REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neokolonializem in rasizem EU: Josep Borrell večino sveta označil za »džunglo«, ki potrebuje »evropske vrtnarje«!

Neokolonializem in rasizem EU: Josep Borrell večino sveta označil za »džunglo«, ki potrebuje »evropske vrtnarje«!Vsi vemo, kako so evropski kolonizatorji stoletja urejali »džunglo«, o kateri govoriči Josep Borrell. Vir: Twitter, zajem zaslona

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko je razkril, da nima pojma o svetovni politiki in da si svet predstavlja razdeljen na dva dela: civiliziran evropski »vrt« in ostanek sveta, ki je »džungla.«

Pri čemer »džungla« in njeni divjaki – ogrožajo »civiliziran vrt.«

To odbito mnenje je takoj kritizirala predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova...

Po mnenju Borrella morajo EU »vrtnarji« skorajda nujno odhajati v »džunglo«, če želijo imeti »urejen vrt.«

Brez urejene džungle - ni urejenega vrta...

Evropska unija je zdaj očitno popolnoma pripravljena na oživitev imperializma 19. stoletja...

»Evropa je vrt. Zgradili smo vrt. Vse deluje. To je najboljša kombinacija politične svobode, gospodarske blaginje in socialne kohezije, ki jo je človeštvo lahko zgradilo - te tri stvari skupaj. (...)

Vrtnarji morajo zato v džunglo... V nasprotnem primeru nas bo preostali svet napadel na različne načine in z raznimi sredstvi...

Ostali svet (..) ni ravno vrt.

Večji del preostalega sveta je džungla in džungla bi lahko napadla vrt. Za to bi morali skrbeti vrtnarji, vendar vrta ne bodo zaščitili z zidom. Lep majhen vrt, obdan z visokimi zidovi, ki preprečujejo vdor džungle, ne bo rešitev. Ker ima džungla močno sposobnost rasti in zid nikoli ne bo dovolj visok, da bi zaščitil vrt.

Vrtnarji morajo zato v džunglo. Evropejci morajo biti veliko bolj povezani s preostalim svetom. V nasprotnem primeru nas bo preostali svet napadel na različne načine in z raznimi sredstvi,« je dejal Josep Borrell, visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Evropske unije, 10. oktobra 2022 v nagovoru udeležencev Diplomatske akademije EU.

Direktorica oddelka za informiranje in tisk Ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije Marija Vladimirovna Zaharova je ostro obsodila izjavo Josepa Borrella in spomnila, da je bil 'vrt' Evrope zgrajen s plenjenjem 'džungle' preostalega sveta v času kolonializma.

»Če nadaljujem s to analogijo, je evropski vrtnar v vegetativnem stanju. Resno pa lahko rečemo, da je Evropa zgradila ta 'vrt' z barbarskim ropanjem 'džungle'. Borrell tega ne bi mogel bolje izraziti: najbolj uspešen sistem na svetu, ustvarjen v Evropi, je bil vzgojen s koreninami v kolonijah, ki so jih neusmiljeno zatirali,« je opozorila Zaharova.

Ko je kritizirala vpletenost Nemčije v obe svetovni vojni pod krinko ponovne vzpostavitve pravičnosti je poudaril dejala: »Njihova filozofija segregacije in večvrednosti je postala temeljna ideja fašizma in nacizma.

Obe svetovni vojni v 20. stoletju je sprožila ambicija Nemčije, da bi si 'povrnila pravičnost' in ponovno razdelila evropske kolonije, ki jih državi ni uspelo prigrabiti zase.«

Dodala je še: »Doseganje tega cilja je bilo zagotoviti Nemčiji enako uspešno in brezskrbno življenje izkoriščevalcev, ki živijo v Borrellovi domovini, Španiji, pa tudi v Franciji, Veliki Britaniji in na Portugalskem

In vsi vemo, kako so evropski kolonizatorji stoletja urejali to »džunglo«.

Običajno z bajoneti, sabljami, puškami, topovi, posilstvi, verigami ali bombami.

In vse kaže, da je na vrhu evropske diplomacije človek, ki si tega še vedno želi.

Borrell pa še posebej ne razume, da se je svet spremenil.

In da je njegova podoba civiliziranega vrta, zunaj katerega je džungla – rasistična, neverodostojna, predvsem pa popolnoma zgrešena.

In to so ljudje, ki vodijo EU…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek