REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo iz Moskve: F-16 so prevara in kamuflaža, NATO se pripravlja na prikrito zračno posredovanje v Ukrajini!

Opozorilo iz Moskve: F-16 so prevara in kamuflaža, NATO se pripravlja na prikrito zračno posredovanje v Ukrajini!Ukrajinska vojska je v vse bolj obupnem stanju. A na pomoč bi lahko prišla zračna konjenica v obliki letal zveze NATO. Kako, o tem menda pravkar razmišljajo v Ramsteinu, ameriškem oporišču v Nemčiji... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinska vojska je v vse bolj obupnem stanju. Primanjkuje ji orožja, zlasti težjega, še bolj pa streliva. Ni več dovolj vojakov.

Predvsem tisti najboljši so že zdavnaj padli. To sedaj sramežljivo, a vse bolj odkrito razkrivajo tudi nekateri zahodni časniki.

Zahodni mediji, vključno s slovenskimi, le tu in tam še uspejo objaviti kakšno zgodbo o »uspehih« ukrajinskih sil.

Gre za marginalne, nepomembne zadeve o tem, kje je kakšen dron zadel kakšen tank in podobno.

Na pomoč Ukrajini bi namreč lahko prišla zračna konjenica v obliki letal zveze NATO. Kako, o tem menda pravkar razmišljajo v Ramsteinu...

Medtem pa se ukrajinska vojska sesuva. Tudi pojavljanje vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega po skoraj mesecu dni okrevanja v zelo kratkem posnetku ni nikogar navdalo z navdušenjem.

Zalužni se je pojavil v obleki brez čina, sedeč za mizo. Spregovori je le nekaj besed o tem, kako je čas, da si Ukrajinci povrnejo »naše.«

Nekateri analitiki dvomijo v avtentičnost posnetka, drugi pa opozarjajo na dejstvo, da posnetek sedečega poveljnika bolj kot ne kaže, da so bile informacije o tem, da je bil hudo ranjen, točne.

Ob tem je ukrajinska protiletalska obramba izčrpana.

Sovjetskih raket bo počasi zmanjkalo, zahodnih protiletalskih raket pa nimajo dovolj.

Padec Bahmuta/Artemovska je razkril, da je ukrajinska vojska v tej klavnici pustila najmanj 50.000 mrtvih vojakov in na koncu ne glede nato izgubila nadzor nad strateško pomembnim mestom.

Vir: Posnetek zaslona

Ukrajna zato »fingira« protiofenzivo. Pomoč zaveznikov je nujna, a to bi pomenilo neposreden vstop zveze NATO v vojno.

In morda se prav to sedaj pripravlja – pod krinko »manevrov.«

Na pomoč Ukrajini bi namreč lahko prišla zračna konjenica v obliki letal zveze NATO. Kako, o tem menda pravkar razmišljajo v ameriškem oporišču v Nemčiji, v Ramsteinu...

Vir: Posnetek zaslona

Kot poroča John Helmer iz Moskve namreč »obstaja velika nevarnost, da bodo čez tri tedne sile ZDA in Nata poskusile neposreden boj proti Rusiji

Da je to zelo mogoče kaže tudi prihod ameriške letalonosilke Gerald Ford pred Oslo.

Operativni načrt je napad iz romunskega zračnega prostora na jugu in baltskih držav na severu, pod krinko Natove vaje, imenovane »Air Defender 23«, in pod kamuflažo ameriških bojnih letal F-16, ki naj bi jih upravljali ukrajinski piloti. Kdo bo v njih zares sedel, je drugo vprašanje.

Do zračnih manevrov prihaja po porazu ukrajinskih kopenskih sil pri Artemovsku (Bahmut) in strateškem porazu ameriškega raketnega sistema Patriot pri Kijevu, ki so ga uničili z rusko hiperzvočno raketo Kinžal 16. maja.

Če je mogoče najti nekaj tisoč plačancev za kopensko bojevanje je seveda mogoče hitro najti tudi 50 ali sto upokojenih pilotov članic zveze NATO, ki znajo upravljati z F-16.

V manevre – ali boj – naj bi bilo vključenih preko 200 letal zveze NATO.

»To je največja napotitvena vaja od ustanovitve Nata,« piše v napovedi, ki jo je objavil štab Nata.  

Pod poveljstvom v ameriških bazah v Nemčiji, domnevno pod vodstvom nemških častnikov, naj bi 100 ameriških letal nacionalne garde (Air National Guard) iz 35 različnih ameriških držav priletelo čez Atlantik, da bi sodelovalo na Air Defender 2023.

Poleg »nevidnih« letal F-35 bo v vajah sodelovalo še več kot 20 različnih tipov letal in pilotov ter letalcev iz 24 držav, ki bodo skupaj vadili operacije zračnega bojevanja nad Nemčijo, pa tudi nad vzhodno Evropo na meji Nata.

Grippen. Vir: SAAB, posnetek zaslona

Med njimi bodo reaktivna letala Eurofighter, F18, F16, A10, in Saab Gripen.

Lahko bi prišlo do združenih Natovih napadalnih operacij iz oporišča Ramstein v Nemčiji, sedeža zavezniškega zračnega poveljstva v Evropi, od koder bosta potekali dve vzporedni operaciji.

Nemška napoved pa pravi, da želijo skupaj z Ukrajino kot enim od »naših partnerjev v vzhodni in jugovzhodni Evropi spodbujati kolektivno obrambo skupnih vrednot (svoboda, demokracija, blaginja)« pri čemer je »napad na eno državo Nata napad na odzivnost zračnih sil« in pri tem se »zavezniške zračne sile prve odzovejo.«

Pri tem pa bi lahko prišlo do združenih Natovih napadalnih operacij iz oporišča Ramstein v Nemčiji, sedeža zavezniškega zračnega poveljstva v Evropi, od koder bosta potekali dve vzporedni operaciji.

»Dve Natovi vaji, RAMSTEIN DUST za Natove zmogljivosti premestljivega zračnega poveljevanja in nadzora, DARS in RAMSTEIN GUARD za elektronsko bojevanje sta povezani v našo vajo,« piše v načrtu.

Toda vedeti je treba, da do zračnih manevrov prihaja po porazu ukrajinskih kopenskih sil pri Artemovsku (Bahmut) in strateškem porazu ameriškega raketnega sistema Patriot pri Kijevu, ki so ga uničili z rusko hiperzvočno raketo Kinžal 16. maja.

Po informacijah, ki jih je zbral John Helmer bi lahko bili manevri uporabljeni za aktivno vpletanje zveze NATO v vojno v Ukrajini.

Uporaba Natovih vaj za prikrivanje aktivnih napadov na ruske tarče je bila prvič prikazana septembra lani, ko so po mornariški vaji BALTOPS razstrelili plinovod Severni tok.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pred kratkim, 13. maja, naj bi ZDA izvedle podobno »zasedo« in v zračno past ujele ruska letala, ko so bili lovski bombnik Su-34, spremljevalec zračne obrambe SU-35 in dva helikopterja Mi8 sočasno zadeti in sestreljeni v ruskem zračnem prostoru nad regijo Brjansk.

Bela hiša in Pentagon sta poskušala zmanjšati pomen napada rakete Kinžal proti sistemu Patriot.

Ameriški uradniki so trdili, da je bila »škoda minimalna« in da v 90-članski posadki sistema ni bilo žrtev.

V poročilih ruske obveščevalne službe z dne 18. in 20. maja je bilo navedeno, da so bili »večnamenska radarska postaja in pet lanserjev protiletalskega raketnega sistema Patriot, ki ga proizvajajo ZDA, zadeti in popolnoma uničeni«.

V poročilih ruske obveščevalne službe z dne 18. in 20. maja pa je bilo navedeno, da so bili »večnamenska radarska postaja in pet lanserjev protiletalskega raketnega sistema Patriot, ki ga proizvajajo ZDA, zadeti in popolnoma uničeni«.

V naslednjih dneh so ruske vojaške operacije okrepile napade z raketami dolgega dosega, ki ciljajo na komplekse protiletalske obrambe, železniške ranžirne postaje, gorivo in zaloge streliva, skladišča opreme in rezervna zbirna območja na zahodu Ukrajine, vključno s Hmelnitskim, Rivnom, Žitomirjem in Lvovom.

Obseg napadov presega operacije iz »prejšnjih mesecev«, komentira veteran Natovih sil. »To je zdaj polna akcija. Zdaj, ko se je zračna obramba ZDA/NATO izkazala za neuporabno proti ruskim udarnim zmogljivostim, pričakujem, da se bodo letala povzpela v nebo. To je vse, kar jim je ostalo.«

Vir se strinja z upokojenimi ameriškimi vojaškimi strokovnjaki v alternativnih medijih, ki ne verjamejo, da dobava starih letal F-16 Kijevu dodaja pomembno zmogljivost zračne obrambe ali zračnega napada proti Rusiji.

F-16 za Ukrajino so prevara, kamuflaža za veliko globlji Natov načrt napada, opozarja vir.

F-16
F-16 čakajo nevarne razmere - integriran sistem ruske protizračne obrambe. Vir: Telegram, posnetek zaslona

»Kaj pa, če bi bili F-16 le kritje za ameriška letala F-22 ali druga ameriška letala v romunskem ali poljskem zračnem prostoru, ki bi streljala s svojim orožjem?,« opozarja vir.

To bi lahko bila resna grožnja v času »vaj« iz Ramsteina; te naj bi potekale od 12. do 24. junija, malo zatem pa naj bi se zgodil vrh zveze NATO, kjer bo znova glavna tema Ukrajina.

Vse skupaj bi se lahko zapletlo, če bi bila sredi vojne Ukrajina ena od držav sodelujočih v »manevrih«.

Nemška vojska je manj zadržana glede identitete »partnerjev«, vključenih v Air Defender 23, za razliko od držav članic Nata.

Kaj pa, če bi bili F-16 le kritje za ameriška letala F-22 ali druga ameriška letala v romunskem ali poljskem zračnem prostoru, ki bi streljala s svojim orožjem?

Nemci trdijo, da »naši vzhodni partnerji sodelujejo pri vaji z zračnimi sredstvi in načrtovalci v štabu zračnih operacij. Poleg tega načrtujemo in izvajamo vsakodnevne misije za prikaz sile na Natovem vzhodnem krilu.«

Luftwaffe načrtuje »tri velike kompozitne zračne operacije vsak dan – s približno 40-80 letali vsak dan ter elementi poveljevanja in nadzora. Vse skupaj je to okoli 250 naletov na dan.«

»Ustvarili smo tri velika območja vadbe na vzhodu, jugu in severu Nemčije, ki jih bomo uporabljali vsak dan v zaporednem aktiviranju. Poleg tega sta naši sosedi Poljska in Češka ponudili svoja vojaška območja za tako imenovano nadaljevalno usposabljanje, kar pomeni manjše vaje zračne obrambe zunaj velikih valov.«

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Air Defender je odziv na rusko agresivno vojno,« je izjavila nemška vojska.

»Vojna v Ukrajini določa našo sedanjost in oblikuje našo prihodnost ... Z Air Defenderjem pošiljamo jasen signal, da absolutno zagotavljamo varnost zavezništva. Brez 'če' ali 'ampak'. Moramo trenirati, kakor da se borimo, da se bomo lahko borili, kot smo trenirali.«

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je še odločnejši, saj podpira (formalno: ukrajinske) zračne napade na rusko ozemlje in gradi nemško-poljska bojna podporna oporišča na poljski strani meje z Ukrajino.

V takšnem vojaškem spopadu je »povsem normalno«, je dejal Pistorius, »da se napadena stran premakne tudi na nasprotnikovo ozemlje, da na primer preseka oskrbovalne poti.«

Viri verjamejo, da če in ko bosta Poljska ali Romunija dovolili, da »ukrajinski« F-16 vzletajo z lokalnih letališč in napadajo ruske sile, bodo poljske in romunske letalske baze postale ruske raketne tarče, tako kot so bile baterije Patriot. Istočasno bo tudi zračna podpora ZDA in Nata za takšne napade F-16, vključno z bojnimi sistemi AWACS in RC-135 v zraku postala stranska tarča.

A kaj bi se zgodilo, če bi podobno logiko uporabila tudi Rusija - in presekala ne oskrbovalne poti, pač pa  napade iz prostora izven Ukrajine?

NATO in Rusija se zato nahajata v izjemno nevarnem položaju.

Poveljnik nemške Luftwaffe je sicer generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, ki nima izkušenj bojevanja s tehnološko naprednim nasprotnikom kot je Rusija, saj se je, kot komentira Helmer, »povzpel od nabornika do generala, brez da bi se je kdaj soočil z nasprotnikom v zračnem boju. Njegova edina vojaška akcija do danes je bilo odmetavanje bomb na afganistanske civiliste.«

Južno od ukrajinskega bojišča bosta v operacijah Air Defender 23 sodelovali tudi Romunija in Bolgarija.

Te operacije še zdaleč niso nove in niso presenečenje za Ruse, ki delujejo v Črnem morju in s Krima.

Toda če bo ruska vojaška obveščevalna služba prišla do spoznanja, da se zračni napadi letal ZDA in Nata pripravljajo pod krinko napadov »ukrajinskih F-16«, morda v času nove »protiofenzive«, potem Helmerjevi viri pričakujejo »asimetričen odgovor« Rusije.

Vir: Posnetek zaslona

Viri verjamejo, da če in ko bosta Poljska ali Romunija dovolili, da »ukrajinski« F-16 vzletajo z lokalnih letališč in napadajo ruske sile, bodo poljske in romunske letalske baze postale ruske raketne tarče, tako kot so bile baterije Patriot.

Istočasno bo tudi zračna podpora ZDA in Nata za takšne napade F-16, vključno z bojnimi sistemi AWACS in RC-135 v zraku postala stranska tarča.

Članice zveze NATO sicer trdijo, da vojne z Rusijo nočejo, a delajo vse, da bi se v vojno vpletle. To bi se očitno res lahko zgodilo – pod krinko angažiranja »podarjenih« letal F-16 Ukrajini.

Moskovski varnostni analitik je Johnu Helmerju pojasnil tudi, zakaj je sedanja strategija Rusije takšna, da sili zvezo NATO v akcijo.

Glede na to, da je Nemčija zdaj v recesiji, v katero ji bo najverjetneje sledilo Združeno kraljestvo, nato pa še Italija in Francija, ki ne zaostajata veliko, bo prišlo do zelo velikega izčrpanja javne podpore vojni in val proti ukrajinskim beguncem se bo dvignil. To pomeni, da mora Rusija vojno nadaljevati še nekaj let.

»Recimo, da Američani kljub vsem tem vojaškim opozorilom in grožnjam ne storijo ničesar in ostajajo pri dobavi novejšega in po njihovem mnenju boljšega orožja in sistemov. Istočasno Ukrajinci nadaljujejo s svojimi naključnimi čezmejnimi napadi in na fronti v Donbasu poskušajo z velikim udarcem v to ali ono smer. Kaj bodo Rusi storili kot odgovor? Počakali do zime in v tem času okrepili napade na tarče elektroenergetske infrastrukture ter skladišč orožja in goriva?

Če lahko Rusi s tem vojskovanjem obdržijo dovolj visok 'davek' na ukrajinski strani, mora za državo z manj kot 20 milijoni prebivalcev priti prelomna točka, ki ji ne more slediti. In potem bo veliko vprašanje, kdo bo popustil?

Ali bodo Zelenskega odstavili neonacisti ter Poljaki in Madžari, ki bodo prenehali z boji zaradi Donbasa in se zavzeli za priključitev svojih območij k domovinam? Meni se to zdi zelo uporabna strategija, zaradi katere se splača celo leto ali dve izvajati samo zelo usmerjene napade.

Glede na to, da je Nemčija zdaj v recesiji, v katero ji bo najverjetneje sledilo Združeno kraljestvo, nato pa še Italija in Francija, ki ne zaostajata veliko, bo prišlo do zelo velikega izčrpanja javne podpore vojni in val nezadovoljstva proti ukrajinskim beguncem bo naraščal. To pomeni, da mora Rusija vojno nadaljevati še nekaj let, ker sankcije ne bodo popustile, vendar ji za zmago ni treba žrtvovati ljudi. Ni treba hiteti.«

In zato se zvezi NATO - mudi…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek