REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezaupanje med zavezniki: Španija izgnala dva ameriška agenta, ki sta podkupovala - španske tajne agente

Nezaupanje med zavezniki: Španija izgnala dva ameriška agenta, ki sta podkupovala - španske tajne agenteAmeriški »zavezniki« Špancem kljub izmenjavi podatkov in popolnoma odkritem sodelovanju – očitno ne zaupajo, do te mere, da Američani za španskimi zavezniki celo vohunijo, kakor da bi bili njihovi sovražniki. Vir: Posnetek zaslona, X

Iz Španije prihaja precej nepričakovana novica: uradni Madrid je izgnal dva ameriška agenta, nameščena na veleposlaništvu ZDA v španski prestolnici.

Razlog? Ameriška agenta sta podkupila agente španske obveščevalne službe CNI, z namenom, da bi se ameriški obveščevalci infiltrirali vanjo.

Najbolj tragikomičen vidik novice, o kateri poroča El Pais pa je v spoznanju, da Špancem sploh ni jasno, zakaj se je to zgodilo.

Ameriški »zavezniki« Špancem kljub izmenjavi podatkov in popolnoma odkritem sodelovanju – očitno ne zaupajo, do te mere, da Američani za španskimi zavezniki celo vohunijo, kakor da bi bili njihovi sovražniki.

»Zadeva je zelo resna, saj novačenje tajnih agentov države gostiteljice za izdajo lastne države velja za odkrito sovražno dejanje. Takšna dejanja se lahko izvajajo s sovražnimi ali nasprotnimi vladami, nikoli pa s prijatelji in zavezniki. Viri iz španske obveščevalne službe ne razumejo povsem, kaj se je zgodilo. 'Zakaj morajo Američani plačevati, če jim damo vse, kar zahtevajo?' so opozorili. Ti viri vztrajajo, da Španija odkrito sodeluje z Združenimi državami in si vedno izmenjuje informacije z njimi. Glede na te vire je število primerov, ko je Španija zavrnila izmenjavo informacij, ki zanimajo Washington, 'med ena in nič,'« poroča El Pais.

Z drugimi besedami to pomeni, da ameriški »zavezniki« Špancem kljub izmenjavi podatkov in popolnoma odkritem sodelovanju – očitno ne zaupajo, do te mere, da Američani za španskimi zavezniki celo vohunijo, kakor da bi bili njihovi sovražniki.

Še en nenavaden vidik poročila pa je dejstvo, da se to izvaja po programu, ki ga ameriški predsednik Joe Biden ni prekinil, čeprav bi to lahko storil.

»Ameriška veleposlanica naj bi trdila, da so ameriški agenti, ki so podkupili španske vohune, delovali neodvisno od nje, v programu, ki se je začel pred prihodom sedanjega predsednika Joeja Bidna v Belo hišo in ki se je iz neznanega razloga ohranil do zdaj.«

Zadeva pa kaže tudi, da Španija, čeprav skoraj v popolnosti lojalna ZDA, vendarle še brani svojo suverenost in neodvisnost.

V Sloveniji se kaj podobnega, če sodimo po tem kako skladna je slovenska zunanja in varnostna politika z ameriško in kako običajno je popolno izpolnjevanje ukazov iz Washingtona za slovenske politike, verjetno ne bi moglo zgoditi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek