REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Merklova podprla prizadevanja Španije za zajezitev migrantskega toka iz Maroka

Merklova podprla prizadevanja Španije za zajezitev migrantskega toka iz MarokaSlika je simbolična, foto: AFP Photo/Mahmud Turkia

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ob začetku pogovorov s španskim premierjem Pedrom Sanchezom poudarila, da Nemčija podpira prizadevanja Španije za zajezitev vse večjega toka migrantov iz Maroka čez Sredozemsko morje. Strinjala sta se, da je treba okrepiti dialog in sodelovanje z državami izvora in tranzita migrantov, še posebej z Marokom.

Merklova je izpostavila predvsem sodelovanje z Afriko pri vračanju zavrnjenih prosilcev za azil. "Želimo tesno, iskreno sodelovanje z afriškimi državami, ki bo koristilo obema stranema. Ne smemo govoriti o Afriki, temveč z Afriko," je poudarila nemška kanclerka, kot so sporočili iz njenega urada.

Španski premier pa je dejal, da je obala Španije in s tem Evrope le 40 kilometrov oddaljena od Afrike, kar zadeva razvoj, pa je razdalja med celinama neprimerno večja. Ocenil je, da bi moralo biti zmanjšanje tega razkoraka ena glavnih nalog EU.

Španski premier pa je dejal, da je obala Španije in s tem Evrope le 40 kilometrov oddaljena od Afrike, kar zadeva razvoj, pa je razdalja med celinama neprimerno večja. Ocenil je, da bi moralo biti zmanjšanje tega razkoraka ena glavnih nalog EU.

Merklova se je Španiji zahvalila za sklenitev dvostranskega sporazuma o vračanju, ki bo po njenih besedah v migracije vnesel več reda. Dogovor o vračanju migrantov v Španijo, ki so bili pred prihodom v Nemčijo že registrirani v Španiji, sta državi dosegli v ponedeljek, danes pa je začel veljati.

Španija je sicer prva članica EU, ki je z Nemčijo sklenila tovrsten dogovor. Pogovori z Italijo in Grčijo o podobnih dvostranskih dogovorih še potekajo. Nemški notranji minister Horst Seehofer je sicer junija dejal, da želi dogovore skleniti do konca julija ali v začetku avgusta.

Španska vlada je pred srečanjem poudarila, da imata politiki Nemčije in Španije glede vprašanja migracij "enaka izhodišča". Nemška kanclerka je to pozdravila. "Kot Evropejci smo močni le, če sodelujemo pri reševanju vprašanj prihodnosti," je poudarila.

Dejala je še, da je vprašanje porazdelitve migrantov mogoče rešiti, sama bi ga rešila v duhu partnerstva. 

Po besedah Merklove so migranti težava vseh držav članic EU, ne le tistih ob Sredozemskem morju, v katerih prebežniki vstopijo v unijo. Treba je najti pravičen sistem porazdelitve migrantov, govoriti z državami izvora migrantov in skleniti dogovore o vračanju migrantov. Dejala je še, da je vprašanje porazdelitve migrantov mogoče rešiti, sama bi ga rešila v duhu partnerstva. Pri tem mora EU po besedah kanclerke spoštovati svoje temeljne vrednote, med njimi tudi človekovo dostojanstvo.

S Sanchezom sta se dogovorila, da se bosta za boljši pristop k vprašanju migracij zavzela tudi na vrhu EU v Avstriji, ki bo po napovedih septembra.

Čeprav so v ospredju pogovorov migracije, naj bi nemška kanclerka in španski premier danes in v nedeljo govorila tudi o drugih dvostranskih vprašanjih in aktualnih evropskih temah. Med drugim naj bi razpravljala o poglobitvi gospodarske in denarne unije, nedavnem vrhu zveze Nato in evropski obrambni politiki.

Sanchez in njegova soproga Begona Gomez sta Merklovo in njenega soproga Joachima Sauerja sprejela na posestvu v narodnem parku Donana okoli 50 kilometrov jugozahodno od Seville, kjer družina španskega premierja trenutno preživlja počitnice. Iz urada nemške kanclerke so sporočili, da si bo ta konec tedna vzela čas tudi za spoznavanje lepot naravnega parka, ki se razteza na 130.000 hektarjih površine.