REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezakonito deportirani afganistanski azilant nazaj v Nemčiji

Nezakonito deportirani afganistanski azilant nazaj v Nemčiji

V nedeljo je na berlinskem letališču pristalo letalo z afganistanskim državljanom, ki je bil v začetku julija deportiran iz Nemčije. Iskalec azila se je zdaj lahko vrnil nazaj, ker so ugotovili, da je prišlo do napake v postopku. 20-letni Afganistanec je bil eden v skupini 69 ljudi, ki so bili v začetku julija deportirani preko münchenskega letališča.

V Nemčijo je prišel aprila 2017 in zaprosil za mednarodno zaščito. Njegova prošnja je bila zavrnjena, nakar je bil deportiran iz države. A dva tedna pozneje se je izkazalo, da upravno sodišče v Greifswaldu še ni odločilo o njegovi pritožbi in da tako azilni postopek še ni bil končan.

A dva tedna pozneje se je izkazalo, da upravno sodišče v Greifswaldu še ni odločilo o njegovi pritožbi in da tako azilni postopek še ni bil končan.

Zvezni urad za migracije in begunce (BAMF) je njegov primer označil za »proceduralno napako« in tako omogočil Nasibullahu S., da se vrne v Nemčijo. »Vesel sem, da sem nazaj v Nemčiji. Upam, da bom lahko ostal tu in hvala vam za vašo veliko podporo,« je dejal nemškim novinarjem po prihodu v Berlin.

Primer afganistanskega azilanta je eden izmed bolj odmevnejših v vrsti primerov, ko se je izkazalo, da je prišlo do nepravilne deportacije, še poroča nemški DW.