REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi migrantov znotraj Levice nastaja novo politično gibanje

Zaradi migrantov znotraj Levice nastaja novo politično gibanjeSahra Wagenknecht, foto: Flickr

Prejšnji vikend je vodja poslanske skupine Levice v Bundestagu, Sahra Wagenknecht, objavila pričetek novega »Vstajniškega gibanja« (Austehen – Die Sammlungsbewegung), ki bo kot kaže kmalu preraslo v novo stranko.

Po več mesecih izjav o potrebi vzpostavitvi vselevičarskega nemškega gibanja je Wagenknecht ta teden objavila spletno stran novega gibanja , ki je v nekaj dneh pritegnilo že več kot 50.000 podpornikov. Wagenknechtova hoče vzpostaviti levičarsko gibanje, ki bi povezala kandidate levega političnega pola in tako prisililo politike k vzpostavitvi parlamentarne večine in s tem leve vlade. Hkrati želi poseči na polje vstajniških oz. protestnih volivcev, ki se trenutno odločajo predvsem za populistične stranke, kot je skrajnodesničarska Alternativa za Nemčijo (AfD).

Nastanek novega gibanja je povezano z večmesečnimi debatami znotraj Levice glede vse večje migrantske  problematike 
Wagenknechtova hoče vzpostaviti levičarsko gibanje, ki bi povezala kandidate levega političnega pola in tako prisililo politike k vzpostavitvi parlamentarne večine in s tem leve vlade.

Dalje je izjavila, da je vzpostavitev novega gibanja pogumno dejanje, ki bo preseglo »neoliberalni mainstream, in glede socialne politike v korist večine.« Pri tem krivi globalizacijo pod vodstvom multinacionalk, kot tudi razpad socialne države, nenehne vojne, za slabo družbeno stanje: »So alternative in mi hočemo dati ljudem nazaj upanje, da se politika lahko spremeni.« Ker gibanje (še) ni politična stranka, sprejema podpornike tudi iz drugih političnih strank; največ dosedanjih podpornikov prihaja iz Levice, SPD in nemških Zelenih, kot tudi predhodno nepovezanih državljanov.

»Nikomur ni potrebna zapustiti njihovo organizacijo, da bi delal z nami, a vseeno spodbujamo tiste ljudi, ki se ne počutijo doma pri katerikoli drugi stranki, da se aktivirajo,« je dejala za Spiegel. Gibanje ni uradno povezano s stranko Levica, saj je že več vodilnih članov te stranke že obsodilo nastanek gibanja kot tudi samo Wagenknechtova. Slednja je namreč poznana po več »solističnih« akcijah, v nasprotju s večinsko usmeritvijo vlade.

Da se je gibanje že pozicioniralo na nemški politični sceni (in to v tednu dni), dokazuje tudi raziskava javnega mnenja, ki jo je naročila revija Focus. Več kot tretjina vprašanih je potrdila, da se vidijo, da bi podprli gibanje, če bi se preoblikovalo v politično stranko. Še največ podpornikov je bilo zabeleženih med trenutnimi volivci Levice, saj bi kar 87 % med njimi podprli novo gibanje oz. stranko na volitvah.

Še največ podpornikov je bilo zabeleženih med trenutnimi volivci Levice, saj bi kar 87 % med njimi podprli novo gibanje oz. stranko na volitvah.

Nastanek novega gibanja je povezano z večmesečnimi debatami znotraj Levice glede migrantske politike. Wagenknechtova je tako ostra proti sedanji politiki odprtih meja in neomejenega sprejema migrantov na nemški trg delovne sile.

Prepričana je, da Levica izgublja podpornike prav zaradi podpore odprte migratske politike, ki v zadnjem času prestopajo na drugi desni pol, k AfD. AfD zagovarja strogo omejitev priseljevanja, zaradi česar je v zadnjem času iz Levice k AfD prestopilo okoli 400.000 podpornikov, večina prav na vzhodu Nemčije.

Foto: Flickr

Nekdanja Vzhodna Nemčija še vedno velja za trdnjavo nemške levice, a prav na svojem domačem področju v zadnjem času izgublja podporo. Med drugim se je Wagenknechtova povezala tudi z drugimi uglednimi levimi intelektualci, ki nasprotujejo odprti migrantski politiki. Ta teden sta skupaj z znanim dramatikom Berndom Stegemannom napisala članek, v katerem sta pozvala k realistični migrantski politiki. Predlagala sta, da bi Nemčija morala narediti vse za integracijo beguncev, a hkrati ne bi dovolila, da »tihotapci ljudi odločajo, kateri ljudje bodo ilegalno prišli v Evropo.«

Predlagala sta, da bi Nemčija morala narediti vse za integracijo beguncev, a hkrati ne bi dovolila, da »tihotapci ljudi odločajo, kateri ljudje bodo ilegalno prišli v Evropo.«

Dalje je opozorila, da so revnejši prebivalci upravičeni jezni na državne politike: »Ljudje, ki delajo na kratkotrajnih pogodbah, ali imajo premajhne pokojnine, in z otroci, ki ne dobijo več ustrezne izobrazbe, ker javne šole razpadajo in nimajo dovolj učitelje, imajo vse razloge, da so jezni na 'tiste zgoraj'«. Zato si bo prizadevala, da se bo njihove neuslišane pozive slišalo in tudi upoštevalo. 

Za 4. september je gibanje napovedalo predstavitev manifesta gibanja, kot tudi seznama 40 ustanoviteljev, med katerimi so tudi ugledni intelektualci, še poroča nemški DW.