REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Napad na Donbas bo pomenil konec Ukrajine!«

»Napad na Donbas bo pomenil konec Ukrajine!«Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na meji. Vir: Twitter

Rusija je opozorila NATO, da naj ne pošilja svojih enot v pomoč Ukrajini, kjer je na meji med njenima dvema separatističnima republikama in enotami ukrajinskih oboroženih sil vse več napetosti.

General ukrajinske vojske Ruslan Komčak trdi, da ima Rusija ne meji 28 taktičnih bataljonov, skupaj okoli 20.000 ali 25.000 vojakov.

V zadnjih obstreljevanjih sil, ki so ena od druge oddaljene le še nekaj sto metrov so bili ubiti štirje ukrajinski vojaki.

Rusija je na meji z Ukrajino izvedla manevre in po njihovem koncu zadržala svoje vojake ob meji.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poudaril, da bo Moskva sprejela »dodatne ukrepe« , če se bo NATO odločil za pomoč Ukrajini.

Ameriške sile v Evropi so zaradi napetosti v stanju najvišje bojne pripravljenosti.

Ukrajinska vojaka - enota samohodnih topov  Vir: South Front
Ukrajinska vojaka - enota samohodnih topov. Vir: South Front

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se je pridružil kritikam Kremlja in dejal, da so »vojaške vaje in morebitne provokacije na meji tradicionalna ruska igra.«

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem v telefonskem pogovoru z Zelenskim potrdil »močno podporo suverenosti in ozemeljski integriteti Ukrajine zaradi ruske agresije v področju Donbasa in Krima, ki pravkar poteka.«

Minister za zunanje zadeve Ukrajine Dmitro Kuleba je za BBC dejal, da se ruska vojska zbira na severni in vzhodni meji države ter na »nelegalno okupiranem Krimu.«

Vojaki Doneške in Luganske republike  Vir: Twitter
Vojaki Doneške in Luganske republike. Vir: Twitter

General ukrajinske vojske Ruslan Komčak trdi, da ima Rusija ne meji 28 taktičnih bataljonov, skupaj okoli 20.000 ali 25.000 vojakov ter okoli 3000 častnikov in vojaških instruktorjev med uporniškimi enotami v vzhodni Ukrajini.

Rusija je zgolj potrdila, da so na Krim premestili padalsko brigado z okoli 4000 vojaki.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem dejal, da se ukrajinska vojska verjetno zaveda, kako nevaren bi bil »vroč konflikt« v Donbasu: »Zelo upam, da ne bodo 'prižgani' s strani politikov, ki jih bo 'prižgal' Zahod, ki ga vodijo ZDA.«

Vojni zemljevid Ukrajine - separatistične republike so rdeče  Vir: South Front 2019
Vojni zemljevid Ukrajine - separatistične republike so rdeče. Vir: South Front 2019

»Ruski predsednik je to dejal nedolgo tega, toda ta izjava je danes še vedno relevantna, namreč, da bodo tisti, ki bodo začeli novo vojno v Donbasu – uničili Ukrajino,« je opozoril Lavrov.

Toda še bolj ostra so opozorila, ki prihajajo s spletnih strani, ki se že dolgo časa ukvarjajo z vojaškimi in strateškimi analizami in imajo stike z ruskimi obveščevalnimi krogi.

'Ukranacistični voditelji bi lahko razumeli, da imajo vsi narisane tarče na svojih glavah,' opozarja analitik Južne fronte.

V obsežnem članku o tem, zakaj so bile psihološke operacije proti Vladimirju Putinu neuspešne znani analitik »Saker« opozarja, da je dal Putin ukrajinskim nacistom ostro opozorilo (da bo napad na Donbas imel grozljive posledice za ukrajinsko državnost), nato pa opozarja na »ruski protinapad v obrambi LDNR in Krima«, kjer bi lahko prišlo do uporabe »naprednih izstrelkov.«

»Ukranacistični voditelji bi lahko razumeli, da imajo vsi narisane tarče na svojih glavah. Lahko pa razmislijo tudi o tem: Naj se vprašajo, kaj se je zgodilo s prav vsakim vahabističnim voditeljem v Čečeniji ob koncu druge čečenske vojne? (Namig: Vse so našli in jih likvidirali!) Bo to dovolj, da bi jih ustavili? Morda. Upajmo, da bo tako,« je zapisal analitik Južne fronte.

Delite članek