REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mesoreznica v Bahmutu dela s polno paro, veter pa oblak z osiromašenim uranom že odnaša nad zahod Evrope!

Mesoreznica v Bahmutu dela s polno paro, veter pa oblak z osiromašenim uranom že odnaša nad zahod Evrope!

Iz Ukrajine prihajajo novice o silovitih bojih med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Ruska letala in helikopterji so najverjetneje padli v ukrajinsko protiletalsko past.

Predvsem včeraj so imele ukrajinske sile nekaj uspehov. Uspele so zasesti nekaj bočnih predelov v Bahmutu in sestreliti dve ruski letali in dva helikopterja, ki so bili zelo verjetno v skupni misiji.

Najverjetneje so padli v ukrajinsko protiletalsko past.

Gre za enega od večjih uspehov ukrajinskih sil v zadnjem času.

Ukrajinski kanali so tudi polni posnetkov zasežene ruske opreme, mrtvih vojakov in posnetkov nekaterih ruskih vojakov, ki so se predali.

Zahodni mediji tudi ves čas poročajo o razdoru, ki naj bi vladal med vodstvom zasebne vojske PMC Wagner in vodstvom ruske vojske.

 

 Vendar podroben pregled informacij pokaže, da gre v veliki meri za »meglo vojne«, ki ne bo spremenila splošne smeri, v katero se nagiba ta vojna.

Samo včeraj naj bi imele ukrajinske sile v smeri Donecka 900 mrtvih vojakov, ob tem pa so izgubile še 30 vozil.

Ukrajinska ofenziva bi lahko kmalu proizvedla 70.000 dodatnih mrtvih ukrajinskih vojakov...

Spori med vodstvom PMC Wagner in rusko vojsko so po oceni številnih ruskih analitikov morda zaigrani, saj v običajnih razmerah nekdo, ki vodstvo vojske kritizira tako kot Prigožin ne bi mogel ostati na položaju.

Ruska vojska namreč ima željo, da v Bahmut namami čim večje število ukrajinskih vojakov, saj jih v »mesoreznici Bahmuta« bistveno prej oskrbijo z topniškimi udari kot kje drugje.

In zato tudi smeri Artjomovskega (Bahmuta) znova sporočajo: ukrajinske oborožene sile so v tem trenutku pod močnim ognjem.

Od začetka dneva je na ukrajinske položaje prispelo najmanj deset raket Iskander-M!

Letalstvo in topništvo Rusije napada neprestano, to pa je verjetno tudi odgovor na nedavno predajo raket Storm Shadow Ukrajini in bombardiranje doslej relativno mirnega Luganska.

»Protinapad« Ukrajine, ki se je dejansko že začel tako ni prinesel nobenega učinka, nasprotno, uničujejo se rezerve ukrajinske vojske.

»Protinapad« Ukrajine, ki se je dejansko že začel tako ni prinesel nobenega učinka, nasprotno, uničujejo se rezerve ukrajinske vojske.

Orkester in ruske desantne enote delujejo.

Zasebna vojska PMC »Wagner« je kljub menda kroničnemu pomanjkanju streliva napredovala 130 m in zavzela skupaj 28 stolpnic, spremenjenih v trdnjave v utrjenem območju »Gnezdo« v Bahmutu, sovražnik pa nadzoruje še 20 stolpnic.

»Danes so enote Wagnerjevih PMC napredovale do 130 m v in okoli tako imenovanega »Gnezda«. Jurišne skupine PMC so zasedle 91.000 kvadratnih metrov. 1,69 kvadratnih kilometrov Bahmuta ostaja pod nadzorom sovražnika. Čez dan je bilo osvobojenih 9 stolpnic, 28 stolpnic je pod našim nadzorom, 20 pod nadzorom sovražnika,« je sporočil Evgenij Prigožin.

Jurišne skupine nadaljujejo z izvajanjem nalog za dokončno zavzetje Bahmuta, delujejo pa tudi na bokih, kjer so morale ostati, da bi zaustavile poskuse preboja.«

Do zelo resnega razvoja pa je prišlo tudi ob udaru na skladišča v Hmeljnitskem.

O tem zahodni mediji skorajda sploh ne poročajo. Eksplozija je bila tako močna, da je z močjo 3,4 po Richterju zazibala tudi skorjo Zemlje!

Tam so ruske sile zadele veliko skladišče ukrajinske vojske – oziroma v resnici zveze NATO. Ogromna eksplozija je v zrak odnesla tudi veliko osiromašenega urana, veter pa trenutno piha – proti severozahodu.

Jasen skok v sevanju gama je bil zaznan v Hmeljnitskem že 12. maja in zatem, pri čemer so emisije radioaktivnosti še naprej naraščala naslednji dan in ostala na povišani ravni.

Glede na to, kako malo sevanja gama izvira iz osiromašenega urana, ta očiten skok sevanja gama v Hmeljnitskem kaže, da je bila uničena zelo velika zaloga streliva z osiromašenim uranom, ki je dvignilo uranov prah v zrak.

Za primerjavo, mesta Ternopol, Khmilnik in Novaya Ushitsa (slike 3, 4 in 5) niso imele povečane radiacije.

To nakazuje, da je anomalija v Hmeljnitskem res skok radiacije in to potrjuje trditev, da je zaloga v Hmeljnitskem vsebovala strelivo z osiromašenim uranom.

Gre predvsem za topovske granate z britanske tanke, ki jih je Velika Britanija poslala Ukrajini.

Osiromašen uran bo sedaj kontaminiral velik del zahodne Ukrajine - in nato odpotoval še dlje, proti severozahodu Evrope.

Cena uničenega orožja v samo tem skladišču naj bi bila okoli 500 milijonov dolarjev.

Tu naj bi bilo veliko protiletalskih raket, tudi tistih za Patriote, pa draga komunikacijska oprema in še marsikaj...

In takšna skladišča ruska vojska uničuje skoraj na dnevni ravni... 

Res je nenavadno, da su Rusi zadeli to skladišče prav tedaj, ko veter ni pihal proti vzhodu, pač pa severozahodu, mar ne?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek