REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lov na Leoparde se začenja: Čakajo jih resni nasprotniki – tanki T90 »Preboj«, granate »Krasnopol«, roboti in – blato

Lov na Leoparde se začenja: Čakajo jih resni nasprotniki – tanki T90 »Preboj«, granate »Krasnopol«, roboti in – blatoLeopard med vajo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Potem ko so različni ponudniki ruskim vojakom obljubili bogate nagrade ob uničenju tankov Leopard, jih na fronti ruski vojaki že težko pričakujejo.

Kolone s tanki, porisanim z znanimi nacističnimi šiframi že prihajajo v Ukrajino.

Medtem so se na družbenih omrežjih pojavili celo posnetki prvega tanka, bojda s poljsko posadko, ki naj bi ga ruske sile ujele, ker se je potopil v blato.

Kmalu se je izkazalo, da je bila novica lažna.

Toda morda ni bila zelo daleč od resnice, ki čaka nemške tanke na »črnozjomu.«

Še posebej zato, ker ruske vojake, ki bodo uničili ali zajeli Leoparde - čakajo prav posebne nagrade. Nagrajevanje podpira tudi vlada v Kremlju.

Po odločitvi članic NATO, da pošljejo zahodne tanke v Ukrajino je guverner vzhodne ruske regije Zabajkalski Aleksander Osipov podpisal ukaz, ki določa, da lahko lokalni vojaki, ki sodelujejo v bojih v Ukrajini, prejmejo denarno nagrado, če jim uspe zaseči ali uničiti nemški ali ameriški tank.

Tisti, ki uspešno ujamejo Leoparda 2 v delujočem stanju, bi lahko prejeli kar 3 milijone rubljev (42.909 dolarjev), tisti, ki bi ga uničili, pa bi lahko prejeli 1 milijon rubljev (14.303 dolarjev).

Tisti, ki uspešno ujamejo Leoparda 2 v delujočem stanju, bi lahko prejeli kar 3 milijone rubljev (42.909 dolarjev), tisti, ki bi ga uničili, pa bi lahko prejeli 1 milijon rubljev (14.303 dolarjev).

Tisti, ki bodo pomagali pri zajetju, bi lahko prejeli tudi 7150 dolarjev.

Vsi, ki bodo pomagali pri uničenju nemških tankov, pa 2240 dolarjev.

Opozoriti je treba, da je lahko do 10 ljudi navedenih kot pomočnikov, ki so upravičeni do plačil.

Na spletu so se pojavili tudi video priročniki, ki kažejo kako uničiti te tanke.

Kar zadeva ameriške tanke M1 Abrams, je guverner obljubil znesek 1,5 milijona rubljev (21.450 dolarjev) za njihovo ujetje in 500.000 rubljev (7150 dolarjev) za njihovo uničenje.

Podobno nagrado je ponudilo tudi rusko kemično podjetje Fores, ki je v petek izjavilo, da bo plačalo 5 milijonov rubljev (70.700 dolarjev) vsem ruskim vojakom, ki uničijo ali zajamejo enega od tankov.

Hkrati je ponudilo 500.000 rubljev (7070 dolarjev) za nadaljnje trofeje.

Družba je tudi sporočila, da bo izplačala nagrado v višini 15 milijonov rubljev (212.100 dolarjev) tudi za prvo sestreljeno lovsko letalo F-15 ali F-16, če bo takšno orožje kdaj dostavljeno Ukrajini.

Družba je tudi sporočila, da bo izplačala nagrado v višini 15 milijonov rubljev (212.100 dolarjev) tudi za prvo sestreljeno lovsko letalo F-15 ali F-16, če bo takšno orožje kdaj dostavljeno Ukrajini.

Moskva je večkrat pozvala proti tujim dobavam orožja v Ukrajino in opozarjala, da nove dobave orožja vodijo v več prelivanja krvi in ne bodo spremenile izida ruske vojaške operacije.

Kremelj je tudi označil odločitev o pošiljanju težkih tankov v Kijev kot dokaz Natove neposredne vpletenosti v konflikt in opozoril, da bodo tanki goreli kot ostalo zahodno orožje.

Lahko si predstavljamo, s kakšno nočno moro bi se soočile te posadke, če bi tank s svojimi 60+ tonami prišel na debelo plast ukrajinsko-ruskega črnozjoma. Tankovsko četo bi moral oskrbovati celoten inženirski bataljon z reševalnimi vozili, s 400-500 lopatami in drugim priročnim orodjem.

Poljska je pred kratkim podarila Ukrajini prav te tanke, zato njihov nastop na fronti nestrpno pričakujemo.

Tudi incident z nemškim glavnim tankom »Leopard-2A5« med demonstracijo njegove sposobnosti premagovanja poligonalnih ovir kaže, da mu v Ukrajini ne bo lahko.

Po preboju nasipa se namreč tank zagozdi in postane lahka tarča.

Na te tanke pa bodo prežala tudi nekatera posebna orožja:

Med njimi so izstrelki »Krasnopol«.

Njihova prednost je v tem, da so - vodljivi. Izstrelijo jih iz havbic, tudi na desetine kilometrov daleč, nato pa natančno, s pomočjo satelitskega vodenja zadenejo koordinate.

Te lahko določijo s pomočjo povsod prisotnih brezpilotnih letalnikov.

Dodatna možnost pa bo tudi uvajanje posebnih robotskih uničevalcev tankov z imenom marker.

Ti naj bi imeli v svojih bazah podatkov že vse parametre nasprotnikov, ki jih lahko uničujejo tudi z velike oddaljenosti in z raketami.

Dmitrij Rogozin, nekdanji vodja ruske vesoljske agencije Roscosmos in nekdanji podpredsednik ruske vlade je napovedal, da je pripravljen v Donbas poslati štiri robote marker.

Markerji naj bi imeli v svojih bazah podatkov že vse parametre nasprotnikov, ki jih lahko uničujejo tudi z velike oddaljenosti in z raketami.

Pošiljka robotskih platform se je že začela, je na svojem kanalu Telegram zapisal vodja skupine vojaških svetovalcev in znanstveno-tehničnega centra Carski volkovi.

Marker naj bi bilo kot robotsko vozilo pripravljeno za ustvarjanje modelov vojskovanja v prihodnosti.

Zadnja obramba pred Leopardi pa bi lahko bili ruski tanki T-90 »Preboj«, (T-90M Proryv), ki imajo celo močnejši top od nemškega in nižjo silhueto, so pa tudi za tretjino lažji od Leopardov in bolj primerni za manevriranje po blatnem terenu.

Kakorkoli obrnemo, Leoparde čakajo velike preizkušnje, sploh s posadkami, ki se jih bodo komajda naučile upravljati…

V Kanadi se še vedno učijo upravljati z zahodnimi tanki na simulatorjih, ne pa na pravih tankih...

In ne bi bilo nenavadno, če bi se na koncu izkazalo, da je bil njihov največji sovražnik – blato.

Kako slabo pa so jo taisti tanki odnesli tudi v precej drugačnem okolju Sirije, v kateri je z njimi intervenirala Turčija, pa si lahko ogledate v video posnetku spodaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek