obveščenih vojaških krogov iz Združenem kraljestvu razpisal nove volitve na Otoku.

Zato, ker ne želi biti predsednik vlade v času vojne.

Zato bo mesto predsednika vlade raje prepustil opoziciji, Keithu Starmerju.

Vir: Posnetek zaslona, X

Samo deset dni pred tem, ko še ni želel napovedati volitev je imel Sunak velik govor, v katerem je dejal, da je svet »bližje nevarni jedrski eskalaciji kot kadar koli po kubanski raketni krizi«.

Dejal je tudi, da bo naslednjih pet let »nekaj najnevarnejših ... kar jih je naša država kadarkoli poznala.«

Volitve je razpisal v trenutku, ko njegova stranka za laburisti zaostaja za 21 odstotkov.

Le kdo bi storil kaj takega? 

Če je že tako daleč, da se predsedniki vlad de facto odrekajo položajem, saj so pred nami tako hudi časi - kaj nas torej še čaka v resnici?

Ruske rakete kratkega dosega
Ruske rakete kratkega dosega. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Poglejmo na primer analizo najuglednejšega ruskega stratega, ki mu pogosto prisluhne tudi Vladimir Putin.

Prav včeraj sta bila znova skupaj za mizo.

Med plenarnim zasedanjem Sanktpeterburškega mednarodnega gospodarskega foruma (SPIEF), ki se ga udeležujejo udeleženci iz 136 držav je politolog Sergej Karaganov, eden najuglednejših ruskih strokovnjakov za mednarodne odnose in varnost, pozval Putina, naj posodobi rusko jedrsko doktrino, da bo omogočila jedrske povračilne ukrepe proti državam, ki Rusijo napadejo s konvencionalnim orožjem.

Glede na to, da je več zahodnih držav – vključno z ZDA, Francijo in NemčijoKijevu pred kratkim izdalo dovoljenje za uporabo njihovih raket v napadih dolgega dosega na rusko ozemlje, je Karaganov trdil, da so te države postale samozadovoljne in da jih je treba spomniti na jedrske zmogljivosti Rusije.

»Ponoreli so, zlasti Evropejci,« je dejal Putinu. »Tako se obnašajo živali. Če obstaja čreda hijen ali divjih psov in imate palico, jih lahko zadržite. Obstaja pa velika verjetnost, da vam raztrgajo oblačila, in če se utrudite, vas ugriznejo do smrti. Če jih lahko ubijete nekaj, pa se bodo razpršili.«

»Ponoreli so, zlasti Evropejci,« je dejal sloviti politolog Putinu. »Tako se obnašajo živali. Če obstaja čreda hijen ali divjih psov in imate palico, jih lahko zadržite. Obstaja pa velika verjetnost, da vam raztrgajo oblačila, in če se utrudite, vas ugriznejo do smrti. Če jih lahko ubijete nekaj, pa se bodo razpršili.«

Sledila je še izmenjava šal o hijenah s predsednikom Zimbabveja, ki prave hijene seveda dobro pozna, ker jih imajo doma veliko v rezervatih.

Toda podton te razprave je bil v resnici zelo resen.

Zahodni mediji so vse to seveda v celoti cenzurirali.

Še bolj natančno je smer razmišljanja ruskih geopolitikov Karaganov pojasnil že prej, 23. maja, ko je bil gost ruske državne televizije.

Tako v Rusiji vidijo Evropejce - kot hijene
Tako v Rusiji vidijo Evropejce - kot hijene. Vir: Posnetek zaslona, X

Karaganov je strokovnjak in strateg predvsem na področju jedrske varnosti, je pa tudi tvorec strategije obračanja Rusije na Vzhod (proti Kitajski in Aziji kot celoti) v prvi polovici tega stoletja.

Odzval se je na ameriške napovedi o morebitni »zeleni luči« Kijevu za napade ameriških in zahodnih raket na ruske vojaške in industrijske cilje. Karaganov meni, da se »Evropa psihološko pripravlja na vojno z Rusijo, a da nanjo še ni pripravljena«.

Popolnoma jasno je, meni, »da si nekdo znotraj nje (Evrope) želi to vojno«. To razlaga kot stopnjo propagande in protiruske retorike brez primere, »ki je ni bilo niti v tretjem rajhu«.

Karaganov meni, da (evropski strategi) »preprosto ne vedo, v kaj se spuščajo«.

Meni, da je Rusija »predolgo trpela z zanašanjem na zdrav razum« in da je nujno, da začne »čim prej dvigovati lestvico zaostrovanja«.

Navaja, da je Moskva že prej opozorila Washington, da bo v primeru napada z ameriškimi raketami dolgega dosega odgovorila z ruskim napadom na ameriške vojaške baze (predvsem v Evropi) in da to ne more biti razlog za jedrsko vojno, ker so Američani v tem smislu veliko bolj občutljivi kot Rusija, saj imajo po svetu neprimerljivo več vojaških oporišč, ob tem pa ima Rusija zdaj veliko večjo strateško prednost zaradi visoke stopnje modernizacije jedrskega arzenala, kar je nekaj, kar ZDA šele čaka in je dolgotrajen in drag proces.

Karaganovu se zdi noro nenehno zviševanje praga tega, kar Washington misli, da lahko nekaznovano počne v Ukrajini, od napovedi pošiljanja vojakov Nata na urjenje do napadov na rusko ozemlje z orožjem dolgega dosega, ne da bi to izzvalo eskalacijo.

Meni, da je Rusija »predolgo trpela z zanašanjem na zdrav razum« in da je nujno, da začne »čim prej dvigovati lestvico zaostrovanja«.

Prvi cilji Rusije v tujini bodo, če se bo spirala nasilja s strani Zahoda nadaljevala po njegovi oceni Poljska, Nemčija, baltske države, Romunija.

Meni, da se je eskalacija z ruske strani šele začela z omenjenimi vajami s taktičnim jedrskim orožjem, »ki lahko doseže vse točke v Evropi«.

Obenem meni, da bi morala Rusije ta proces še pospešiti in da ni prepričan, da bo to (taktične jedrske vaje) dovolj za ohladitev razgretih glav.

Poleg tega je prepričan, da bo Rusija zelo kmalu, »z 99-odstotnim jamstvom«, prešla na znižanje praga za uporabo jedrskega orožja v svoji doktrini.

Jedrska vojna med Rusijo in ZDA - na evropskih tleh?
Jedrska vojna med Rusijo in ZDA - na evropskih tleh? Vir: Posnetek zaslona, X

Ruska jedrska doktrina namreč za razliko od ameriške, ki omogoča tudi »ofenzivno« in prvo uporabo jedrskega orožja, sicer dopušča možnost ruskega jedrskega protinapada, četudi bo rusko ozemlje napadeno le s konvencionalnim orožjem, vendar pod pogojem, da bi to lahko povzročilo eksistencialno grožnjo obstoju države.

Ta klavzula ga moti že dolgo, je dejal Karaganov.

Meni, da je znižanje praga za uporabo jedrskega orožja najboljši način za prekinitev nenehnih prizadevanj za izzivanje tretje svetovne vojne.

Karaganov meni, da bo morala Rusija v primeru nadaljnje eskalacije Zahoda s konvencionalnim orožjem udariti po Natovih (ameriških) bazah na Poljskem, v Nemčiji ali Romuniji (od koder gre večina vojaške pomoči Ukrajini).

Opozarja, da bo ukrajinska vojna, če se bo nadaljevala, »neizogibno vodila v jedrsko vojno«, in da so »ZDA zainteresirane za njeno dolgo trajanje, medtem ko so Evropejci izgubili razum«.

In da mora Moskva to takoj »podkrepiti z grožnjo, da bo v primeru protiodgovora na ruskem ozemlju sledil omejen napad z jedrskim orožjem na te iste baze«.

Ker torej ne verjame, da je Zahod sposoben diplomacije, Karaganov meni, da je treba vojaške akcije prenesti v države zavezništva NATO, najprej z demonstrativnimi konvencionalnimi napadi, nato pa zagroziti z jedrskimi.

Če bi se zgodili, bi v teh bazah umrlo več deset tisoč ameriških vojakov, nadaljuje in dodaja, da si takšnega scenarija nikoli ne bi želel.

In tudi ameriški strokovnjaki opozarjajo, da se ZDA tudi v primeru konvencionalnega ali jedrskega napada Rusije na cilje v Evropi zaradi lastne varnosti ne bi vmešale v spopad.

Karaganov je zato že lani predlagal, na primer, uničenje Poznana na Poljskem z jedrskim orožjem. Putin se je tem idejam upiral, toda ameriška in evropska politika ga potiskata v kot, kjer ne bo več imel veliko izbire.

Ukrajinski teroristični napadi na mesta v Rusiji to potrjujejo. Samo v zadnjih napadih s Himarsi in bombo v mestu Sadovoje je umrlo preko 22 ljudi.

Ukrajinci so na lokalno trgovino odvrgli najprej bombo, nato so, ko so prišli rešilci, mesto zadeli še s HIMARS-i.

»Toda premikamo se proti svetovni vojni in naše vodstvo se bo moralo soočiti s strašno moralno izbiro, in če je ne bomo naredili, bomo porazili sebe in preostali svet,« pravi Karaganov.

Opozarja, da bo ukrajinska vojna, če se bo nadaljevala, »neizogibno vodila v jedrsko vojno«, in da so »ZDA zainteresirane za njeno dolgo trajanje, medtem ko so Evropejci izgubili razum«.

In da ne bo pomote: S svojim glasom za vojne stranke, tudi slovenske, so in bodo to pot v novo vojno v Evropi omogočili tudi vsi, ki bodo nerazumno - glasovali za njih in njihove kandidate.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek