REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odzivi na razstrelitev ruskih plinovodov: »Kdor ima takšne prijatelje, ta ne potrebuje sovražnikov!«

Odzivi na razstrelitev ruskih plinovodov: »Kdor ima takšne prijatelje, ta ne potrebuje sovražnikov!«Biden in Severni tok... Vir: Zajem zaslona, Telegram

Vse več je komentarjev, v katerih politiki, analitiki in novinarji opozarjajo na nelogičnosti obtožb na račun Rusije, ki naj bi menda sama razstrelila lastne plinovode, da bi tako nagajala Evropski uniji in ZDA.

Nalepke, na katerih je slika Joeja Bidna in napis »Jaz sem to storil!«, ki so se doslej pojavljale v glavnem na bencinskih črpalkah, na merilcih za ceno natočenega goriva kot kritika politike sedanjega ameriškega predsednika - so se sedaj pojavile tudi na spletu, ob mehurjih v Baltskem morju, kjer ogromne količine 10-krat nevarnejšega metana v primerjavi z ogljikovim dioksidom že uničujejo tudi našo atmosfero.

Da je lastne plinovode razstrelila kar Rusija, je še vedno neverodostojna teza, ki jo ves čas ponavljajo vodilni poljski, ameriški, ukrajinski in britanski (ter tudi slovenski) politiki in mediji, čeprav so prav ZDA, Poljska, Ukrajina in Velika Britanija glavne osumljenke za to teroristično dejanje z daljnosežnimi posledicami za mir v svetu.

V Evropi to odbito tezo širi nemški Bild. Ta celo trdi, da je Putin dal mine zakopati v pesek - že ob gradnji plinovoda...

Sprožil pa jih je menda prav tedaj, ko so okoli točno obeh plinovodov intenzivno letali helikopterji ameriške vojaške mornarice (spodaj).

Helikopterji so se vračali na ameriške ladje, ki jih je bilo v tem področju več.

Pripadali pa so ameriški mornarici, ki je imela pred tem v istem področju manevre z uporabo podvodnih dronov in je trenirala iskanje min.

Kakšno naključje!

Rusija, mimogrede, že sporoča, da ima dokaze o najverjetnejših izvajalcih terorističnega napada.

Voditelj Fox Newsa Tucker Carlson je bil tisti, ki je v ZDA najbolj nazorno in udarno razkril nelogičnost obtožb o tem, da naj bi Rusija sama uničila svoje plinovode.

Tucker Carlson je opozoril tudi na izjavo ameriške državne podsekretarke za politične zadeve Victorie Nuland, ki je januarja zagrozila, da bodo ZDA »tako ali drugače« ustavile delovanje Severnega toka 2.

Victoria Nuland se je proslavila z izjavo »Je*eš Evropo!« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tako je začel svoj nastop na Fox News: »Ne maram začeti torkovega večera mračno, toda ena od okoljskih katastrof, ena največjih okoljskih katastrof našega časa, se nocoj odvija ob obali Danske.

Pomislite, cevovodi za zemeljski plin so glavni vir vaše moči in bogastva ter, kar je najbolj kritično, omogočajo vaš vpliv na druge države. Evropa potrebuje vašo energijo bolj kot kdaj koli prej, saj se bliža zima. Če ne morete zagotoviti te energije, potem državam, kot je Nemčija, ni treba biti pozoren na to, kaj želite. Ste sredi vojne... zato potrebujete vse vzvode, ki jih lahko dobite. V teh okoliščinah ni možnosti, da bi vi sami razstrelili Severni tok 1 ali 2.

Cevovodi Severni tok, ogromni cevovodi, ki so v ruski lasti in prenašajo zemeljski plin iz Rusije v zahodno Evropo, so bili preluknjani.

Medtem ko govorimo, Severni tok 1 in Severni tok 2 izlivata milijone kubičnih metrov zemeljskega plina v Baltsko morje.

Slike iz zraka, ki jih zdaj lahko vidite na svojem zaslonu, prikazujejo polje strupenih mehurčkov, široko več kot pol milje.

Samo ugibate lahko, koliko morskih sesalcev je trenutno ubitih – nešteto.

Toda trajna škoda je lahko v ozračju.

Zemeljski plin je sestavljen iz do 90 odstotkov metana.

Kot vam je pogosto povedal Joe Biden, je metan ključno gonilo globalnega segrevanja, ki je seveda eksistencialna grožnja človeštvu in planetu.

Torej, če ste zaskrbljeni zaradi podnebnih sprememb, je to, kar se je pravkar zgodilo s plinovodom Severni tok, tako blizu apokalipsi, kot smo bili kadarkoli.

Torej, vprašanje je, kako se je to zgodilo? In izkazalo se je, da ni šlo za nesrečo.

V istem času, ko so odkrili puščanje v teh cevovodih, so švedski uradniki zabeležili dve močni podmorski eksploziji, od katerih je bila vsaka enakovredna stotinam funtov TNT-ja.

Nič v naravi tega ne more pojasniti.

Skoraj takoj so cevovodi začeli puščati na treh ločenih mestih.

Torej obstaja samo ena razlaga za to, kar se je zgodilo. To je bilo dejanje industrijskega terorizma. Poljskemu premierju je bilo to zelo očitno in ni izgubljal časa, da bi to rekel ...

Jasno vidimo, je dejal, da je šlo za sabotažo, teroristično dejanje. No, ja, to lahko vidimo. Torej, vprašanje je, kdo je to storil? In seveda, glavni osumljenec je očiten. To bi bil isti človek, ki je povzročil domačo inflacijo tukaj v ZDA in ukradel zmago leta 2016 od Hillary Clinton.

To naj bi bil Vladimir Putin. Washington Post je prišel prav do tega sklepa. 'Putin,' so izjavili, 'zdaj kot orožje uporablja plinovode Severni tok.'

Po besedah ​​kanadskega veleposlanika pri OZN se je Vladimir Putin odločil uporabiti 'onesnaženje  za vojno dejanje'.

Vladimir Putin je morda zloben. Pravijo nam, da je hudoben, toda - ali je neumen?

Progresivni Twitter je močno podprl ta sklep. Putin je 'to storil' in to je smiselno, dokler o tem ne pomislite le za trenutek.

Vladimir Putin je morda zloben. Pravijo nam, da je hudoben, toda - ali je neumen?

Verjetno ni neumen, pa vendar, in tukaj je to nenavadno, če bi to storil Vladimir Putin, potem bi moral Putin biti samomorilski bedak, da bi razstrelili lasten energetski plinovod. To je edina stvar, ki je ne bi nikoli naredil!

Pomislite, cevovodi za zemeljski plin so glavni vir vaše moči in bogastva ter, kar je najbolj kritično, omogočajo vaš vpliv na druge države. Evropa potrebuje vašo energijo bolj kot kdaj koli prej, saj se bliža zima.

Če ne morete zagotoviti te energije, potem državam, kot je Nemčija, ni treba biti pozoren na to, kaj želite. Ste sredi vojne, praktične vojne na frontah, zato potrebujete vse vzvode, ki jih lahko dobite.

V teh okoliščinah ni možnosti, da bi vi sami razstrelili Severni tok 1 ali 2.

In to je očitno.

Pravzaprav je tako očitno, da to priznava celo naš sloviti medli državni sekretar Tony Blinken, saj je za sabotažo Severnega toka dejal, da ta sabotaža 'očitno ni v nikogaršnjem interesu.'

Prav ima, ampak res samo napol prav. Res je, da razstrelitev Severnega toka ne pomaga Vladimirju Putinu. On tega ne bi naredil.

Zakaj bi?

Vendar to ne pomeni, da druge države ne bi razmišljale o tem.

Razmišljale so o tem in vemo, da so razmišljale, ker je vsaj eden od njihovih predstavnikov to javno povedal.

V začetku februarja, manj kot tri tedne pred začetkom vojne v Ukrajini, je Joe Biden pred kamero namignil, da bi mi (Američani) lahko odstranil te plinovode.

Upoštevajte, kako se je izrazil in on je predsednik. Ne ubeseduje stvari po naključju, še posebej, ko govori z bobna. Ni rekel, da bomo prekinil dobavo plina iz Rusije v Nemčijo. Rekel je, da Severnega toka 2 ne bo. Temu bomo naredili konec.

To bomo uničili.

Razstrelil ga bomo.

Kako boste to naredili, so novinarji vprašali Bidna. 'Obljubim vam, da nam bo uspelo,' je dejal. To so dobro premislili, vendar tisti, ki so gledali, v veliki meri tudi mi, Bidna niso vzeli resno, ko je to rekel.

Upoštevajte, kako se je izrazil in on je predsednik. Ne ubeseduje stvari po naključju, še posebej, ko govori z bobna. Ni rekel, da bomo prekinil dobavo plina iz Rusije v Nemčijo. Rekel je, da Severnega toka 2 ne bo. Temu bomo naredili konec. To bomo uničili.

To je predsednik, ki je podnebne spremembe razglasil za najbolj perečo krizo v zgodovini sveta. To je človek, ki vam predava o uporabi štedilnika na drva ali vožnji terenskega vozila zaradi njegovih emisij.

To je tip, ki je porabil milijarde, da bi ublažil napenjanje pri kravah zaradi metana. Bi ta tip res razstrelil cevovod, ki prenaša metan sredi Baltskega morja? Težko si je predstavljati.

To bi bilo nepredstavljivo nepremišljeno dejanje. To bi bilo tisto, kar bi naredili, če bi želeli zanetiti jedrsko vojno.

Bilo bi noro, vendar je v retrospektivi očitno, da so razmišljali o tem, ker Joe Biden ni bil edini, ki je to predlagal.

Ali so ljudje, ki stojijo za nami, geniji, kot je Victoria  Nuland, razmislili o učinkih? Mogoče so. Mogoče je bilo to bistvo!« je poudaril voditelj Fox News.

Svoj komentar je končal z opozorilom: »Če smo dejansko razstrelili plinovod Severni tok, zakaj ne bi Rusija prekinila podmorskih internetnih kablov

»Kaj bi se zgodilo, če bi to storili?«, je opozoril Tucker Carlson.

In ni edini, ki meni tako.

»Uničiti istočasno Severni tok 1 in 2, tako da bo Nemčija odvisna samo še od ameriškega plina, pridobljenega s frackingom.

In čisto po naključju je bila v blizu skupina plovil iz ameriške flote.

Kdor ima takšne prijatelje, ta ne potrebuje sovražnikov,« je zapisal nemški politik Gunnar Lindemann iz stranke AfD.

Evropski poslanec Thierry Mariani pa je dodal: »Rusija je res čudna država.

Njihova vojska bombardira samo sebe, ko zavzame jedrsko elektrarno.

In nato uničijo še svoj plinovod, namesto da bi le zaprli plinovod, kot so storili že večkrat. Čudno, kajne?«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek